Nábytek je možné odložit ve střediscích v ulicích Veveří, Hapalova, Okružní a Jana Svobody. "Jsou tam speciálně vyhrazená místa pro veškerý nábytek z kovu, plastu nebo dřeva, a to včetně zahradního nábytku," uvedla Kateřina Gardoňová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Pracovníci věci vyfotí a zaevidují. Poté je rozdělí podle potřeb lidem v nouzi. "Tímto projektem předcházíme vzniku odpadu a šetříme peníze z městského rozpočtu. Zachovalý nábytek najde nové využití a pomůže lidem v tíživé sociální situaci, kteří by si nové vybavení domácnosti nemohli dovolit," uvedl Ander.

Využití nábytku je první fází rozsáhlé kampaně. Jejím cílem je začít znovu užívat staré věci, které už někdo nepotřebuje, ale jinému se mohou ještě hodit. V příštích týdnech budou moct obyvatelé darovat kromě nábytku i starožitnosti a později oblečení, obuv nebo nevyužívané sportovní náčiní a hračky. Za drobný poplatek pak budou nabídnuty veřejnosti. Výtěžek připadne na konto Veřejné zeleně města Brna a poslouží k výsadbě a údržbě květinových záhonů ve městě.

Podle Gardoňové je Brno prvním městem v republice, které podobný projekt zavádí. "Zkušeností čerpáme z Belgie nebo Rakouska, kde opětovné využití nábytku funguje," dodala.