VYBERTE SI REGION

Ano, šéfe! zatočí s lajdáctvím v kuchyni

Nový pořad o české gastronomii si klade velké cíle. Pozvednout riskantní obor, pomoci nevýdělečným nebo krachujícím podnikům a navíc zaujmout diváky.

17.3.2009 2
SDÍLEJ:

Ano, šéfe!Foto: Prima

Jak se s nejrůznějšími problémy vypořádá šéfkuchař Zdeněk Pohlreich můžete sledovat každý čtvrteční večer v televizi Prima.

V každém dílu nového pořadu přijde za Zdeňkem Pohlreichem majitel restaurace v nesnázích a požádá ho o pomoc. Šéfkuchař si vyslechne jeho podnikatelský záměr a pak musí na místě během týdne zjistit, kde je zakopaný pes. Proč podnik nevydělává, proč hostům nechutná a nevracejí se tam.

Zkušený šéfkuchař navrhne nové menu, personál nijak nešetří, udělá pořádek a naučí kuchaře i jeho pomocníky připravovat kvalitnější jídla.

Po měsíci se do restaurace vrací. Ovšem se skrytou kamerou a špehem, kterého majitel ani personál neznají. Tímto špehem je například Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu. Zdeněk Pohlreich pak na závěr rozhodne, jestli podniku udělí své doporučení.

Konec české kuchyně?

Filozofie vaření, kterou prosazuje Zdeněk Pohlreich, se může zdát překvapivě jednoduchá. Nakupovat to nejlepší a dělat s tím co nejméně. Jinak řečeno, nikdy se nesnažit přetvořit ingredience na něco, co vypadá nebo chutná jinak.

„Myslím, že se dnes věnuje příliš mnoho pozornosti vizuální stránce, bezduchým oblohám a špatným omáčkám. Porce jsou příliš velké a jídlo často vypadá lépe, než chutná, což je pro mne v gastronomii to největší zklamání,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich.

V každém jídle podle něj musí zákazník okamžitě rozeznat kvalitní řemeslo a profesionalitu. V restauracích často personál, ani majitel sám neví, jakou kuchyni vlastně vaří. Snaha o větší pestrost jídel vytlačuje tradiční pokrmy. Někdy to vypadá, jakoby z české kuchyně zbyla jen svíčková, řízek a guláš.

Rady ocení i divák

Televizní stanice nabízejí celou řadu pořadů o vaření, takzvané cooking show, které učí diváky zkultivovat, zpestřit i zrychlit domácí vaření. Kam se ale posunula profesionální gastronomie? Většina lidí by se vsadila, že se veřejné stravování zlepšilo. Není to až tak pravda.

První michelinskou hvězdičku označující kvalitu gastronomie oslavili čeští gurmáni teprve v roce 2008.

Dlouhé a nepřehledné jídelní lístky nevypovídají nic o kvalitě jídla a čerstvosti surovin, standardní zeleninová obloha má často zachránit zmatek na talíři.

Pořad Ano, šéfe! nabízí rady pro ty, kteří chodí jíst do hospod a restaurací. Pořad je také plný emocí, protože kritika a nezbytné nepopulární změny v provozu problematického podniku se bez vzrušených reakcí, vyhrocených scén a ostrých slovních přestřelek často neobejdou.

Každý týden naleznete na stránkách přílohy Moje rodina pohled do zákulisí nového pořadu Ano, šéfe!, který můžete sledovat ve čtvrtek ve 21.20 hodin na Primě.

17.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Dům U zlatého orla na náměstí Svobody. Majitelé chráněných památek v Brně volí jejich odstranění ze seznamu památek. Usnadňuje jim to úpravy domů. Památkářům se takový postup ale nelíbí.
22 7

Brno přišlo o 23 památek. Kvůli administrativní chybě

Hodný doktor, ale kritický komunální politik Jiří Biolek zpochybnil pověst Aleny Dernerové jako senátorky a kandidátky. „Velmi mě zklamal,“ řekla Dernerová.
6

"Ona selhala!" - "On manipuluje!" Biolek zaútočil na Dernerovou jako Trump

Co by měly děti jíst, aby byly zdravé

Praha - Nutriční specialistka Jana Spáčilová radí, jak děti učit správným stravovacím návykům.

Aby smrt nebyla tabu. Vyšla kniha "o posledních věcech člověka"

Ondřej Nezbeda, bývalý uznávaný novinář Respektu, se rozhodl radikálně změnit svoji profesi. Stal se pečovatelem domácího hospice Cesta domů. Své zkušenosti z péče o nevyléčitelně nemocné sepsal do knihy Průvodce smrtelníka: o posledních věcech člověka. Nedávno ji spolu s kolegy z hospice představil na besedě v Knihovně Václava Havla. 

Poláci utratili drůbež. Ptačí chřipka je v sousedství

Královéhradecko /FOTOGALERIE/- Kurníky u sousedů osiřely. Náchodští jsou ve střehu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies