VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bylinky v kuchyni

Tytam jsou časy, kdy byl v obchodě občas k dostání jenom povadlý salát či hlávky zelí. Výběr surovin i jejich čerstvost je čím dál lepší. V nabídce jsou už také kelímky či květináče s nejrůznějšími bylinkami, které si můžete pěstovat doma.

8.5.2009
SDÍLEJ:

Bazalka jednoduše vyroste i na panelákovém parapetuFoto: Petr Mareš

Nejde o nic světoborného. Naše babičky je dobře znaly ze svých zahrádek. A každý, kdo vyzkoušel, co s jídlem udělá čerstvá snítka rozmarýnu, pár nudliček bazalky, lístků majoránky či saturejky, ví, že se rázem dostane v chuti nejméně o patro výš než při použití univerzálních kořenicích substrátů. Jídlo navíc nejenom dochutí a okoření, ale také nazdobí. Další výhodou pro zdraví konzumentů je, že se při jejich použití nemusí tolik používat sůl.

Bylinky jako koření

Majoránka, oregano, bazalka. Všechny tři u nás a ve světě populární bylinky patří do čeledi hluchavkovitých. Znali je už ve starém Římě a Řecku. Zatímco majoránku zahradní je nejlepší sklízet a sušit dřív, než se rozvinou poupata, oregano (původně pěkně česky dobromysl) je nejlepší a nejaromatičtější v plném květu. Jak majoránka, tak oregano jsou skvělé ke grilovaným masům. Oregano se navíc stalo takřka neodmyslitelnou součástí pizzy.

Lístky bazalky, která je považována za královnu bylinek, se mohou uštipovat po celé vegetační období. Nejlepší je dávat ji do jídla těsně před dokončením, aby neztratila aroma. U nás je kvůli zimě většinou jednoletá.

Můžete narazit nejenom na u nás zdomácnělou bazalku pravou, ale také na bazalku červenou, kadeřavou zelenou a červenou, anýzovou, divokou, trpasličí, posvátnou, thajskou, citronovou, fino verde, neapolskou, mexickou nebo třeba kafrovou.

Šalvěj a tymián

Jejich původ je třeba hledat ve Středomoří, ale tymián zná každý, kdo se někdy prošel po rozkvetlé louce. Voní jako naše stará známá mateřídouška. Je nejlepší krátce před rozkvětem a voní skutečně výtečně. Obě bylinky byly používány už ve starém Řecku a Římě, ve středověku překročily Alpy a dostaly se dál na sever Evropy a také k nám. Jak šalvěj lékařskou, tak tymián lze pěstovat na balkoně v květináčích nebo truhlících.

Bylinky do salátů

Také obyčejná kopřiva či pampeliška, které rostou všude, mohou být vítaným zpestřením jídelníčku. Kopřiva nasekaná do nádivky jí dodá pikantnost, špenát z mladých kopřiv je lepší než ten pravý. Z mladých lístků smetanky lékařské, jak se odborně říká obyčejné pampelišce, je s dresinkem z ořechového oleje a červeným vinným octem výborný salát.

Když ji stačíte něčím přikrýt, získáte lístky bílé, které jsou chuťově ještě lepší, protože ztrácejí nahořklost. I takový zdánlivě obyčejný šťovík nasekaný v polévce či v salátu je zajímavým zpestřením.

A co takhle dát si mochnu husí, reveň kadeřavou, popenec obecný, routu vonnou, řeřichu setou, potočnici lékařskou, roketu, meduňku lékařskou… Vše je nejenom jedlé, zdravé, ale také chuťově zajímavé.

Pokud vám je to pořád málo, pojídejte květy. Ne ovšem jako můj přítel fotograf Petr Molt, který dokázal zkonzumovat výzdobu na stole. Jedlý a chutný je například květ měsíčku lékařského, který se hodí k pažitce a kopru.

Květy sedmikrásek můžete salát nejenom nazdobit, ale také chuťově obohatit. Nebo si vylepšete ocet květy fialky. Za zavařování poupat blatouchů by vám asi ochránci přírody pěkně „poděkovali", ovšem výsledkem je něco hodně podobného drahým kaparům.

Tip na bylinkovou pomazánku

Jakékoliv bylinky vyniknou v kombinaci s lučinou a trochou mléka.
Na trh navíc přichází nové balení Lučina kostičky, které umožní udělat přesně takové množství pomazánky, jež potřebujete.

LIBOR ŠEVČÍK

8.5.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
EXKLUZIVNĚ
71 13

Andrej Babiš: Sobotka chce dovládnout bez nás

Mrazy jsou na ústupu. Škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Hodina velkých změn v pražské hromadné dopravě je tu

Ve skutečnost se od soboty mění dlouhodoběji připravované rozsáhlé změny v Pražské integrované dopravě.

Donald Trump o svých sto dnech: Jsem hodně rychlý, nejrychlejší ze všech

/VIDEO, ANKETA/ Nikdo toho nestihl tolik, jako já. Tak zhruba zhodnotil Donald Trump pověstné stodenní období, které se táhne světovou politikou od 30. let 20. století. Poprvé ho použil tehdejší americký prezident Franklin Delano Roosevelt.

DOTYK.CZ

Letní festivaly bez EET? Pivo jen na stojáka a nechtějte k němu tatranku

Čím se budou letošní letní festivaly lišit od těch loňských? Tak třeba tím, že si možná častěji než dřív budete moci dát pivo jenom "na stojáka". A že k němu nedostanete balené oříšky ani tatranku. Důvodem je elektronická evidence tržeb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies