Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bambus: jedlá exotika

Domovinou nenáročné rostliny je Asie, vypěstovat si ji ale můžete i v České republice.

15.7.2012
SDÍLEJ:

STONKY. Pokud je nenecháte vzejít, sklidíte chutné výhonky. Pěstují se jako chřest.Foto: Shutterstock.com

V poslední době se bambus těší velké oblibě. Pokud budete chtít pěstovat tuto exotickou rostlinu na zahradě, měli byste pečlivě nastudovat alespoň základní informace o ní. I když jsou bambusy velmi nenáročné, jejich domovinou je Asie, takže je nutné vybrat druh, který přežije i v nižších teplotách.

K vůbec nejodolnějším tyčovým bambusům patří rod Phyllostachys. Vybírat můžete mezi odrůdami Bissetii a Aureosulcata. Pokud byste chtěli bambus rostoucí spíše v trsech, vyberte rod Fargesia. Ten dorůstá menších výšek a stébla má spíše drobnější.

Stín, či polostín?

I výběr stanoviště pro bambus je důležitý. Tyčové bambusy mají raději slunná stanoviště a například zmiňované Fargesie preferují spíše polostín nebo stín. Samotné vysázení bambusu by mělo probíhat co nejdříve na jaře. Bude mít dost času se aklimatizovat, a přečkat tak naši zimu.

A jakou potřebují bambusy zálivku? Především během vegetačního období je dobré bambusy pravidelně zalévat. Vždy ale mějte na paměti, že u zálivky bambusů platí zlatá střední cesta. Nikdy jej zbytečně nepřelévejte.

Milovníci asijské gastronomie vědí, že její běžnou ingrediencí jsou bambusové výhonky. Ty si můžete vypěstovat na zahradě. Existuje mnoho druhů bambusů, které se dají jíst. V Asii se pěstují podobně jako v Česku chřest.

Bambus se zasadí do nakopčené zeminy, a když výhonek proroste a vykoukne ven, je čas sklizně. Poživatelná je pouze ta část, která má bílou barvu (je ponořená v hlíně).

Jednoduchý recept

A jak se bambus používá v kuchyni? Nejdříve musíte výhonky asi 30 minut vařit v osolené vodě a poté nakrájet na tenké plátky nebo nudličky. Máme pro vás i jeden z nejjednodušších receptů!

Kuře se zeleninou a bambusovými výhonky

Do rozpáleného olivového oleje postupně přidávejte na plátky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou mrkev, na kolečka nakrájený pórek, na plátky nakrájené žampiony a na nudličky nakrájenou mladou cuketu, bambusové výhonky a na kostičky nakrájená kuřecí prsa (asi 200 gramů). Na dochucení použijte čerstvý zázvor a sůl. Vše duste asi 20 minut. Dle chuti můžete ještě zalít kokosovým mlékem. Jídlo zvýrazníte i lžičkou sójové omáčky. Jako příloha je ideální jasmínová rýže.

Více najdete na webu www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová

Autor: Redakce

15.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dialyzační středisko. Ilustrační foto.
16

Dialýza? Radši vyměnit ledvinu, spočítala pojišťovna

Saddám Husajn.
DOTYK.CZ

Saddám Husajn měl jít raději na psychiatrii, místo léčby zaútočil na Írán

Příliš levné dálnice. Ať to není na úkor kvality, varují odborníci

Třetinovou slevu nabízí u zakázek většina firem. Sílí tak hlasy, aby hlavní roli nehrála jen cena.

Na farmářských trzích jen farmářské výrobky. Pro někoho nesmysl

/ANKETA/ Zachraňme farmářský trh. Tak zní název aktivní veřejné výzvy, která před časem vznikla v Havířově. Jejím autorům se nelíbí rozhodnutí Městského kulturního střediska (MKS) Havířov o tom, že na zdejších farmářských trzích se smí nově prodávat pouze farmářské produkty. Přáli by si, aby se trhů mohli účastnit i řemeslníci a prodejci dalšího zboží, například nejrůznějších rukodělných výrobků.

Ceny energií zatím stagnují. Zdražit by mohla elektřina

Když v Německu zafouká, cena klesá. Když je bezvětří, cena roste. Tak dnes vypadá realita každodenního obchodování na burzách, především s elektřinou. S nástupem větrných a solárních elektráren se cena mění ve dnech, či lépe řečeno po hodinách. A někdy i podle počasí.

Jablek je málo, jejich cena poroste

Ovocnáři zahájili hlavní sklizeň jablek. Někde stromy spíš pročesávají než češou, jablek je podle prognóz o třicet procent méně než vloni. Na Jičínsku se na jablkové kalamitě podepsaly mrazy a kroupy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení