Zrekonstruovaný byt s balkonem, k němu malá zahrádka přímo u domu, parkovací místo či malá pekárna přímo v domě. Přesně tak má vypadat 22 nových bytů v objektu Zdraposo, který patří městu Sokolov. Nyní v něm sídlí zdravotně postižení a velký komplex je nevyužitý.

„Nechali jsme zpracovat projekt, abychom byli lépe připravení na případnou výzvu a žádost o dotaci v roce 2017. Náklady na přestavbu a rekonstrukci jsou zhruba 22 milionů korun a žádat chceme na Ministerstvu pro místní rozvoj," řekla místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. Jak upřesnila, pokud by žádost byla neúspěšná, zvažovalo by město rekonstrukci zaplatit ze svého rozpočtu. Finanční částka na podobný projekt prý není nikterak závratná.

V Sokolově je nedostatek bytů 1+1, po kterých je u seniorů největší poptávka. Město chce proto požádat o dotaci na Ministerstvu pro místní rozvoj, které u komunitního bydlení dává na jednu bytovou jednotku až 600 tisíc korun.

Město plánuje 22 bytů

Byty budou o maximální velikosti 45 metrů čtverečních. Každý byt by mohl mít také balkon a zahrádku. Cílová skupina jsou senioři 60+.

Radnice zároveň zadala přípravu projektové dokumentace na výstavbu domu pro seniory, který by měl vyrůst namísto bývalé 4.ZŠ. Žádost o dotaci na realizaci, která dosáhne sta milionů korun, chce město podat během příštího roku. Podle zadání mají projektanti počítat s jednolůžkovými a dvoulůžkovými pokoji s vlastním sociálním zařízením. Samozřejmostí budou společenské místnosti, zahrada, rehabilitační zázemí a další.

„V západní Evropě na seniory myslí, tak proč ne v Sokolově?" říká jeden z tamních seniorů.