Cílem cesty ze Silicon Valley bylo dějiště veletrhu CES v Las Vegas. Za volantem, který však vlastně skoro nebyl potřeba, se během jízdy vystřídalo pět novinářů - a na všechno pro jistotu dohlížel testovací řidič Audi.

Výzkumné auto A7 piloted driving concept, kterému vývojáři říkají "Jack", si poradí samo až do rychlosti 113 km/h. Dokáže například samo přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého, i předjíždět pomalejší vozidla. Kromě toho samozřejmě umí automaticky zrychlovat a brzdit, takže před přejetím do vedlejšího jízdního pruhu, ať na levé nebo pravé straně, přizpůsobí své tempo rychlosti jízdy automobilů v blízkém okolí. Pokud výpočty ukazují, že je vzdálenost i potřebná doba dostatečná, jednoduše vybočí do druhého pruhu.

Autonomní Audi A7 samo ujelo téměř 900 kilometrů v provozu.

Zkušební prototyp má přitom k dispozici téměř sériově vyráběné senzory: například radarové senzory s dlouhým dosahem sledují prostor před a za vozidlem. Kompletní přehled o situaci kolem vozu doplňuje dvojice radarových čidel se středním dosahem na přídi a zádi, směřující vpravo a vlevo. V masce chladiče a v zadním nárazníku pak pracují laserové skenery, které poskytují informace o rozpoznaných objektech v okolí auta.

Videokamera s vysokým rozlišením zase snímá v širokém úhlu prostor před vozem. Čtyři malé kamery na přídi a zádi sledují blízké okolí. Ke všeobecné orientaci slouží data z GPS navigace.

Zdroj: Youtube

Pokud se blíží okamžik, kdy se systém pro autonomní jízdu dostane na hranice svých aktuálních schopností, vyzve s dostatečným předstihem řidiče, aby převzal řízení. Stane se tak signalizací barevných LED diod u čelního okna, ukazatelem v informačním systému, výzvou na speciálním displeji a akustickým oznámením. Pokud řidič všechny tyto signály ignoruje, aktivuje systém výstražná světla a uvede vůz do stavu minimálního rizika, což je většinou zastavení vozidla na pravé krajnici.

Autonomní Audi A7 samo ujelo téměř 900 kilometrů v provozu.

Audi to myslí s automobily, které se během jízdy obejdou bez řidiče, opravdu vážně. Už na konci příštího roku by se měla začít prodávat částečně autonomní verze vlajkové lodi A8. Ta se bude umět pohybovat sama do rychlosti 60 km/h - a to se všemi aspekty řízení. Dokonce prý zvládne i najít volné parkovací místo a zaparkovat.