Silně zadlužený Detroit se ve čtvrtek stal největším městem v dějinách Spojených států, které požádalo o bankrotovou ochranu před věřiteli. "Ačkoli to mnohé překvapilo, byl to odvážný a pozitivní krok," řekl k žádosti Alberts. Detroit doufá, že bankrotová ochrana před věřiteli zastaví jeho rozklad, který trvá již několik desetiletí.

Detroit, který měl kdysi dva miliony obyvatel, se proslavil zejména automobilovým průmyslem. Nyní je ve Spojených státech naopak symbolem hospodářské krize. Dluhy Detroitu se odhadují na 18,5 miliardy dolarů (asi 365 miliard Kč).

Alberts upozornil, že v příštím roce bude dokončena modernizace areálu Cobo, která si vyžádá celkem 300 milionů dolarů. Detroitský autosalon, jenž se koná vždy začátkem roku, je podle agentury DPA nejvýznamnější automobilovou výstavou na americkém kontinentu.

Analytici z vlivných výzkumných společností J.D. Power & Associates a LMC Automotive tento týden zvýšili odhad letošního prodeje automobilů ve Spojených státech na 15,6 milionu vozů z dříve očekávaných 15,4 milionu. Podle analytika LMC Jeffa Schustera navíc není vyloučeno, že se prodej vyšplhá až na 16 milionů vozů. To by představovalo nejvyšší úroveň od roku 2007. Loni se v USA prodalo asi 14,5 milionu aut.

V době nejhlubší recese v roce 2009 prodej automobilů v USA sestoupil na 10,4 milionu vozů. Naopak v době vrcholu konjunktury v roce 2005 se prodalo kolem 17 milionů vozů. V letošním prvním pololetí prodej automobilů v USA meziročně vzrostl o 7,7 procenta na 7,8 milionu vozů.