VYBERTE SI REGION

Nejhezčí byt měl být bazén

V krátkém seriálu vám představíme nejkrásnější české stavby roku 2007

26.6.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Obce architektů

Vítězný interiér Grand Prix dokazuje, že pořídit si krásný a praktický byt můžete, i když nebydlíte v novostavbě. Oceněný interiér totiž majitel přestavěl z provizorních místností starého rodinného domu. Věřili byste třeba, že ložnice měla být původně bazén?

Přestavba bytu s minimálními náklady. To byl požadavek majitele bytu na architekta Petra Vágnera. I proto se architekt rozhodl téměř nebourat. Vdvoupodlažním bytu v suterénudomkuve svahu jen částečně přeměnil stěny, čímž prostor zvětšil, a použil nové skleněné příčky. Dvě místnosti v patře propojil průchodem, který uprostřed spíná sloup.

Tímsplnil kritéria na vzhled interiéru: hodně světla a vzdušnost. „Nezajímaly nás pokoje jako jednotlivé kobky, ale naopak jejich co největší propojenost. Místnosti musí mezi sebou plynout. Zároveň se ale nemají slít v jednu velkou halu – každá by si měla zachovat svůj vlastní charakter,“ vysvětluje Petr Vágner.

Vhorním patře je obývák, jídelna, kuchyň a obří dětský pokoj. Největší stavební úpravy čekaly spodní částdomu–– místo, s kterým se kdysi počítalo pro bazén, se stalo ložnicí.

Obě podlaží spojují lehké kovové schůdky.

„Kovmátu výhodu, že věci z něj nemusí být masivní. Jeho lehkost se umocňuje zvlášť ve spojení se sklem.Apokud použijete lehký nerezový kov, úplně zmizí jeho studenost,“ říká architekt.Aby byly místnosti opticky teplé, architekt tu nechal položit dřevěnou podlahu z tvrdého afrického dřeva. Pojďme bytem na krátkou procházku.

Barvy pro život

Obýváku, do něhož jde světlo velikými okny ze zahrady, dominuje sezení na malé terásce za schodištěm. Přímo protiněmuvisí obrovský látkový obraz hlavy vlka, večer zezadu prosvětlený. Hra s umělýmsvětlem je nakonec pro oceněný byt typická.

Vjídelně a kuchyni upoutají jasně žluté barvy spotřebičů. I zbytek bytu akcentují výrazně barevné interiérové doplňky. „Barvy jsou základní, je to život a příroda. Myslím, že je škoda, že se barvy v interiérech tolik nepoužívají, protože lidé se tak ochuzují o emoce,“ míní architekt.

Zajímavý osud měla ložnice. Protože je na místě zamýšleného bazénu v suterénu,má jen jedno úzké okno, přesto je velmi světlá.Čímto je?Má totiž skleněný strop, kterým proudí světlo, a podlahou v obýváku je vidět seshora dolů. Ložnice se ale dá uzavřít zatažením roletek.

Okýnko splnilo i jedno speciální přání. Protože se majitelka bytu ráda dívá na nebe, je umístěno tak, aby na něj ze své poloviny postele viděla. Majitel zase vidí na vstupní dveře otevřeným prostorem skrz průhled skleněného schodiště.

Jedním z důvodů, proč v soutěži vyhrál právě Vágnerův byt, je jeho vstřícnost k dětem. Vobrovském dětském pokoji bydlí dvě malé dcery majitelů spolu, zároveň je ale už teď připravený na přepažení na minimálně dvě části, až vyrostou. Snažit se dětský pokojíček zaplnit „dětskými“ doplňky odshora dolů podle Petra Vágnera není rozumné. „Jsem spíš pro univerzalitu, protože děti si prostor radši dotvoří samy.“

Architekt myslel i na bezpečnost dětí. Schodiště v patře uzavírají bezpečnostní vrátka a na chodbách na pasážích stěn v noci svítí modré letkové osvětlení. Nemusí se tak rozsvěcet a děti se nebojí tmy.

Rodina bydlela v domě před přestavbouosm let a o velké rekonstrukci původně vůbec neuvažovala. „Chtěli jen opravit koupelnu a udělat novou podlahu. Jenže když jsme začali kopat, zjistili jsme, v jak provizorním stavu byt je. Byt nás tak do své vlastní přestavby vtlačil sám,“ říká architekt.

Protože se majitelé snažili neplýtvat, trvala rekonstrukce asi rok. Rodina se snažila co nejvíc prací zajistit sama. I proto také z původního interiéru zachovali co nejvíc, třeba radiátory. Ušetřili tak minimálně polovinu nákladů.

26.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies