Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

22.6.2011
SDÍLEJ:

Nezapomeňte k masu podávat omáčky, "okoření" jejich chuť. Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Nasládlá, pikantní, klasická, thajská, lehce do kysela, lehká nebo náročná? Samozřejmě že dnes se dá v obchodech sehnat mnohé, salsou počínaje a nejrůznějšími omáčkami ke steakům konče. Ale vlastnoručně vyrobené grilovací chuťovky vás potěší určitě víc.

Nezapomeňte však na několik věcí. V receptech, kde olej neprochází tepelnou úpravou, dejte přednost extra panenskému olivovému.

Také pepř je vždy lepší čerstvě umletý ve vlastním mlýnku a bylinky buď čerstvé, nebo alespoň mražené. Bazalka nebo kopr koupený v pytlíku, nasušený jako koření, je nejhorší variantou, již můžete zvolit.

Chuť barbecue

Potřebujete jen středně velkou cibuli, stroužek česneku, červenou chilli papričku, dvě lžíce olivového oleje, čtvrt kila rajčatového pyré (můžete nahradit stejným množstvím nakrájených rajčat), lžičku citronové šťávy, lžíci cukru (nejlépe hnědého), půl lžičky mleté skořice, sůl, bílý pepř.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Česnek prolisujte. Chilli papričku omyjte, rozpulte a odstraňte jadérka. Papričku nakrájejte na malé kostičky.

Na rozehřátém oleji poduste cibuli s česnekem a chilli papričkou. Přidejte rajčatové pyré, citronovou šťávu, cukr, skořici, trochu soli a pepře. Nezakrytou omáčku nechte povařit na mírném ohni 15 až 20 minut. Hotovou ji pak nechte vychladit. Hodí se ke grilovanému masu.

Italská z rajčat

Ani zde není se surovinami žádný problém. Stačí nám deset soudkových rajčat, tři bazalkové lístky, dva stroužky česneku, lžíce rajského protlaku, dvě lžičky extra panenského olivového oleje, sůl a pepř.

Vykrojte dužinu z rajčat a rozmixujte ji s bazalkou, přimíchejte česnek, rajskou pastu, olej a vše dobře osolte a opepřete. Pozor: nejméně půl hodiny před podáváním se musí chuti nechat v klidu propojit.

Jablečné čatní

Čatní, například jablečné, je přesně to pravé na grilované steaky. I to však musíte vyrábět s předstihem. Stačí vám dvě lžíce oleje, cibule, půl kila jablek, lžička zázvoru, lžička skořice, tři chilli papričky, dvě lžíce cukru a lžíce mletého kati. Lžička pepře a sůl podle chuti. Zahřejte olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Pak přidejte jablka, zázvor a chilli papričky a vše okořeňte mletým kari.

K této směsi přimíchejte trochu octa, cukr, čtyři lžičky vody, skořici, sůl a pepř. Čatní nechte vařit na středně silném plameni asi 25 minut. Občas zamíchejte.

Rajčatové čatní

Čatní nemusí být jen jablečné. Klasickou surovinou na čatní jsou rajčata.

Stačí vám půl kila nezralých rajčat, kůra z půlky citronu, lžička mletého pepře, čtvrt lžičky bazalky, čtvrt papriky, středně velká cibule, půl lžičky zázvoru, a špetka kurkumy.

Rajčata grilujte, dokud slupka nebude spálená. Pak je nasekejte a rozmixujte s kořením, tence nakrájenou citronovou kůrou a nastrouhanou cibulí. Podávejte chladné.

Ďábelsky ostrá

Použijte pět lžic kečupu, dvě lžíce sójové omáčky, dvě lžíce červeného vinného octa a stejné množství medu. Přidejte čerstvě mletý černý pepř, špetku cayenského pepře, lžíci sladké papriky, dvě chilli papričky, dva stroužky česneku a 125 g majonézy.

Kečup dobře promíchejte se sójovou omáčkou, octem a medem. Do omáčky přidejte černý i cayenský pepř (opatrně dávkovat!) a mletou papriku, vše důkladně promíchejte. Chilli papričky omyjte, podélně rozpulte a odstraňte jadérka, poté nasekejte najemno. Česnek prolisujte.

