Z osiva odeberte vzorek (nejlépe 25, 50 nebo 100 semen). Na talířek nebo mělkou misku nasypte jemný mokrý písek a na něj rozložte semena.

Drobná semínka je lepší rozložit na savý papír, který dobře přilne k mokrému písku. Talíř zakryjte sklem nebo přetáhněte igelitem pro udržení stálé teploty a vlhkosti.

Savý papír

Ještě jednodušší je provádět zkoušku přímo na savém papíře. Přeložte ho, spodní polovinu navlhčete a na ní rozložte semena.

Horní polovinu přitiskněte na spodní. Papír pak podle potřeby vlhčete. Vhodné je umístění na mělké misce či talířku. Můžete také vystřihnout savý papír podle velikosti dna misky, rozložit semena a přiklopit sklem či fólií.

Většina semen klíčí spolehlivě na světle, pouze cibuli, pór, pažitku, okurky, salát a tykve umístěte raději ve tmě.

Nádoby se semeny udržujte asi čtrnáct dní při teplotě 18-21 stupňů Celsia a při stálé vlhkosti. Osivo celeru, špenátu, kořenových zelenin a paprik klíčí déle, až asi po 20 dnech.

Použít, nebo ne?

Po této době spočítejte vyklíčená semena. Z 25 semen by mělo vyklíčit 20, z 50 semen 40 a ze 100 semen by jich mělo vyklíčit 80. Vzejít by tedy mělo minimálně 80 procent vybraného vzorku semen. V tom případě lze starší osivo bez obav použít.

Pokud je klíčivost nižší, bude přece jen lepší zakoupit osivo čerstvé.

Pokud se však přesto, že zkouška klíčivosti nedopadla nejlépe, nechcete se starým osivem rozloučit, můžete ho použít proveďte ale hustší výsev. Ve větším celkovém množství semen bude i více těch, která vyklíčí. Více informací najdete na www.telereceptar.cz/denik.

Ludmila Dušková