Autoklub otestoval dvě nejrozšířenější velikosti pneumatik. Prvním rozměrem byl 195/65 R15 V pro automobily nižší střední třídy, přičemž gumy byly testovány na Volkswagenu Golf, a druhým byl 215/65 R16 H vhodný nejčastěji pro SUV a crossovery.

Tento rozměr ADAC zkoušel na Volkswagenu Tiguan.

Při testování se především zohledňovalo chování na suché a mokré vozovce. Hodnocení těchto schopností mělo 40procentní podíl na celkové známce. Dále se hledělo na hlučnost, opotřebení pneumatik a také dopad na spotřebu paliva. Výsledky najdete v galerii.

Čtěte také: Legendární ruská Volha by se mohla vrátit. Co chystá?

V kategorii obutí pro vozidla SUV a crossovery byly testovány i pneumatiky s označením „M+S", které mají být využitelné i v zimních podmínkách. ADAC však zmiňuje, že na toto označení není radno spoléhat, jelikož jsou tyto gumy ve skutečnosti stavěny hlavně pro letní období a tím pádem v nižších teplotách částečně ztrácí své schopnosti.

Propadla guma od Yokohamy

Celkem jedna čtvrtina všech otestovaných pneumatik dosáhla nanejvýš hodnocení okolo známky „2" (dobrá). K hodnocení za „1" (velmi dobrá) se žádný typ nedostal. Celých 21 kusů pak bylo schopno obdržet průměrné výsledky okolo známky „3" (uspokojivá).

Nezáviděníhodnou známku „4" (dostatečná) si odnesly jen pneumatiky GT Radial Champiro FE (195/65 R15 V) a Michelin Latitude Tour HP (215/65 R16 H).

Čtěte také: Sháníte ojeté SUV? Těmto kouskům se raději vyhněte

Naprostým propadákem jsou výsledky pneumatiky Yokohama Geolander pro vozy SUV (215/65 R16 H). Odnesla si nejhorší možnou známku „5,5" (nedostatečná) a autoklub ji proto vůbec nedoporučuje.

Přehledné výsledky všech testovaných pneumatik si prohlédněte v tabulkách v galerii.

Zdroj: Youtube