Dopravní policie z čínského Šen-čenu zveřejnila fotografii z této kampaně na své oficiální stránce na nejpopulárnější čínské sociální síti Weibo.

"Provádíme tresty s využitím dálkových reflektorů," připsali policisté k fotografii a během několika hodin se dočkali přes 80 000 virtuálních palců nahoru. Podle čínských sdělovacích prostředků řidiči za oslňování navíc dostanou pokutu 300 jüanů (asi 1080 korun).

Policie s podobnou iniciativou přišla už v roce 2014, ale tehdy za ni sklidila vlnu kritiky. Přesto se policisté rozhodli kontroverzní metodu zopakovat, a tentokrát jsou reakce převážně pozitivní. Souhlasné komentáře připojilo několik dalších policejních stanic a podle průzkumu, který uskutečnil zpravodajský portál Sina, s tímto postupem souhlasí 90 procent dotázaných.

"Jsem jediný, kdo má pocit, že minuta je příliš krátká doba?" napsal jeden z komentujících, a jeho příspěvek označilo za hodnotný dalších více než 12 000 uživatelů internetu. Podle dalších komentářů měla policie k podobnému kroku přistoupit "už dávno", aby vychovala "sobecké, bezohledné řidiče".

Jen hrstka komentujících vyjadřuje obavy z toho, že intenzivní světlo reflektorů může potrestaným způsobit poškození zraku; podle jedné reakce jde o porušení lidských práv.