Vyplývá to alespoň z průzkumu společnosti VW Financial Services.

Mezi 1. listopadem a 31. březnem jsou řidiči povinni mít na vozidle zimní pneumatiky, pokud je v tomto období na komunikaci souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza, nebo to lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat. Na vybraných úsecích označených značkou "zimní výbava" je povinnost zimních pneumatik bezpodmínečná.

Jako hlavní důvod, proč řešit přezutí včas, uvádí čtyři z deseti řidičů vyhnutí se frontám v servisech, kde si nechává přezouvat pneumatiky 63 procent motoristů. Z toho v autorizovaných servisech 27 procent a v neautorizovaných servisech 26 procent. Ženy upřednostňují autorizované servisy častěji než muži. Svépomocí si zimní kola či pneumatiky přezouvají skoro dvě pětiny českých řidičů.

Třetině motoristů vydrží zimní pneumatiky tři zimy, čtyři zimy pak necelé čtvrtině, a pět a více zim 14 procentům řidičů. Pět a více let jezdí s jednou sadou zimních pneumatik spíš muži, podle průzkumu je to téměř každý pátý, zatímco u žen je to každá desátá.

Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit v blokovém řízení pokutu do 2000 korun. Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc oprávnění zakázat řidiči další jízdu.