VYBERTE SI REGION

Brambory: dříve okrasa, dnes lahůdka

V tomto ročním období se sklízejí brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Do Evropy dorazily relativně pozdě, až v 16. století poté, co je roku 1536 objevili španělští dobyvatelé v jedné jihoamerické indiánské vesnici. Do českých zemí se brambory dostaly v 17. století.

10.11.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Zpočátku byly pěstovány spíše pro okrasu v klášterních a šlechtických zahradách. Lidé je totiž považovali za zdraví škodlivé, ba jedovaté. Až v polovině 18. století u nás zdomácněly, hlavně v chudých horských oblastech.

RADY A MOUDRA

- Oloupané brambory na vzduchu rychle černají, proto je vkládáme hned do vroucí osolené vody, nebo je dáváme do studené vody, nemáme-li čas je uvařit ihned. Vaříme je pak ve vodě, v níž se máčely. Do vroucí vody můžeme přidat různé koření nebo zelenou nať (kmín, petrželka, listy řapíkatého celeru, libeček a další).

- Šťouchané brambory připravíme tak, že uvařené horké brambory rozmačkáme (rozšťoucháme) a přidáme do nich dozlatova osmaženou cibuli nebo jemně nakrájenou čerstvou jarní cibulku. Někdo přidávává i kostičky opečené slaniny nebo šunku.

LEPENICE

Ingredience:

800 g brambor, 400 g kysaného zelí, 100 g slaniny, 1 cibule, trochu mléka, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce sádla nebo másla, sůl

Postup:

Na sádle zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme nakrájené zelí, kmín a podusíme doměkka.

Oloupané brambory uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Brambory pak rozšťoucháme a přidáme k zelí. Podle potřeby zředíme trochou vývaru z brambor. Na pánvi osmahneme dokřupava na kostičky nakrájenou slaninu. Jednotlivé porce brambor podáváme posypané opečenou slaninou.

Lepenici můžeme podávat jak samostatně, tak i jako přílohu k vařenému uzenému masu, nebo ke klobásám či k teplým uzeninám.

FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Ingredience:

1 kg brambor uvařených ve slupce, 400 g uzeného masa, 34 vejce uvařená natvrdo, 250 ml mléka nebo smetany, 12 vejce, hrst pažitky, 2 lžíce másla, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř

Postup:

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do máslem vymazané zapékací mísy rozložíme vrstvu brambor, osolíme je a opepříme. Na brambory dáme vrstvu nakrájeného masa, vrstvu na plátky nakrájených vajec a znovu osolíme.

Ve střídání vrstev pokračujeme do spotřebování surovin; poslední vrstvou musí být brambory. Pokapeme je máslem a v předehřáté troubě krátce zapečeme. Pak pokrm zalijeme osoleným mlékem nebo smetanou s rozšlehanými vejci, posypeme nakrájenou pažitkou a zapékáme 30 - 40 minut dozlatova.

Obměna:

Tradiční zapékané brambory mají mnoho obměn. Uzené maso můžeme ještě posypat osmaženou cibulí, místo uzeného masa použijeme klobásu nebo měkký salám, přidáme uvařenou brokolici, na kolečka nakrájený pórek, pokrm připravíme jen s plátky vajec, na které dáme vrstvu zakysané smetany a podobně.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

10.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Daňové úlevy: odběr krve tři tisíce korun, za registraci nic

Ilustrační foto.

Češi nebezpečně tloustnou. Na cukrovku umírá 3,5 tisíce lidí ročně

Německá vláda podle Bildu varuje před chemickým útokem

Německá vláda a Spolkový kriminální úřad (BKA) varují před možností útoku chemikáliemi. Uvedl to dnes deník Bild s odvoláním na zprávu spolkové vlády analyzující rizika v oblasti civilní ochrany.

Záchranáři našli v zavaleném hotelu další těla

Řím - V troskách hotelu Rigopiano, který minulou středu po zemětřesení ve střední Itálii zavalila lavina, našli záchranáři další dvě těla. Podle agentury AFP jde o dvě ženy. Počet obětí tak vzrostl na 14, stále se pohřešuje ještě 15 lidí. Dnes se konají první pohřby obětí neštěstí.

Odsouzený politik Petr Wolf se už čtyři roky ukrývá před spravedlností

Policisté věří, že hledaný politik dříve či později udělá chybu. Postupem času může být méně obezřetný, své by mohl udělat i pocit nepolapitelnosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies