I když je posledních pár dní ve znamení sněhové pokrývky, blíží se další zahradnická sezóna.

Tato doba se obecně nazývá předjaří a každý zahrádkář ví, že je to čas výsevu semen a předpěstování.

V posledním vydání Receptáře jsme se vydali za odborníky, kteří nám poradili, jak správně provádět výsev semen rostlin. Tentokrát nás tedy zajímaly spíše obecné informace, díky kterým si práci usnadníte a především dosáhnete stoprocentních výsledků.

Správné zásady, ale i chyby při vysévání jsou prosté a logické. Pojďte si je s ná- mi připomenout.

Pravidelné rosení

Nejdůležitější je samozřejmě to, kolik a co budete vysévat. Pokud budete dělat jen drobné výsevy, postačí vám malé výsevní mističky. Ty bývají zpravidla mělké a velmi lehce se dají přelít vodou. Na druhé straně ale velmi rychle vysychají. Dále je také nutné dát pozor na to, abyste při zalévání osivo nevyplavili.

To se stává, když zálivku provádíte konvičkou. Vyplavené osivo na povrchu zpravidla zaschne a už se z něj nedá nic vypěstovat. Proto rozhodně postačí, když budete udržovat substrát s osivem vlhký pomocí pravidelného rosení.

Další kapitolou je vysévání do větších vysévacích plat. To znamená především dostatek kvalitního substrátu. Velkou chybou je použít hlínu ze zahrádky. Ta nedodá dostatek potřebných živin pro správný růst výsevu. Ideální je zakoupit přímo výsevový substrát, který je k dostání ve všech prodejnách pro zahrádkáře nebo ve větších supermarketech.

K výsevu do substrátu ve vysévacím platu se váže ještě další tip. Vše budete mít pod kontrolou, když před vysetím substrát dokonale urovnáte.

Pomůže prkénko

Použít můžete obyčejné kuchyňské prkénko. Rovnost „terénu" zaručí nejen přehled, ale také stejnoměrný růst výsevu. Výsev do těchto plat se provádí podle velikosti jednotlivých semen. Pokud jsou větší velikosti, vysévejte jednotlivě do řádků. Pokud budete vysévat drobná semena, která nejste schopni oddělit na jednotlivé, vysévejte na celou plochu. Nezapomeňte! Čím je osivo menší, tím slabší musí být krycí vrstva.

Opravdu drobné osivo ani nepřekrývejte další vrstvou substrátu. Postačí jej k substrátu přimáčknout. Když se vše podaří, brzy vás bude čekat také pikýrování. To je sice pracnější, ale vyplatí se.

Při rozsazování totiž podporujeme tvorbu kořenového systému rostliny. Někteří zahrádkáři tvrdí, že tuto činnost provádí velmi neradi, a proto vysévají do jednotlivých sadbovačů. My je doporučujeme až po pikýrování. Pokud navíc použijete sadbovače přírodní, můžete je na jaře zasadit celé rovnou do země.

nepřehlédněte

- Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik>.

- Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 27. ledna od 11.35 na TV Prima family: chov andulek, nepravý kaviár, vzácné houby

LENKA MAHDALOVÁ