Civic Type R totiž nedávno (3. dubna) obkroužil známou Severní smyčku v čase 7 minut a 43,8 sekundy, a byl tedy o zhruba tři sekundy rychlejší než dosavadní vládce jménem Volkswagen Golf GTI Clubsport S.

Právě s Volkswagenem se Honda v minulých letech o prvenství na Nordschleife přetahovala. Předchozí generace Civicu Type R nejprve v roce 2015 zajela okruh za rekordních 7:50.63, ale v roce následujícím na sebe poprvé upozornil německý hot hatch.

Ten v květnu jedenadvacetikilometrový okruh dokázal obkroužit za 7 minut a 49,21 sekundy, v říjnu se tam ale vrátil a byl ještě rychlejší, čas stáhl na 7:47.19.

Honda Civic Type R.
Honda odhalila rychlý Civic Type R. Vypadá ostře a má 320 koní

Honda přitom zdůrazňuje, že i když nový rekord vytvořil předprodukční vývojový prototyp, auto má stejné vlastnosti a schopnosti jako sériová verze, která dorazí v létě. Do kabiny sice byla instalována bezpečnostní klec, ta však prý nijak nezvýšila tuhost karoserie.

Nárůst hmotnosti, kterou její zabudování způsobilo, pak Honda kompenzovala vyjmutím infotainmentu a zadních sedadel (ty ostatně neměl ani Golf GTI Clubsport S). Pneumatiky byly sice okruhové, ale s homologací pro běžný silniční provoz.

Honda Civic.
První svezení v Hondě Civic: Podvozek je skvělý, co nové turbomotory?

A pro připomenutí: Nový Civic Type R pohání přeplňovaný dvoulitr o výkonu 320 koní a nejvyšším točivém momentu 400 Nm. Motor je spojen s šestistupňovou manuální převodovkou.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube