VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bolí vás záda? Zkuste vyvýšený záhon

Vyvýšené záhony se začínají rozrůstat po našich zahradách. Rostliny na vyvýšeném záhonu totiž můžete ošetřovat vestoje, takže vaše páteř je chráněna před zbytečnou námahou. Další výhodou je, že zelenině „ve výšce" se dobře daří díky vyšší teplotě půdy a optimálnímu zásobování kořenů živinami. Vyvýšené záhony vypadají zajímavě i mimo prostor zeleninové zahrady.

20.4.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

Výnos pěstované zeleniny záleží především na spodní vrstvě záhonu, která by se měla skládat ze zahradního odpadu zejména větví a listí. Rozkládající se rostlinné zbytky mají několik výhod. Vytvářejí teplo a zvyšují teplotu půdy o pět až osm stupňů Celsia. Zelenina proto roste rychleji a můžete ji na záhonu pěstovat delší dobu. Tento efekt ovšem po roce až dvou podstatně klesá.

Na vyvýšeném záhonu se v podstatě daří většině zelenin. Nevhodné jsou však druhy náročné na prostor, jako jsou velkoplodé tykve, reveň nebo cukety. Vysoké výnosy poskytují smíšené kultury, například okurky s koprem, karotka s cibulí nebo fazole se saturejkou. Lichořeřišnice kapucínská oživí záhon svou barevností.

Nejvhodnější dobou k založení vyvýšeného záhonu je časné jaro tedy čas, kdy se řežou stromy a keře. Z plochy pro budoucí vyvýšený záhon nejdříve odryjte asi 25 centimetrů vysokou vrstvu zeminy a spodek zkypřete rýčem. Půda by měla být propustná, aby se naspodu nedržela voda. Záhon pak plňte tak, aby u dna ležel nejhrubší materiál a v dalších vrstvách byly čím dál jemnější rostlinné zbytky.

Složení vrstev

Každá vrstva by měla být vysoká asi 25 až 30 centimetrů. Základ záhonu tvoří hrubé větve a větvičky. Další vrstva sestává z rozdrcených odřezků trvalek a keřů, listí a posečené trávy. Pak následuje částečně zetlelý kompost. Nakonec záhony zasypte vrstvou humusu. Můžete k tomu použít zeminu, kterou jste z plochy odstranili při zakládání záhonu.

Jak rostlinné zbytky v záhonu pomalu tlejí, povrch zeminy postupně klesá. Každý rok proto doplňte záhon směsí kompostu se zeminou. Po pěti až šesti letech se rostlinné zbytky dokonale rozloží. Péče není náročná. V létě vyvýšený záhon pravidelně zalévejte: vzhledem ke kypré struktuře tu totiž zemina vysychá rychleji než na běžném záhonu.

Více se dozvíte na webu www.telereceptar.cz/denik

JAN KOPŘIVA

Autor: Redakce

20.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies