Buďte hlavně originální. Připravili jsme pro vás deset tipů, jak udělat pěkný a originální večírek. Bez zmatků a stresu.

1. Tématujte

Nezapomenutelné večírky jsou takové, které mají téma. Kdy jste si naposledy hráli na indiány? A co třeba eskymácký večírek? V lázeňském duchu? Ve stylu padesátých let? Donuťte hosty, ať přijdou v maskách a kostýmech, vy se postarejte o stylové občerstvení a zábava najednou dostane jiný rozměr. Zapracujte i na detailech, třeba ubrouscích a drincích.

Pokud vás nemučí sluneční paprsky, které rtuť teploměru vyženou nad třicítku, ale naopak si je užíváte, tou správnou volbou bude večírek v karibském duchu. Na oblečení se nikdo nemusí vymlouvat – plavky má ve skříni každý. Vy se postarejte o květinové věnce na krk a dostatek čerstvého ovoce jako pohoštění. A k pití? Popíjejte bowle přímo z kokosového ořechu. Alespoň se nemusíte strachovat o broušené skleničky po babičce.

2. Balónkujte, konfetujte

Nejlepší věci jsou ty nejjednodušší. Třeba konfety, balónky a bublifuky. U konfet si dejte pozor na to, ať nemáte plnou zahradu malých barevných kousků papírů, které z trávníku hned tak nedostanete. Balónky přivažte ke stromům a na pergolu a o dekorace máte postaráno. Uvidíte, že zabaví malé i velké.

Své udělají i velká barevná brčka. Pokud nebudou všechna fialová, ale budou barevná jako pastelková paleta, každý si díky nim pozná svou skleničku. A mají i další uplatnění. Nesmělí hosté mají co žmoulat v ruce, odvážnější budou díky dlouhým slámkám ochutnávat drinky od sousedů… Zabavíte jimi i děti.

3. Sviťte

Až se slunce schová, nebude stačit jedna čajová svíčka na stole. Po zahradě rozmístěte nejrůznější lucerničky, louče, velké svíčky (vyrábí se i repelentní, aby vám u ucha nebzučeli komáři). Spoustu parády nadělají klasické girlandy. Stále ještě je najdete v papírnictvích.

4. Stanujte

Od párty firmy si objednejte stan. „Počasí je nevyzpytatelné, proto je dobré mít připravenou takzvanou mokrou variantu. Ideálním řešením je párty stan – při hezkém počasí můžete nechat otevřené boky, a pokud začne pršet, připevníte pouze boční stěny," říká Jana Procházková z cateringové firmy Pytloun z Liberce.

5. Foťte

Dejte hostům do ruky polaroid nebo jednorázový fotoaparát (pořídíte v drogeriích) a starý rám od obrazu. Ať se společně s partnery zachytí v legračních situacích. Hostům je později pošlete jako vzpomínku na vydařený večírek.

6. Květinujte

Květiny vykouzlí romantickou atmosféru, takže se jich rozhodně nevzdávejte. Proč ovšem dávat do vázy orchideje z drahého květinářství, když máte plnou zahradu pivoněk a aster? Použijte právě ty. Vysoké květy dejte do vysokých váz, které umístíte ke vchodu, středně vysoké rostliny mají svou výsadní pozici na stolcích (nebojte se je nakombinovat s travinami nebo i větvičkami stromů) a nízké v malých kalíšcích, třeba těch na čajové svíčky. Nalijte do nich vodu a přidejte jeden květ. Bude plavat na hladině a vytvoří efektní dekoraci.

7. Krmte

Co si budeme nalhávat, správné jídlo je základ každé párty. Jednohubky sice vypadají skvěle, ale toho času, co nad nimi strávíte, je škoda. Lepším řešením jsou sýrové mísy. Servírujte k nim plátky hrušek a ořechy máčené v medu (nebo s karamelem). Do misek rozdělte olivy, rajčata a u řezníka vyberte nejlepší šunku. Velké „ach" od hostů uslyšíte nad kýtou (šunkou), kterou budete přímo na stole odkrajovat. Kdo si nechce dělat starosti, ale přesto chce podávat něco zajímavého, připraví sendviče. Hosté se snadno nasytí a vám to nedá příliš práce. Plňte je krémovým sýrem, rukolou a čímkoli vás napadne. Milujete klasické grilování? „Velké oblibě se těší jak steaky – kuřecí a vepřové marinované den předem, tak zelenina z grilu – brambory, lilek, rajčata, papriky, kukuřičné klasy," říká Jana Procházková z liberecké cateringové společnosti.

Dodává, že pokud zvolíte jiné pokrmy připravované předem, může být komplikací jejich uchování. Riskujete pak nejen čerstvost, ale i správnou teplotu při podávání. A jak vyřešit pití? Postavit můžete například mobilní bar. Každý se tak může obsloužit sám a dát si, na co má zrovna chuť.

8. Schovávejte

Parta dospělých lidí, kteří si dají několik skleniček domácí slivovice, se často změní v nebezpečnou bandu. Z vlastní zkušenosti to zná i čtyřicetiletá Martina Kolínková. „Slavili jsme narození mé dcery. Protože jsem opilcům zakázala skákání do bazénu, vzali si obyčejné zahradní konve a začali se jimi polévat. Jeden tahal vodu tak vehementně, až si vykloubil palec, další klepnul plechovou konví svému kolegovi o hlavu tak silně, až jsme jeli na šití."

Schovejte proto drobnosti, které leží na zahradě. Hlavně to nebezpečné, jako je třeba rýč nebo hrábě. A když řešíme schovávání… Nepříliš vzhledné židle schováte pod staré prostěradlo. Převažte je mašlí. Nejenže židlím dodáte jednotný design, ale hosté si u vás budou navíc připadat jako na luxusní hollywoodské párty.

9. Sportujte

Co si třeba zaplácat badminton? Zahrát klasickou vybíjenou? Přehazovanou? Skákat přes gumu? Ty nejklasičtější věci z našeho dětství jsou na párty pro dospělé skvělým zpestřením. Například s klasickým pytlem se dá dělat řada věcí. Pytlovina navíc skvěle ozdobí stoly (pokud tedy pořádáte večírek v rustikálním duchu, a ne ve sci-fi), obalíte jimi i kořeny květin…

10. Zaměstnávejte

Povolejte budoucí číšníky (studenty) z učiliště v sousedním městě. Za pár stovek za večer se o vás pěkně postarají. Odnesou nádobí, přinesou pití z lednice a vy se budete už jen skvěle bavit.

Michaela Červená