Předchozí
1 z 5
Další

A v žebříčku deseti nejdostupnějších automobilů v tuzemsku má Dacia dokonce modely hned čtyři. Po jednom zástupci pak mají Citroën, Kia, Renault, Seat, Škoda a Volkswagen.

Čtyři auta se se základní cenou vejdou do 200 tisíc korun.

Přehled nejlevnějších vozů vychází z aktuálních oficiálních ceníků. Je samozřejmě možné, že si u jednotlivých dealerů v případě koupě vybojujete ještě o něco příjemnější cenu, nebo zajímavější výbavu. Částky jsou uvedeny s DPH a platí při koupi základních výbav a při platbě v hotovosti, respektive bankovním převodem.

Níže uvedený přehled pochopitelně může už za několik týdnů vypadat jinak. Kia například brzy uvede na trh novou generaci modelu Picanto (více informací najdete zde), zamíchat pořadím by pak teoreticky mohla i Lada Vesta, která se také chystá na vstup do Česka (podrobnosti naleznete zde).

10. Dacia Lodgy: od 224 900 Kč

Dacia Lodgy.Zdroj: Dacia

Nejdražším autem v našem přehledu je Dacia Lodgy. A také jednoznačně největším. Toto rodinné MPV si můžete koupit i v sedmimístném provedení, ačkoliv základ nabídky tvoří verze s pěti místy k sezení.

Nevýhodou je velmi spartánská základní výbava, která s nadsázkou řečeno prakticky nenabídne nic, co je na elektřinu. Chybí samozřejmě i klimatizace a dokonce i rádio. Cena startuje na 224 900 Kč s atmosférickým motorem 1,6 SCe o výkonu 102 koní (75 kW).

Kompletní ceník najdete zde.

9. Volkswagen up!: od 219 900 Kč

Volkswagen up!.Zdroj: Volkswagen

O pár drobných levněji lze pořídit Volkswagen up!, malé vozítko do města.

V základní výbavě s nejslabším litrovým tříválcem o výkonu 60 koní (44 kW) stojí 219 900 Kč, ale nemá rádio ani klimatizaci. Pokud si však připlatíte, v nabídce je bezpočet speciálních verzí i moderní turbomotory.

Kompletní ceník najdete zde.

8. Renault Twingo: od 215 900 Kč

Renault Twingo.Zdroj: Renault

Za nejmenší Renault dáte 215 900 korun. Twingo vzniklo ve spolupráci se Smartem, což mimo jiné znamená, že má motor uložený nad zadní nápravou a poháněná zadní kola. Díky tomu se například otočí "na pětníku". A to třeba na parkovištích oceníte.

Základní výbava je skromná, takže klimatizaci, rádio, ale ani elektrické ovládání oken zde nehledejte. Naopak centrální zamykání s dálkovým ovladačem v základní nabídce je. O pohon se postará litrový tříválec SCe 70 s výkonem 70 koní (52 kW).

Kompletní ceník najdete zde.

7. Kia Picanto: od 214 980 Kč

Kia Picanto.Zdroj: Kia

Sedmým nejlevnějším autem, které si můžete v Česku pořídit, je Kia Picanto. Jako vůbec jediný vůz z žebříčku nabízí záruku 7 let nebo 150 000 km na celé auto, první 3 roky jsou navíc bez omezení kilometrů.

Nejnižší akční cena je aktuálně stanovena na 214 980 Kč, základní výbava postrádá klimatizaci, elektrické ovládání oken i rádio. Pod kapotou se ukrývá tříválcový motor 1.0 CVVT o výkonu 67 koní (49 kW). 

Kompletní ceník najdete zde.

6. Dacia Dokker: od 214 900 Kč

Dacia Dokker.Zdroj: Dacia

Druhým zástupcem Dacie je praktický Dokker. Stejně jako větší Lodgy nás i základní Dokker vrací do dob, kdy se vše v autě ovládalo manuálně.

Elektrická okna, centrální zamykání nebo rádio v autě za tuto cenu nedostanete. Cena s atmosférickým motorem 1,6 SCe o výkonu 102 koní (75 kW) začíná na 214 900 Kč.

Kompletní ceník najdete zde.

5. Seat Mii: od 208 900 Kč

Seat Mii.Zdroj: Seat

Mezi deseti nejlevnějšími vozy v Česku najdeme všechna malá trojčata koncernu Volkswagen, provedení s logem Seatu je cenově uprostřed. Na Mii je potřeba nejméně 208 900 Kč, přičemž dostanete verzi s jedním párem dveří (za pět dveří se připlácí 9 tisíc).

Mii se nabízí s dvojicí výbav, ani jedna však nemá v základu klimatizaci či rádio. Oba tyto prvky - ale i spousta dalších - jsou součástí několik balíčků za poměrně výhodné ceny. O pohon vozu se stejně jako u Škody Citigo a Volkswagenu up! stará tříválec 1.0 MPI se 60 koňskými silami (44 kW).

Kompletní ceník najdete zde.

4. Citroën C1: od 199 900 Kč

Citroën C1.Zdroj: Citroën

Čtvrtým nejdostupnějším automobilem v tuzemsku je Citroën C1. V případě využití akční ceny dokonce stojí méně než 200 tisíc - i když jen o chlup.

Základní výbava se podobá většině ostatních aut v přehledu, takže není příliš bohatá a postrádá klimatizaci, rádio i centrální zamykání. Dokonce nemá ani otáčkoměr. O pohon se stará tříválec 1.0 VTi o výkonu 68 koní (50 kW).

Kompletní ceník najdete zde.

3. Škoda Citigo: od 197 900 Kč

Škoda Citigo.Zdroj: Škoda Auto

Domácí automobilka svůj nejmenší model Citigo nedávno zlevnila a třídveřová verze ve výbavě Active nyní startuje podle ceníku na 197 900 Kč.

Výbava je opět strohá a obsahuje pouze nezbytné prkvy k provozu samotného auta. Za klimatizaci si můžete připlatit, ale cenově výhodnější bude pořízení vyšší výbavy. Udávaná cena platí pro už známou tříválcovou motorizaci 1.0 MPI o výkonu 60 koní (44 kW).

Kompletní ceník najdete zde.

2. Dacia Sandero: od 174 900 Kč

Dacia Sandero.Zdroj: Dacia

A teď už jen Dacie… Druhým nejlevnějším autem u nás je Sandero. Malý hatchback, která nedávno prošel lehkou modernizací, začíná na 174 900 Kč, je to však podle očekávání vůz, který má s lehkou nadsázkou pouze čtyři kola (opravdu, místo rezervy má pouze opravnou sadu), volant s posilovačem řízení, pedály a sedačky.

Základní cena se váže k tříválcovovému motoru 1.0 SCe o výkonu 75 koní (55 kW).

Kompletní ceník najdete zde.

1. Dacia Logan: 169 900 Kč

Dacia Logan.Zdroj: Dacia

Nejlevnějším vozem na českém trhu je Dacia Logan - vlastně už dlouhodobě. Sedan (také nedávno omlazený) stojí nejméně 169 900 Kč, za praktičtější karoserii kombi se připlácí 20 tisíc. Kombík přitom ohromí místem a přepravní kapacitou.

Základní motor je stejný jako u příbuzného Sandera, tedy litrový tříválec 1.0 SCe s výkonem 75 koní (55 kW). A i tady platí, že ve výbavě nenajdete prakticky žádné komfortní prvky, za klimatizaci nebo za elektrická okna si nemůžete u základní linie ani připlatit. Alespoň že před spolujezdcem je odkládací schránka…

Kompletní ceník najdete zde.