Německá automobilka Volkswagen a její dceřiné společnosti Audi a Porsche, BMW, Daimler a evropská divize amerického Fordu podepsaly memorandum, v němž se zavazují, že v příštím roce postaví nejdříve 400 a do roku 2020 tisíce rychlých dobíjecích stanic podél hlavních evropských tras.

Rychlonabíječky o výkonu 350 kW umožní nabít vůz za několik minut na 80 procent. Pro srovnání, běžné nabíjení doma v garáži trvá šest až osm hodin.

Právě pomalé nabíjení, nedostatečná síť dobíjecích stanic a vysoká pořizovací cena vozu zatím běžné spotřebitele od nákupu elektromobilu odrazovaly. Evropské automobilky reagují na úspěch pionýra elektromobilů americké firmy Tesla, na jejíž Model 3 je spousta nezávazných předobjednávek, zatímco prodej jiných značek je zatím spíše rozpačitý.

Právě Tesla již síť dobíjecích stanic v Evropě provozuje, aktuálně jich je na 700 a dobíjení je na nich zdarma. Podle mluvčího firmy Daimler se zatím nepočítá s tím, že by plánované dobíjecí stanice nabízely elektřinu zdarma, probíhají jednání s dodavateli.

V České republice zatím jezdí podle informací skupiny ČEZ asi 1000 elektromobilů. Celkem je v Česku registrováno přes sedm milionů vozidel. Dobíjecích stanic pro elektromobily jsou řádově desítky.

ČTĚTE TAKÉ: Volkswagen I.D. naznačuje elektrickou budoucnost. Převezme za vás i balík