Vyzkoušejte internetovou kalkulačku na internetové adrese www.mojepenize.denik.cz, která ulehčí hledání levného plynu. Portál Moje peníze je součástí zpravodajského serveru Denik.cz.

Porovnání dodavatelů energie, půjček či hypoték najdete v části Finance.

Srovnání pomáhá

S pomocí kalkulátoru plynu lehce zjistíte, jestli platíte přiměřenou částku. Do porovnání jsou zahrnuti přitom nejen takzvaní dominantní dodavatelé, ale i ti alternativní. Ceníky, podle kterých se dělají výpočty, jsou navíc neustále aktualizovány. A co potřebujete pro správné vyplnění kalkulačky? Připravte si k ruce poslední vyúčtování a vyplňte následující položky.

SPOTŘEBA

Cena za jednu megawatthodinu se liší podle celkového množství odebrané energie. Čím vyšší je spotřeba, tím nižší jsou ceny. Proto jako první zadejte roční spotřebu buď v megawatthodinách, nebo v metrech krychlových. Hodnoty vyčtete jednoduše 
z faktury. Spotřeba je uvedena na první straně.

BYDLIŠTĚ

Upřesněte, v jakém kraji se nachází odběrné místo. Výsledná cena se odvíjí mimo jiné od příslušnosti k distribuční soustavě. Dodavatelé obvykle nemívají jednotný ceník pro území celé republiky. Země se dělí do tří distribučních oblastí (Praha a okolí, jižní Čechy, zbytek republiky) a v každé platí jiné ceny.

NYNĚJŠÍ DODAVATEL

Vyberte si v nabídce dodavatele, od kterého odebíráte plyn v současnosti. Dozvíte se, jak si stojí v porovnání 
s konkurencí.

KONTAKTNÍ ÚDAJE

Poplatky za energie se mění několikrát do roka. Pracovníci portálu Moje peníze neustále sledují vývoj cen na trhu. V případě, že se objeví nová zajímavá nabídka, vás budou informovat. Když správně vyplníte všechny povinné položky, nic pak nebrání úspěšnému srovnání dodavatelů. Dozvíte se tak, jestli u jiného dodavatele ušetříte, anebo ne. Úspora je vyjádřena nejen v procentech, ale také v korunách.

Částky se vypočítávají na základě ceníků na rok 2014 a jsou uvedeny včetně daně 
z přidané hodnoty ve výši 
21 procent.

Když kliknete na položku „Více informací" získáte podrobné složení ceny. Dozvíte se, kolik zaplatíte za plyn 
a kolik za distribuci.

Byli jste úspěšní?

Zjistili jste, že u jiného dodavatele ušetříte? Klikněte na tlačítko „Mám zájem" a vyplňte nezávaznou poptávku. Poté vás bude kontaktovat příslušný pracovník.

Portál Moje peníze se nevěnuje pouze plynu. Obdobnou kalkulačku si můžete vyzkoušet i v případě elektrické energie. Zároveň na uvedené internetové adrese najdete i porovnání půjček, hypoték a bankovních účtů. Můžete však využít také telefonickou informační linku 840 100 345.