VYBERTE SI REGION

Bambus: jedlá exotika

Domovinou nenáročné rostliny je Asie, vypěstovat si ji ale můžete i v České republice.

15.7.2012
SDÍLEJ:

STONKY. Pokud je nenecháte vzejít, sklidíte chutné výhonky. Pěstují se jako chřest.Foto: Shutterstock.com

V poslední době se bambus těší velké oblibě. Pokud budete chtít pěstovat tuto exotickou rostlinu na zahradě, měli byste pečlivě nastudovat alespoň základní informace o ní. I když jsou bambusy velmi nenáročné, jejich domovinou je Asie, takže je nutné vybrat druh, který přežije i v nižších teplotách.

K vůbec nejodolnějším tyčovým bambusům patří rod Phyllostachys. Vybírat můžete mezi odrůdami Bissetii a Aureosulcata. Pokud byste chtěli bambus rostoucí spíše v trsech, vyberte rod Fargesia. Ten dorůstá menších výšek a stébla má spíše drobnější.

Stín, či polostín?

I výběr stanoviště pro bambus je důležitý. Tyčové bambusy mají raději slunná stanoviště a například zmiňované Fargesie preferují spíše polostín nebo stín. Samotné vysázení bambusu by mělo probíhat co nejdříve na jaře. Bude mít dost času se aklimatizovat, a přečkat tak naši zimu.

A jakou potřebují bambusy zálivku? Především během vegetačního období je dobré bambusy pravidelně zalévat. Vždy ale mějte na paměti, že u zálivky bambusů platí zlatá střední cesta. Nikdy jej zbytečně nepřelévejte.

Milovníci asijské gastronomie vědí, že její běžnou ingrediencí jsou bambusové výhonky. Ty si můžete vypěstovat na zahradě. Existuje mnoho druhů bambusů, které se dají jíst. V Asii se pěstují podobně jako v Česku chřest.

Bambus se zasadí do nakopčené zeminy, a když výhonek proroste a vykoukne ven, je čas sklizně. Poživatelná je pouze ta část, která má bílou barvu (je ponořená v hlíně).

Jednoduchý recept

A jak se bambus používá v kuchyni? Nejdříve musíte výhonky asi 30 minut vařit v osolené vodě a poté nakrájet na tenké plátky nebo nudličky. Máme pro vás i jeden z nejjednodušších receptů!

Kuře se zeleninou a bambusovými výhonky

Do rozpáleného olivového oleje postupně přidávejte na plátky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou mrkev, na kolečka nakrájený pórek, na plátky nakrájené žampiony a na nudličky nakrájenou mladou cuketu, bambusové výhonky a na kostičky nakrájená kuřecí prsa (asi 200 gramů). Na dochucení použijte čerstvý zázvor a sůl. Vše duste asi 20 minut. Dle chuti můžete ještě zalít kokosovým mlékem. Jídlo zvýrazníte i lžičkou sójové omáčky. Jako příloha je ideální jasmínová rýže.

Více najdete na webu www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová

Autor: Redakce

15.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Zadeha v Praze znovu zadržela policie

Praha/Brno - Policie dnes v Praze zadržela obžalovaného podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, celý den u něj prováděla domovní prohlídku, uvedl v tiskové zprávě Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Večer ho podle něj převezla k výslechu do Brna. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu.

V prosinci končí jízdné v pražské MHD i čipové karty opencard

Praha - V prosinci končí roční kupon na jízdné v pražské MHD téměř 22 tisíc lidí, v lednu dvojnásobku. V tomto období končí platnosti také 165 tisíc čipových karet opencard. V tiskové zprávě o tom informoval pražský dopravní podnik.

V Norsku našli nápis Arbeit macht frei ukradený z Dachau

Bergen - Norská policie nejspíš objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom dnes informovala agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies