Klesající teploty dokážou na silnicích způsobit nebezpečné situace, zvlášť pokud vytvoří ledovku nebo náledí. Dalo by se tudíž očekávat, že číslo spojené s nehodovostí v tomto ročním období bude nad ostatními převyšovat.

Podle údajů finanční skupiny AXA ale v zimních měsících paradoxně počet pojistných událostí klesá. „Zjednodušeně můžeme říct, že nejmenší škody připadají na zimu," říká za AXU Jitka Basová, vedoucí implementace projektů neživotního pojištění, a na vysvětlenou dodává: „V tomto období vyjíždí na silnice méně řidičů, provoz je tedy slabší. Většina z nich navíc jezdí opatrněji, to znamená, že k případné nehodě dojde v nižší rychlosti. Následky proto bývají mírnější."

Také policejní statistiky hovoří jasně. Do pětice měsíců s nejvyšší nehodovostí se v roce 2012 dostal jen jeden zimní. První příčku obsadil říjen (7 694 dopravních nehod šetřených Policií ČR), za ním následovaly prosinec (7 314), červen (7 091), květen (7 028) a srpen (7 001). Průměrná výše odhadnuté hmotné škody loni činila 59 892 korun na jednu nehodu. V porovnání s rokem 2011 ovšem nejvíce vzrostly únorové havárie, a to o 28 %.

Základem je obezřetnost

Abyste riziko autonehody v zimě snížili na minimum, vyplatí se dodržovat nekolik základních pravidel. Především byste měli mít obuty zimní pneumatiky. Nejen, že jsou "více méně" ze zákona povinné, ale hlavně podstatně zvyšují stabilitu vozidla a zkracují brzdnou dráhu při nízkých teplotách. A pokud se chystáte na hory, přibalte si raději i sněhové řetězy.

Před jízdou se vyplatí zkontrolovat množství směsi v ostřikovačích, aby vás během jízdy nepřekvapil její nedostatek - zvlášť v případě, že pojedete za vozidlem na solí posypaném, rozbředlém a špinavém sněhu se přední sklo zamaže velice snadno a rychle. Směs by samozřejmě měla být nemrznoucí, stejně jako kapalina v chladiči.

Samozřejmostí by v zimě měla být škrabka na led a námrazu, hodí se i rozmrazovač oken a zámků.

Základem všeho je ale opatrnost. Platí, že v zimě byste měli více než kdy jindy dodržovat bezpečnou vzdálenost a rychlost vždy přizpůsobit aktuálním podmínkam. Pod sníh nevidíte, a snadno se tak můžete dostat do situací, které nečekáte. Ať už jde o smyk, v jehož případě byste neměli nikdy šlapat na brzdu a naopak volantem vždy točit do protisměru, nebo uvíznutí ve sněhových závějích.

Kluzká silnice nejčastěji číhá u vodních ploch, zalesněného úseku či na mostě, závěje lze ale potkat kdekoliv.