„Kravál je tady pořád obrovský. A nějaký domovní řád? Ten tady ty lidi vůbec nezajímá. Něčeho takového si možná vůbec nevšimnou," řekla k některým svým sousedům jedna z obyvatelek budovy, která však nechtěla zveřejnit své jméno.

Problémem se už minulý měsíc zabývali i hraničtí radní. Jednoznačně schválili nový domovní řád, kterým by se všichni obyvatelé domu měli držet.

„Obdrželi jsme stížnost kvůli chování některých spoluobčanů, včetně rušení nočního klidu, nepořádku a dokonce i z důvodu stavění stanů kolem obytných domů," přiblížila místostarostka Hranic Pavla Tvrdoňová, která návrh radním předložila. Dokument je platný od prvního listopadu.

Za poslední rok se jedná o první na město podanou stížnost.

Domovní řád má v budově 1297 na Bělotínské ulici v Hranicích nastolit pořádek.Místostarostka ale přiznala, že neudržitelná situace panuje prakticky trvale.

„Právě proto jsme schválili domovní řád, který by měl nastavit základní pravidla dobrého chování těchto obyvatel. Jiné východisko z této situace nebylo," doplnila Pavla Tvrdoňová.

Jenže teorie jen jedna věc, praxe pak druhá.

„V posledních dnech se to vůbec nezlepšilo. Je to snad ještě horší. Když se vám třepou i hrnky v kredenci, nemůžete dělat nic. Možná jen přivolat policajty. Jenže jen co policie slyší adresu Bělotínská 1297, už sem ani nejede," doplnila takřka rezignovaně nespokojená obyvatelka domu.

K celé záležitosti se vyjádřil také velitel městských strážníků Miroslav Mann.

„Pokud ke kontrole na Bělotínské ulici přijedeme, pak vždy na oznámení obyvatel. V poslední době jsme ale žádnou stížnost či oznámení neobdrželi," řekl.

Avšak po příjezdu policie na určené místo končí situace často pouhým patem.

„Naší přítomností můžeme kontrolovat jen dění na chodbě. Do bytů se ale na této ubytovně nedostaneme. Nicméně pokud nějaký problém je, pak by nás lidé měli zavolat," dodal velitel.

Policie pak k provinilcům přistupuje podle vážnosti daného přestupku. Někdy prý stačí domluva, jindy se událost řeší na místě v blokovém řízení.

„Pokud bychom zjistili jednání, které odporuje současnému domovnímu řádu, informujeme ještě správce budovy, který těmto lidem nemusí prodloužit smlouvy," uzavřel Miroslav Mann. Správcem budovy, kterou takovouto pravomoc má, je hranická společnost Ekoltes.