Ve srovnání s předchůdcem je novinka o něco větší: délka se "protáhla" o 40 milimetrů na 4480 mm a rozvor o 30 mm na 2670 mm. Výška zůstala na úrovni 1635 milimetrů, stejná je i šířka - činí 1855 mm.

Podle výrobce se zvětšil prostor pro cestující. Ale čísla ukazují, že jen nepatrně. Délka prostoru pro nohy vpředu narostla až na 1129 mm (+19 mm), vzadu je maximem 970 mm (+7 mm). Zavazadelník pak má objem 503 litrů (+38 litrů) a automobilka se chlubí, že se jí povedlo kufr také o 35 milimetrů rozšířit při současném snížení nákladové hrany o 47 mm (nyní 732 mm).

Kia Sportage.

Kia se už dříve nechala slyšet, že Sportage nabíde "nejkultivovanější a nejkvalitnější interiér, jaký kdy vytvořila". Zaměřila se přitom na materiály a zpracování, ale i ovládání a přehlednost. Palubní deska je horizontální linkou rozdělena na dvě části, které dokonce mohou být odlišeny dvoubarevným provedením kabiny.

Příplatkovou novinkou ve výbavě je navigace s online službami Kia Connected Services, nabízející například aktualizace dopravní situace, informace o umístění rychlostních kamer, lokální vyhledávání a předpovědi počasí. V Evropě bude tento systém k dispozici pro všechny majitele Sportage po dobu sedmi let od zakoupení vozidla. Zajímavostí je také bezdrátová dobíječka pro mobilní zařízení nacházející se ve spodní části středové konzoly.

Kia Sportage.

Pro novou Sportage bude k dispozici pět motorizací. Základem je benzinová šestnáctistovka s výkonem 132 koní (97 kW), rychlejší svezení pak nabídne turbodmychadlem přeplňovaná jedna-šestka poskytující 177 koní (130 kW). Výkonnější jednotka může být spojena se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. A k dispozici je pro ni i pohon všech kol.

Nabídka naftových agregátů začíná u sedmnáctistovky s výkonem 115 koní (85 kW) a pokračuje dvěma verzemi dvoulitru: slabší dává 136 koní (100 kW), silnější pak 185 koní (135 kW). Dvoulitrové turbodiesely lze kombinovat se šestistupňovým automatem a pohonem všech kol.

Do prodeje nová Sportage, nejprodávanější Kia v Evropě, zamíří v prvním čtvrtletí příštího roku 2016.