Nasekanou chilli papričku a česnek přidejte do omáčky. Vmíchejte majonézu a ještě jednou pikantně dochuťte.

Zelená chilli

Potřebujete tři dlouhé masité chilli papričky, tři jarní cibulky, hrst lístků ze stonků koriandru, stroužek česneku, jednu zakysanou smetanu, 125 gramů majonézy, šťávu a najemno nastrouhanou kůru z jednoho citronu.

Ogrilujte chilli papričky nad přímým silným žárem, dokud slupky nezuhelnatí a nezačnou se na nich tvořit puchýře. Potom slupku sloupněte, dužninu nahrubo nasekejte a spolu s cibulkami, koriandrem a česnekem zpracujte v mixéru na jemnou pastu. Přidejte ostatní přísady a mixujte ještě jednu až dvě minuty. Před podáváním uložte na nějakou dobu do ledničky.

Pravé pesto

Tato omáčka je o trochu náročnější, její chuť se vám ale bohatě odvděčí. Budete potřebovat svazek čerstvé bazalky, stroužek česneku, lžíci piniových oříšků, dvě lžíce nastrouhaného parmazánu a tři až čtyři lžíce olivového oleje. Bazalku omyjte, osušte, otrhejte lístky a najemno je posekejte. Oloupaný česnek prolisujte. Spolu s bazalkou, piniovými oříšky, parmazánem a olivovým olejem jemně umixujte.

Hořčicová studená

Velmi jednoduchý recept z přístupných surovin. Utřete dvě lžíce hladké hořčice se lžící oleje, přidejte tři lžíce červeného vína, špetku pepře, osolte, vmíchejte trochu strouhané citronové kúry a cukr podle chuti.

Z brusinek

Výborně se hodí ke všem druhům grilovaného masa, pouze k rybám raději vyberte něco jiného. K výrobě budete potřebovat tyto suroviny: malý brusinkový kompot, jednu cibuli, tři lžíce oleje, čtyři lžíce smetanového křenu (křeník) a sůl.

Na oleji zpěňte cibuli nakrájenou na půlkolečka, přimíchejte brusinkový kompot, nechte roztavit, osolte, odstavte, přidejte křen, promíchejte a nechte vychladnout.

Thajská grilovací

A na závěr ještě jedna specialita. Potřebujete na ni kelímek zakysané smetany, lžíci majonézy, tři lžíce sladké thajské omáčky, lžičku (nejraději hnědého) cukru, trochu nasekaného čerstvého kopru, pažitky, petrželky a „panáka“ láku ze zavařených okurek.

To vše dobře promíchejte a omáčka ke grilovaným dobrotám je hotova.

MARTINA ŠRÁMKOVÁ

22.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.
8 16

Vysvětlete svá slova z Respektu, apeluje Chovanec na Pelikána

Soukromá ponorka Nautilus vynálezce Petera Madsena
3

Je mrtvá, pohřbil jsem ji do moře, řekl o nezvěstné novinářce vynálezce ponorky

Sklizeň jde do finále. Jihočeši slaví dožínky

Žně vrcholí, na většině Jihočeského kraje je už úroda pod střechou. Výnosy sice netrhají rekordy, ale zemědělci jsou spokojení.

Chovanec: Atentáty v Evropě neovlivňují bezpečnost v Česku

/ANKETA/ Informace ze zahraničí nenaznačují, že by poslední atentáty v Evropě měly souvislost s Českem. Stupeň bezpečnosti se nemění, řekl novinářům ministr vnitra Milan Chovanec během dnešního jednání vlády. Kabinet vyslechl základní informace o situaci po čtvrtečním atentátu v Barceloně z úst šéfů zpravodajských služeb.

AKTUALIZUJEME

V Marseille vjel vůz do lidí, zabil jednu ženu. O terorismus nejspíš nešlo

/VIDEO/ Ve francouzském přístavním městě Marseille došlo na dvou autobusových zastávkách k incidentu, při němž vjel do lidí vůz. Zatím je potvrzen jeden mrtvý. Řidič byl zatčen. Uvedla to BBC.

Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. Finanční poradce Partners David Kučera vysvětluje, jak poznat, že nabídka je podezřelá, od koho si rozhodně nenechat radit nebo co je dnes slušný a dosažitelný výnos.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení