Stav historických budov, kolem kterých z jedné strany vede železniční trať a z druhé rušná třída Milady Horákové, se řeší řadu let. Investor přišel s několika návrhy na novou výstavu, mimo jiné navrhoval jednu velkou budovu. Vloni představil projekt počítající se souborem pěti budov navržených různými architekty. Radnice ale dosud s žádnou z variant nebyla spokojená.

Developer vyzval radnici k hledání společného řešení 

„Praha 6 na jedné straně říká, že nám demolici nepovolí do schválení nového projektu, ale na druhé straně aktivně bojkotuje veškeré návrhy," tvrdí Matoušek.

„Místo toho, abychom mohli provést demoliční práce, jsme nuceni utrácet desítky tisíc korun na opětovné zazdívání oken a dveří, zajišťování plotů a vyhánění nezvaných návštěvníků," doplnil. Vyzval radnici k hledání společného řešení.

Magistrát označil odstranění vil za nepřípustné 

„Vzhledem ke skutečnosti, že se vily nacházejí na území památkové zóny Dejvice, Bubeneč, horní Holešovice, bylo třeba, aby záměr podložil i kladným stanoviskem příslušného památkového úřadu. Poté, co magistrát označil odstranění vil za nepřípustné a Národní památkový ústav vydal rovněž negativní vyjádření, investor žádost stáhl," uvedl za radnici mluvčí. „Praha 6 pouze ctí platné zákony, vyhlášky a předpisy," doplnil.

Národní památkový ústav označil bourání za nepřípustné

Žádost o demolici budov podal Lordship v listopadu 2013. Proti se postavili památkáři. Národní památkový ústav (NPÚ) označil bourání za nepřípustné. Z Letné už v minulosti v souvislosti s výstavbou tunelového komplexu Blanka zmizely dvě cenné vily.

Lordship chce stavět kanceláře, na úrovni ulice by měly být obchody, restaurace a odpočinková zóna. Bytová výstavba není kvůli výjezdu z tunelu Blanka možná. Výška domů by neměla přesáhnout 28 metrů.

Čtěte také: Poděbradský skvost, vila Kouřimka, je na prodej. Dá někdo 25 milionů korun?