VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ano, šéfe! zatočí s lajdáctvím v kuchyni

Nový pořad o české gastronomii si klade velké cíle. Pozvednout riskantní obor, pomoci nevýdělečným nebo krachujícím podnikům a navíc zaujmout diváky.

17.3.2009 2
SDÍLEJ:

Ano, šéfe!Foto: Prima

Jak se s nejrůznějšími problémy vypořádá šéfkuchař Zdeněk Pohlreich můžete sledovat každý čtvrteční večer v televizi Prima.

V každém dílu nového pořadu přijde za Zdeňkem Pohlreichem majitel restaurace v nesnázích a požádá ho o pomoc. Šéfkuchař si vyslechne jeho podnikatelský záměr a pak musí na místě během týdne zjistit, kde je zakopaný pes. Proč podnik nevydělává, proč hostům nechutná a nevracejí se tam.

Zkušený šéfkuchař navrhne nové menu, personál nijak nešetří, udělá pořádek a naučí kuchaře i jeho pomocníky připravovat kvalitnější jídla.

Po měsíci se do restaurace vrací. Ovšem se skrytou kamerou a špehem, kterého majitel ani personál neznají. Tímto špehem je například Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu. Zdeněk Pohlreich pak na závěr rozhodne, jestli podniku udělí své doporučení.

Konec české kuchyně?

Filozofie vaření, kterou prosazuje Zdeněk Pohlreich, se může zdát překvapivě jednoduchá. Nakupovat to nejlepší a dělat s tím co nejméně. Jinak řečeno, nikdy se nesnažit přetvořit ingredience na něco, co vypadá nebo chutná jinak.

„Myslím, že se dnes věnuje příliš mnoho pozornosti vizuální stránce, bezduchým oblohám a špatným omáčkám. Porce jsou příliš velké a jídlo často vypadá lépe, než chutná, což je pro mne v gastronomii to největší zklamání,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich.

V každém jídle podle něj musí zákazník okamžitě rozeznat kvalitní řemeslo a profesionalitu. V restauracích často personál, ani majitel sám neví, jakou kuchyni vlastně vaří. Snaha o větší pestrost jídel vytlačuje tradiční pokrmy. Někdy to vypadá, jakoby z české kuchyně zbyla jen svíčková, řízek a guláš.

Rady ocení i divák

Televizní stanice nabízejí celou řadu pořadů o vaření, takzvané cooking show, které učí diváky zkultivovat, zpestřit i zrychlit domácí vaření. Kam se ale posunula profesionální gastronomie? Většina lidí by se vsadila, že se veřejné stravování zlepšilo. Není to až tak pravda.

První michelinskou hvězdičku označující kvalitu gastronomie oslavili čeští gurmáni teprve v roce 2008.

Dlouhé a nepřehledné jídelní lístky nevypovídají nic o kvalitě jídla a čerstvosti surovin, standardní zeleninová obloha má často zachránit zmatek na talíři.

Pořad Ano, šéfe! nabízí rady pro ty, kteří chodí jíst do hospod a restaurací. Pořad je také plný emocí, protože kritika a nezbytné nepopulární změny v provozu problematického podniku se bez vzrušených reakcí, vyhrocených scén a ostrých slovních přestřelek často neobejdou.

Každý týden naleznete na stránkách přílohy Moje rodina pohled do zákulisí nového pořadu Ano, šéfe!, který můžete sledovat ve čtvrtek ve 21.20 hodin na Primě.

17.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Krajně pravicová Národní fronta (FN) získala podle dílčích výsledků sčítání v prvním kole francouzských regionálních voleb 28 procent hlasů.
14

Le Penová se odmítla zahalit, zrušila kvůli tomu schůzku s muftím

Kateřina Perknerová: Spor o Šumavu naznačí Zemanovu sílu v ČSSD

Prezident Miloš Zeman se o Národní park Šumava zajímá dlouho. Ještě v době, kdy byl důchodcem z Vysočiny, jezdil za starosty šumavských obcí a poslouchal jejich stížnosti na Bursíkova ředitele parku Krejčího, řádění kůrovce, uschlé stromy a „ekoteroristy". Když se pak nad nezelenou částí Šumavy, která byla nechána na pospas žravému broukovi, proletěl vrtulníkem, udělal si definitivní názor.

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

U francouzského pobřeží vraždil žralok

U pobřeží francouzského zámořského regionu Réunion zabil dnes žralok mladého surfaře. Oblast neštěstí je známá svou nebezpečností a zákaz koupání zde nařizovaly tabule, které ale někdo v posledních dnech nedovoleně odstranil, uvedla francouzská média s odvoláním na úřady tohoto ostrova v Indickém oceánu.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies