Už název napovídá, kam bychom si tento koncept měli zařadit. Písmena "CX" ve jménu totiž odkazují na model Citroën CX, vůz vyšší střední třídy s jedinečným designem, který se vyráběl v letech 1974 až 1991. V tomto segmentu přitom Citroën aktuálně žádného zástupce nemá. Kromě toho francouzská automobilka musí vyřešit náhradu letitého modelu C5 ve střední třídě.

Je tedy možné, že studie CXperience alespoň částečně naznačuje, jak by mohl příští velký Citroën vypadat. Samotná automobilka tvrdí, že koncept nepředstavuje předobraz konkrétního produkčního modelu, pouze prý ukazuje, jak by mohl vypadat aktuální designový jazyk značky na velkém voze.

Citroën CXperience.Zdroj: Citroën

Na CX pak koncept navazuje také netradiční siluetou, která připomíná velký hatchback. Na délku auto měří 4,85 metru, široké je dva metry a vysoké 1,37 metru. Rozvor činí tři metry. Hodně zajímavě jsou řešeny přední světlomety, které tvoří úzké pásky LED diod - údajně jen 3 milimetry široké.

Přístup do kabiny usnadňují proti sobě otevírané dveře a absence prostředního sloupku. Uvnitř najdeme minimalistický interiér, který prakticky postrádá fyzické ovladače. Ovládání tu obstarají dotykové plochy a obrovský displej s úhlopříčkou 19 palců. Moderní pojetí podtrhuje také head-up displej a digitální přístrojový panel. O atmosféru se stará dřevěné obložení a žluté čalounění.

Citroën CXperience.Zdroj: Citroën

Pod kapotou se ukrývá plug-in hybridní pohonné ústrojí, které kombinuje elektromotor o výkonu 109 koní (80 kW) s blíže neupřesněným zážehovým agregátem. Nejvyšší kombinovaný výkon soustavy má činit až 305 koňských sil (224 kW).

Citroën uvádí, že plně nabitá baterie s kapacitou 3 kWh dokáže zajistit čistě elektrickou jízdu až 60 kilometrů. Z klasické zásuvky by se akumulátor měl plně dobít za 4 a půl hodiny.

Studie CXperience bude plně odhalena 29. září.

Zdroj: Youtube