Newyorský mrakodrap nebyl vybrán náhodou: v celé 83leté historii Empire State Building se na její vyhlídkové terase vystavovalo zatím jen jediné auto. Ano, byl to právě Ford Mustang a stalo se tak v roce 1965.

Automobilka se však pochlubila ještě jedním důvodem. „Vracíme se na Empire State Building, kde vystavujeme nový Mustang, abychom tak připomněli padesáté výročí zahájení jeho prodeje. S novým modelem jsme zvýšili úroveň techniky a zpracování, proto jsme se rozhodli vynést jej do výšky doslovně," vysvětlil Dave Pericak, šéfkonstruktér Mustangu.

Ford vystavuje nový Mustang 305 metrů nad ulicemi Manhattanu.

Ford s přípravou dvoudenní "výstavy" začal už v polovině února. "Velmi rychle jsme zjistili, že se neubráníme staromódním postupům. Moderní technika je bezmocná, protože vyhlídková terasa se nachází více než 300 metrů nad ulicí," popisuje George Samulski z Ford North America. „Terasa je příliš vysoko, než abychom mohli použít jeřáb. Zároveň se nad ní do výšky 122 metrů tyčí anténa, takže nebylo možné ani spustit auto z vrtulníku."

Během příprav byly využity karoserie dvou prototypů kabrioletu Mustang. Ta, kterou Ford nakonec vystavuje v New Yorku, byla kompletně odstrojena a před rozřezáním uvedena do na pohled dokonalého stavu. Druhá karoserie posloužila jako zdroj náhradních dílů a také k ověření zvoleného postupu. Jednotlivé díly rozřezané karoserie totiž musely přesně sedět na speciální nosný trubkový rám a zároveň do sebe musely znovu perfektně zapadnout. Spolupracující tým z firmy DST Industries vyrobil pro jednotlivé části speciální vozíky a dřevěné nosné rámy, které usnadnily transport a instalaci rozloženého auta.

Ford vystavuje nový Mustang 305 metrů nad ulicemi Manhattanu.

Jediná cesta nahoru do 87. patra Empire State Building vede přes jeden nákladní a dva osobní výtahy. V rámci příprav proto vznikla dřevěná maketa nejmenšího z výtahů, na které se ověřovala průchodnost všech připravených částí vozu. Současně s tím se sledovala hmotnost jednotlivých „balíků", aby nebyl překročen limit maximálního zatížení výtahu. „Vyhlídková terasa je pro veřejnost otevřena od osmi hodin ráno do dvou do noci. Kvůli tomu nám na to, abychom vyvezli Mustang nahoru a tam jej smontovali, zbývalo jen šest hodin," řekl Pericak. „Než jsme odvezli celý komplet do New Yorku, strávil náš šestičlenný tým několik dní nácvikem celého procesu montáže. Všechno bylo načasováno v minutových intervalech. Práce na vyhlídkové terase proto v mnoha ohledech připomínala synchronizovanou činnost mechaniků v boxech, jako třeba na závodech NASCAR nebo Formule 1."

1964 kusů narozeninové série

V New Yorku Ford také představil podobu speciální narozeninové edice, která má připomínat původní model z roku 1964. I proto vznikne přesně 1964 kusů. Vůz prakticky s plnou výbavou bude k dispozici ve dvou barevných odstínech: bílé Wimbledon White a modré Kona Blue. Narozeninový Mustang stojí na devatenáctipalcových kolech s pneumatikami Pirelli P Zero. Brzdy dodala společnost Brembo.

Ford Mustang 50 Year Limited Edition.

V kabině najdeme dvoubarevné kožené čalounění a pochopitelně také štítek s pořadovým číslem auta. Pod kapotou se schovává atmosférický pětilitrový osmiválec s výkonem 420 koní a zájemci budou moci volit mezi šestistupňovou automatickou převodovkou či manuálem se stejným počtem stupňů.