VYBERTE SI REGION

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

22.6.2011
SDÍLEJ:

Nezapomeňte k masu podávat omáčky, "okoření" jejich chuť. Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Nasládlá, pikantní, klasická, thajská, lehce do kysela, lehká nebo náročná? Samozřejmě že dnes se dá v obchodech sehnat mnohé, salsou počínaje a nejrůznějšími omáčkami ke steakům konče. Ale vlastnoručně vyrobené grilovací chuťovky vás potěší určitě víc.

Nezapomeňte však na několik věcí. V receptech, kde olej neprochází tepelnou úpravou, dejte přednost extra panenskému olivovému.

Také pepř je vždy lepší čerstvě umletý ve vlastním mlýnku a bylinky buď čerstvé, nebo alespoň mražené. Bazalka nebo kopr koupený v pytlíku, nasušený jako koření, je nejhorší variantou, již můžete zvolit.

Chuť barbecue

Potřebujete jen středně velkou cibuli, stroužek česneku, červenou chilli papričku, dvě lžíce olivového oleje, čtvrt kila rajčatového pyré (můžete nahradit stejným množstvím nakrájených rajčat), lžičku citronové šťávy, lžíci cukru (nejlépe hnědého), půl lžičky mleté skořice, sůl, bílý pepř.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Česnek prolisujte. Chilli papričku omyjte, rozpulte a odstraňte jadérka. Papričku nakrájejte na malé kostičky.

Na rozehřátém oleji poduste cibuli s česnekem a chilli papričkou. Přidejte rajčatové pyré, citronovou šťávu, cukr, skořici, trochu soli a pepře. Nezakrytou omáčku nechte povařit na mírném ohni 15 až 20 minut. Hotovou ji pak nechte vychladit. Hodí se ke grilovanému masu.

Italská z rajčat

Ani zde není se surovinami žádný problém. Stačí nám deset soudkových rajčat, tři bazalkové lístky, dva stroužky česneku, lžíce rajského protlaku, dvě lžičky extra panenského olivového oleje, sůl a pepř.

Vykrojte dužinu z rajčat a rozmixujte ji s bazalkou, přimíchejte česnek, rajskou pastu, olej a vše dobře osolte a opepřete. Pozor: nejméně půl hodiny před podáváním se musí chuti nechat v klidu propojit.

Jablečné čatní

Čatní, například jablečné, je přesně to pravé na grilované steaky. I to však musíte vyrábět s předstihem. Stačí vám dvě lžíce oleje, cibule, půl kila jablek, lžička zázvoru, lžička skořice, tři chilli papričky, dvě lžíce cukru a lžíce mletého kati. Lžička pepře a sůl podle chuti. Zahřejte olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Pak přidejte jablka, zázvor a chilli papričky a vše okořeňte mletým kari.

K této směsi přimíchejte trochu octa, cukr, čtyři lžičky vody, skořici, sůl a pepř. Čatní nechte vařit na středně silném plameni asi 25 minut. Občas zamíchejte.

Rajčatové čatní

Čatní nemusí být jen jablečné. Klasickou surovinou na čatní jsou rajčata.

Stačí vám půl kila nezralých rajčat, kůra z půlky citronu, lžička mletého pepře, čtvrt lžičky bazalky, čtvrt papriky, středně velká cibule, půl lžičky zázvoru, a špetka kurkumy.

Rajčata grilujte, dokud slupka nebude spálená. Pak je nasekejte a rozmixujte s kořením, tence nakrájenou citronovou kůrou a nastrouhanou cibulí. Podávejte chladné.

Ďábelsky ostrá

Použijte pět lžic kečupu, dvě lžíce sójové omáčky, dvě lžíce červeného vinného octa a stejné množství medu. Přidejte čerstvě mletý černý pepř, špetku cayenského pepře, lžíci sladké papriky, dvě chilli papričky, dva stroužky česneku a 125 g majonézy.

Kečup dobře promíchejte se sójovou omáčkou, octem a medem. Do omáčky přidejte černý i cayenský pepř (opatrně dávkovat!) a mletou papriku, vše důkladně promíchejte. Chilli papričky omyjte, podélně rozpulte a odstraňte jadérka, poté nasekejte najemno. Česnek prolisujte.

Nasekanou chilli papričku a česnek přidejte do omáčky. Vmíchejte majonézu a ještě jednou pikantně dochuťte.

Zelená chilli

Potřebujete tři dlouhé masité chilli papričky, tři jarní cibulky, hrst lístků ze stonků koriandru, stroužek česneku, jednu zakysanou smetanu, 125 gramů majonézy, šťávu a najemno nastrouhanou kůru z jednoho citronu.

Ogrilujte chilli papričky nad přímým silným žárem, dokud slupky nezuhelnatí a nezačnou se na nich tvořit puchýře. Potom slupku sloupněte, dužninu nahrubo nasekejte a spolu s cibulkami, koriandrem a česnekem zpracujte v mixéru na jemnou pastu. Přidejte ostatní přísady a mixujte ještě jednu až dvě minuty. Před podáváním uložte na nějakou dobu do ledničky.

Pravé pesto

Tato omáčka je o trochu náročnější, její chuť se vám ale bohatě odvděčí. Budete potřebovat svazek čerstvé bazalky, stroužek česneku, lžíci piniových oříšků, dvě lžíce nastrouhaného parmazánu a tři až čtyři lžíce olivového oleje. Bazalku omyjte, osušte, otrhejte lístky a najemno je posekejte. Oloupaný česnek prolisujte. Spolu s bazalkou, piniovými oříšky, parmazánem a olivovým olejem jemně umixujte.

Hořčicová studená

Velmi jednoduchý recept z přístupných surovin. Utřete dvě lžíce hladké hořčice se lžící oleje, přidejte tři lžíce červeného vína, špetku pepře, osolte, vmíchejte trochu strouhané citronové kúry a cukr podle chuti.

Z brusinek

Výborně se hodí ke všem druhům grilovaného masa, pouze k rybám raději vyberte něco jiného. K výrobě budete potřebovat tyto suroviny: malý brusinkový kompot, jednu cibuli, tři lžíce oleje, čtyři lžíce smetanového křenu (křeník) a sůl.

Na oleji zpěňte cibuli nakrájenou na půlkolečka, přimíchejte brusinkový kompot, nechte roztavit, osolte, odstavte, přidejte křen, promíchejte a nechte vychladnout.

Thajská grilovací

A na závěr ještě jedna specialita. Potřebujete na ni kelímek zakysané smetany, lžíci majonézy, tři lžíce sladké thajské omáčky, lžičku (nejraději hnědého) cukru, trochu nasekaného čerstvého kopru, pažitky, petrželky a „panáka“ láku ze zavařených okurek.

To vše dobře promíchejte a omáčka ke grilovaným dobrotám je hotova.

MARTINA ŠRÁMKOVÁ

22.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies