VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brambory: dříve okrasa, dnes lahůdka

V tomto ročním období se sklízejí brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Do Evropy dorazily relativně pozdě, až v 16. století poté, co je roku 1536 objevili španělští dobyvatelé v jedné jihoamerické indiánské vesnici. Do českých zemí se brambory dostaly v 17. století.

10.11.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Zpočátku byly pěstovány spíše pro okrasu v klášterních a šlechtických zahradách. Lidé je totiž považovali za zdraví škodlivé, ba jedovaté. Až v polovině 18. století u nás zdomácněly, hlavně v chudých horských oblastech.

RADY A MOUDRA

- Oloupané brambory na vzduchu rychle černají, proto je vkládáme hned do vroucí osolené vody, nebo je dáváme do studené vody, nemáme-li čas je uvařit ihned. Vaříme je pak ve vodě, v níž se máčely. Do vroucí vody můžeme přidat různé koření nebo zelenou nať (kmín, petrželka, listy řapíkatého celeru, libeček a další).

- Šťouchané brambory připravíme tak, že uvařené horké brambory rozmačkáme (rozšťoucháme) a přidáme do nich dozlatova osmaženou cibuli nebo jemně nakrájenou čerstvou jarní cibulku. Někdo přidávává i kostičky opečené slaniny nebo šunku.

LEPENICE

Ingredience:

800 g brambor, 400 g kysaného zelí, 100 g slaniny, 1 cibule, trochu mléka, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce sádla nebo másla, sůl

Postup:

Na sádle zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme nakrájené zelí, kmín a podusíme doměkka.

Oloupané brambory uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Brambory pak rozšťoucháme a přidáme k zelí. Podle potřeby zředíme trochou vývaru z brambor. Na pánvi osmahneme dokřupava na kostičky nakrájenou slaninu. Jednotlivé porce brambor podáváme posypané opečenou slaninou.

Lepenici můžeme podávat jak samostatně, tak i jako přílohu k vařenému uzenému masu, nebo ke klobásám či k teplým uzeninám.

FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Ingredience:

1 kg brambor uvařených ve slupce, 400 g uzeného masa, 34 vejce uvařená natvrdo, 250 ml mléka nebo smetany, 12 vejce, hrst pažitky, 2 lžíce másla, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř

Postup:

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do máslem vymazané zapékací mísy rozložíme vrstvu brambor, osolíme je a opepříme. Na brambory dáme vrstvu nakrájeného masa, vrstvu na plátky nakrájených vajec a znovu osolíme.

Ve střídání vrstev pokračujeme do spotřebování surovin; poslední vrstvou musí být brambory. Pokapeme je máslem a v předehřáté troubě krátce zapečeme. Pak pokrm zalijeme osoleným mlékem nebo smetanou s rozšlehanými vejci, posypeme nakrájenou pažitkou a zapékáme 30 - 40 minut dozlatova.

Obměna:

Tradiční zapékané brambory mají mnoho obměn. Uzené maso můžeme ještě posypat osmaženou cibulí, místo uzeného masa použijeme klobásu nebo měkký salám, přidáme uvařenou brokolici, na kolečka nakrájený pórek, pokrm připravíme jen s plátky vajec, na které dáme vrstvu zakysané smetany a podobně.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

10.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Miloš Zeman
AKTUALIZOVÁNO
79 7

Chováš se jako svině, vzkázal Zeman Sobotkovi

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš
DOTYK.CZ
4

Babiš chce v Praze Muchovo muzeum. Není to priorita, oponuje Krnáčová

Premiér Sobotka vyzval prezidenta Macrona: Zvyšujte platy v České republice

V Bruselu se dnes dopoledne odehrála důležitá schůzka mezi francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a státy Visegrádské skupiny. Setkání navrhl už před dvoudenním summitem EU v Bruselu Emmanuel Macron a jak předpokládal, hlavním tématem měla být politika přerozdělování uprchlíků a odpor střední Evropy k povinným kvótám. Toto téma však nakonec zcela zapadlo. Maďarsko, Polsko, Slovensko a v neposlední řadě i Česko vyložily na stůl zcela jiné karty.

AUTOMIX.CZ

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

/FOTOGALERIE/ Na vozech mají heslo Pomáhat a chránit, nicméně i oni potřebují občas pomoc. Vidět policejní auto - ať státní či obecní policie - v nesnázích je sice trochu nezvyklé, ale občas k tomu dojde.

Třímetrový byt za 50 tisíc eur. Ceny pařížských nemovitostí letí raketově vzhůru

Honba Britů za životem v Evropské unii, která jim za dva roky zavře dveře, se neprojevuje jenom v mnohonásobném zvýšení žádostí o občanství v některé z unijních zemí. Britové začínají nakupovat nemovitosti a bohaté země EU z toho začínají profitovat. Francie v první řadě.

Drtí vás kuchyňský odpad? Zdrťte ho vy!

Kuchyňské drtiče odpadků se k nám dostávají jen pomalu. Zatímco v USA jsou prakticky nedílnou součástí kuchyně, v Čechách je má jen málokdo. Má to mnoho důvodů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies