Nejvíce vidět budou policisté v pátek a pondělí, řekl na dnešní tiskové konference šéf republikové dopravní policie Tomáš Lerch.

Velikonoce jsou podle něj z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku. Lidé o prodlouženém víkendu cestují častěji i na dlouhé vzdálenosti, na silnice se vydávají rovněž sváteční řidiči, motorkáři a cyklisté. Rizikový je i zvýšený pohyb chodců a zvýšená konzumace alkoholu. Podle policejních statistik během loňských Velikonoc zemřeli na českých silnicích čtyři lidé, o rok dříve tři, ale například v roce 2009 bylo obětí 15.

Policisté se budou pomocí represivních i preventivních akcí snažit zvrátit zatím nepříznivý trend letošního roku. Za uplynulé tři měsíce zahynulo při dopravních nehodách 119 lidí, což je o tři více než v roce 2014, uvedl Lerch.

Policie nabádá všechny účastníky silničního provozu k maximální opatrnosti a ohleduplnosti vůči ostatním. Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství i značení, nespěchat a během jízdy dělat přestávky. Cyklisté by neměli zapomenout na helmy a stejně jako chodci zvýšit svou vlastní bezpečnost používáním reflexních prvků.