Zasílám Vám půdorys našeho budoucího obytného prostoru s kuchyňským koutem. Celková plocha této místnosti by měla být cca 7x5 m. Kuchyňský kout potom 2,5x2,5 m.

Pokoušela jsem se pomocí různých programů o návrh kuchyně, ale dostala jsem se pravděpodobně do slepé uličky. Původně jsem si myslela, že je to jednoduché, ale vypořádat se s rohy a poměrně malým prostorem pro kuchyň je asi nad mé síly.

Přečtěte si: Dopřejte restart dřevěné podlaze

Součástí místnosti by měl být i jídelní stůl, v obývací části krbová kamna, sedačka a knihovna. Nad sedačkou je okno těsně pod stropem, pouze pro prosvětlení místnosti. Příčka mezi kuchyní a obývací částí je 2,5 m dlouhá. Rozvody ještě nejsou přesně dány. V prostoru kuchyně bude podlahové topení. Manžel by si přál v kuchyni barový pult, alespoň krátký pro částečné oddělení kuchyně od zbytku místnosti.

V kuchyni by měly být vestavěné spotřebiče - myčka, trouba, plynová varná deska, digestoř, mikrovlnka (může být i volně stojící), lednice s mrazákem cca 185 cm či vyšší, možno i volně stojící. Dále prostor pro uložení kávovaru, topinkovače, varné konvice a mixéru, aby byly přístroje snadno dostupné a zapojené pro časté používání. Ráda bych vysokou spížní skříň s plnovýsuvem. Spíž samostatně nemáme, využiji jen prostor pod schodištěm pro méně využívané potraviny. Ostatní skříňky bychom chtěli s dvířky, bez skel a zbytečného zdobení. Barevnost libovolná, ale preferujeme hladké skříňky pro snadnou údržbu.

Vaříme rádi a často, máme dvojčátka, děvčata, která již také ráda pomáhají s vařením. Budu moc ráda, pokud mi pomůžete s návrhem kuchyně do našeho nového domova.

Maličko přes šest čtverečních metrů, to je výměra pro kuchyň Fialových. Pravidelný čtvercový půdorys má naštěstí šířku přesahující 2,2 m, pro mě přípustnou hranici kuchyně, kde proti sobě stojí dvě části linky. Nákres, který jsem otevřela, je bohužel po zvětšení nečitelný, snad tedy pracuji s alespoň přibližnými rozměry oken a jejich umístěním.

Přečtěte si: Propad počtu vydaných stavebních povolení: lidé na ně čekají často několik let

Mám vytvořit linku s dostatečnou plochou pro časté a náruživé vaření. Vzhledem k malým pomocnicím by měla být ideálně přístupná z více stran. A mám se pokusit vkomponovat bar. I já jsem toužila po baru… Je to stále atraktivní kousek linky a má i své praktické stránky. Bohužel ale ne do každé kuchyně se hodí a vejde. Zde bych se klonila k praktičtějším řešením. Bar bychom jistě někam vmáčkli, ale přesně tohle slovo vystihuje jeho křečovitost v úzkém a malém prostoru. Proto doporučuji ostrůvkovou verzi, má-li kuchyně zůstat sešněrována 2,5x2,5 metry. Do jisté míry bar připomíná, navíc jde o místo přístupné ze tří stran, a tedy ideální pro kuchtění s dětmi. Kéž by v mé kuchyni (1,6 m šíře) byl prostor pro ostrůveček…

Varianta A: Neutrální bílo-šedá

Nabízím jednoduchou bílo-šedou paralelní linku, přizpůsobivou a neutrální, stylem spíše modernější. Hlavní část představuje klasická rovná linka s myčkou u okna, s pracovní plochou mezi dřezem a varnou deskou okolo jednoho metru. Protilehlá strana je tvořená blokem vysokých skříní a úzkou výsuvnou spížkou. Vzadu se schovává „spotřebičový koutek". Sama takový koutek mám a moc se mi to líbí, neboť všechny ty ošklivé a překážející věci jsou po ruce, ale nepletou se na hlavní ploše ani prakticky, ani esteticky. To je ostatně i přáním paní majitelky.

Výhody: Šikovná, přístupná a prostorná linka. Jednoduchá, praktická, přehledná.
Nevýhody: Rovný tvar dětské spolupráci příliš nepřeje a vysoké skříně dělají kuchyni opticky užší.

Varianta B: Bílá s červenými stěnami

Druhá kuchyně je osvědčené a oblíbené U (respektive L + úložné plochy). Oproti přiloženému plánku umisťuji dřez pod okno, sklopná baterie je dnes věc dostupná a denního světla není nikdy dost. Navíc považuji rohový dřez za plýtvání úložnými prostory (v takto malé kuchyni obzvlášť). Bílou linku doplňuji kontrastnější deskou a výraznějším nátěrem.

Výhody: L rozložení zón je praktické, pracovní i odkládací plochy velice dobré, úložný prostor standardní.
Nevýhody: Zásadní argument proti této lince nemám.

Přečtěte si: Návštěva interiéru: realizace vlastního snu 

Varianta C: Rustikální

Kuchyně je podobná první variantě s poloostrůvkem, ale je laděná rustikálně. Lednice a dřezová část je opět umístěná pod oknem, varná deska na prostorném poloostrůvku. Úložné místo je doplněné o dvě vysoké spížky v jídelní části. Velikou výhodou tohoto uspořádání je přístup k lince z více stran, což považuji při kuchyňské spolupráci za ideální.

Nevýhody: Chybí horní skříňky. Nicméně je to v dnešní době plnovýsuvů ještě nevýhoda? Zásadnějším problémem je trouba umístěná pod varnou deskou. Mohla by být i v jídelní části ve vysoké skříni, to je ale zase docela daleko od hlavní části linky.

Varianta D: S miniostrůvkem

Poslední varianta vznikla mixem druhé a třetí varianty. Přístupný blok vyšších skříní (zde 180 cm) navazuje kolmo na mycí část, zde je možno dřez umístit přímo pod okno nebo zaměnit s myčkou (zvětší se pracovní plocha v této části). Varná deska je umístěná na ostrůvku 1x1 m. Ostrůvek je zde spíš ostrůvečkem, po obou stranách desky je však cca 35 cm místa, což na odložení hrnce s těstem na palačinky stačí. A když bude varná deska studená, můžou malé kuchařky pracovat i na ní.

Výhody: Kuchyň představuje dobré zázemí pro pravidelné a větší vaření.
Nevýhoda: Velikost varné zóny…?

Přečtěte si: Moderní design v našich domovech