Podíl prodejů starších bytů na celkových prodejích je až 80 procent, uvedl předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural. "Průměrná cena nových bytů se v důsledku poklesu jejich nabídky zvyšuje. To bude mít pravděpodobně vliv na cenu starších bytů i letos. Výsledkem bude, že se ceny starších bytů budou čím dál více přibližovat bytům novým," dodal.

Přečtěte si: Luxusní bunkry nebo operace. Američtí boháči se chystají na apokalypsu

Podle mluvčího Finepu Davida Jiruška takový stav není normální, protože kvalita zástavby z 30. let minulého století až po rok 2000 nedosahuje kvalit novostaveb a komfort bydlení je tu zcela jiný. "V Praze 4 nebo 6 nebo v centru města mohou být ceny starších bytů i vyšší než u novostaveb," upozornil.

Majitel Central Group Dušan Kunovský uvedl, že ceny nových i starších bytů porostou. Developeři podle něj kvůli pomalému povolování nejsou schopni nabízet v dostatečném množství nové byty. "Fakt, že se ceny nových bytů vyšplhaly již poměrně vysoko, má ale samozřejmě také vliv na sekundární trhy. Tedy na ceny starších bytů a nájmů," dodal.

Podle generálního ředitele Ekospolu Evžena Korce by se na normálně fungujícím trhu ceny starších bytů cenám za novostavby přibližovat nemohly. Projevuje se tu dopad nedostatečné nabídky nových bytů, dodal.

Podle ředitele společnosti Daramis Martina Vachka daný stav umocňuje skutečnost, že novostavby v hladině, ve které se pohybují starší byty, jsou nyní téměř vyprodány. Nejvíce bytů (28,5 procenta) loni developeři prodali v cenovém rozpětí 60 až 70 tisíc korun za metr čtvereční. Bytů v nejlevnějším segmentu do 40 tisíc korun prodali 1,2 procenta.

Podle analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group ve druhém pololetí loňského roku v Praze vzrostly ceny nových bytů v průměru o 8,5 procenta na 75520 korun za metr čtvereční. Ceny starších bytů se zvýšily o 9,8 procenta na 66489 korun.

Čtěte také: Senátor Kubera: Chci se věnovat rodině, 25 let jsem na ni kašlal