VYBERTE SI REGION

Ano, šéfe! zatočí s lajdáctvím v kuchyni

Nový pořad o české gastronomii si klade velké cíle. Pozvednout riskantní obor, pomoci nevýdělečným nebo krachujícím podnikům a navíc zaujmout diváky.

17.3.2009 2
SDÍLEJ:

Ano, šéfe!Foto: Prima

Jak se s nejrůznějšími problémy vypořádá šéfkuchař Zdeněk Pohlreich můžete sledovat každý čtvrteční večer v televizi Prima.

V každém dílu nového pořadu přijde za Zdeňkem Pohlreichem majitel restaurace v nesnázích a požádá ho o pomoc. Šéfkuchař si vyslechne jeho podnikatelský záměr a pak musí na místě během týdne zjistit, kde je zakopaný pes. Proč podnik nevydělává, proč hostům nechutná a nevracejí se tam.

Zkušený šéfkuchař navrhne nové menu, personál nijak nešetří, udělá pořádek a naučí kuchaře i jeho pomocníky připravovat kvalitnější jídla.

Po měsíci se do restaurace vrací. Ovšem se skrytou kamerou a špehem, kterého majitel ani personál neznají. Tímto špehem je například Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu. Zdeněk Pohlreich pak na závěr rozhodne, jestli podniku udělí své doporučení.

Konec české kuchyně?

Filozofie vaření, kterou prosazuje Zdeněk Pohlreich, se může zdát překvapivě jednoduchá. Nakupovat to nejlepší a dělat s tím co nejméně. Jinak řečeno, nikdy se nesnažit přetvořit ingredience na něco, co vypadá nebo chutná jinak.

„Myslím, že se dnes věnuje příliš mnoho pozornosti vizuální stránce, bezduchým oblohám a špatným omáčkám. Porce jsou příliš velké a jídlo často vypadá lépe, než chutná, což je pro mne v gastronomii to největší zklamání,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich.

V každém jídle podle něj musí zákazník okamžitě rozeznat kvalitní řemeslo a profesionalitu. V restauracích často personál, ani majitel sám neví, jakou kuchyni vlastně vaří. Snaha o větší pestrost jídel vytlačuje tradiční pokrmy. Někdy to vypadá, jakoby z české kuchyně zbyla jen svíčková, řízek a guláš.

Rady ocení i divák

Televizní stanice nabízejí celou řadu pořadů o vaření, takzvané cooking show, které učí diváky zkultivovat, zpestřit i zrychlit domácí vaření. Kam se ale posunula profesionální gastronomie? Většina lidí by se vsadila, že se veřejné stravování zlepšilo. Není to až tak pravda.

První michelinskou hvězdičku označující kvalitu gastronomie oslavili čeští gurmáni teprve v roce 2008.

Dlouhé a nepřehledné jídelní lístky nevypovídají nic o kvalitě jídla a čerstvosti surovin, standardní zeleninová obloha má často zachránit zmatek na talíři.

Pořad Ano, šéfe! nabízí rady pro ty, kteří chodí jíst do hospod a restaurací. Pořad je také plný emocí, protože kritika a nezbytné nepopulární změny v provozu problematického podniku se bez vzrušených reakcí, vyhrocených scén a ostrých slovních přestřelek často neobejdou.

Každý týden naleznete na stránkách přílohy Moje rodina pohled do zákulisí nového pořadu Ano, šéfe!, který můžete sledovat ve čtvrtek ve 21.20 hodin na Primě.

17.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies