Pick-up F-150 od automobilky Ford Motor předstihl v čele letošního žebříčku nejprodávanějších vozů vyráběných z většiny ve Spojených státech sedan Camry od japonské Toyoty. Ten vítězil v minulých čtyřech letech. Prodej pickupů F-150 letos roste nejvíc ze všech modelů velkých automobilek vyrábějících v USA. Na svém webu to uvedla agentura Bloomberg, která se odvolává na server Cars.com. Ten sestavuje každoroční index American-Made.

Prodej lehkých užitkových vozů řady F letos do května vzrostl o 22 procent. Ford minulý měsíc oznámil, že svůj závod ve státě Missouri ve třetí čtvrtletí posílí o zhruba 2000 zaměstnanců a o zavede na něm noční směnu.

"Nejvyšší umístění Fordu dobře ukazuje, že v tomto roce dominují trhu pickupy a že domácí automobilky se důrazně vracejí zpět," komentoval výsledky žebříčku šéfredaktor Cars.com Patrick Olsen. Index sestavuje modely podle prodeje a zahrnuje automobily vyráběné z většiny v amerických továrnách.

Desítka nejprodávanějších modelů, z nichž většina je evropským řidičům podle jména asi neznámá, sestává rovnoměrně z domácích a zahraničních značek. Toyota má v první desítce čtyři modely včetně pickupu Tundra, General Motors tři a Ford, Honda a Chrysler po jednom. 

Kompletní žebříček:

1. Ford F-150
2. Toyota Camry
3. Dodge Avenger
4. Honda Odyssey
5. Toyota Sienna
6. Chevrolet Traverse
7. Toyota Tundra
8. GMC Acadia
9. Buick Enclave
10. Toyota Avalon