VYBERTE SI REGION

Dobroty pro nejmenší

Červen a hned jeho první den patří dětem.

1.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Shutterstock.com

Dnešní mladá generace si oblíbila jídlo z různých fastfoodů s hamburgery, smaženými jídly a hranolky. A většina rodičů malých ratolestí je v tomto trendu chtě nechtě podporuje. Děti jsou natolik ovlivněné masivní reklamou, že odmítnout tento způsob stravování je pro rodiče velmi obtížné. Ale doma můžeme připravit například smažené jídlo (bez použití oleje) a přitom do něj můžeme nenápadně „propašovat" zeleninu nebo bylinky, aniž by naše ratolest nespokojeně protestovala. Místo hranolků chutná ke smaženým pokrmům výtečně bramborová kaše, která je mnohem dietnější a zdravější.

TIRAMISU S JAHODAMI

Ingredience:

500 g jahod, 200 g cukrářských piškotů, 250 g mascarpone, asi 200 ml mléka, 2 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr na posypání

Postup:

Žloutky rozšleháme s cukrem a postupně přidáváme mascarpone. Nakonec pomalu vmícháme dotuha našlehané bílky. Piškoty namáčíme v šálku mléka a klademe je do mísy jeden vedle druhého. Pak je potřeme krémem a posypeme očištěnými a pokrájenými jahodami. Takto vytvoříme ještě jednu vrstvu a nakonec posypeme pokrájenými jahodami. Mísu zakryjeme průhlednou fólií a uložíme nejlépe přes noc do chladničky. Těsně před podáním posypeme moučník vanilkovým cukrem. Ztuhlý moučník krájíme na čtverce.

PLNĚNÉ ŘÍZKY SMAŽENÉ V TROUBĚ

Ingredience (pro 4 osoby):

4 plátky drůbežích prsou (kuřecí nebo krůtí) po 100 až 120 g, 2 malé kapie, 100 g strouhaného eidamu, 1 lžíce mléka, hrst listové petrželky a bazalky, 250 ml smetany, 2 vejce, strouhanka a hladká mouka na obalení, sůl

Postup:

Plátky masa naklepeme, osolíme, poklademe kouskem kapie a přidáme kopeček strouhaného eidamu promíchaného s mlékem, nasekanou zelenou petrželkou a bazalkou – vytvoříme jakési těstíčko. Maso stočíme, konce zachytíme párátkem, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Obalené maso vložíme do zapékací mísy s pečicím papírem, pokropíme smetanou a v předehřáté troubě (asi 160 °C) zvolna pečeme dozlatova asi 45 až 50 minut. Důležité je, aby se drůbeží maso dobře propeklo, a přitom se povrch strouhanky nepřipálil. Podáváme s bramborovou kaší.

Filip Lukeš

Recepty jsou ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů, kterou vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

1.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

23.8.2014

Houbové hody

Podle Chovance by video s Forejtem měli prověřit státní zástupci

Praha - Státní zastupitelství by mělo prověřit, zda se kompromitující video, na němž je údajně zachycen končící šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, nemělo sloužit k vydírání. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nahrávkou by se podle něj měl zabývat i Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) kvůli Forejtově bezpečnostní prověrce.

Nazí brněnští veslaři nafotili kalendář. Třásli jsme se jak ratlíci, smáli se

Brno /FOTOGALERIE/ – Namísto pravidelného tréninku zapózovali před objektivy fotoaparátů. Veslaři z brněnského ČVK se svlékli při tvorbě týmového kalendáře s cílem rozšířit povědomí o tradičním jihomoravském klubu a zvýšit zájem o veslování.

Nejnovější kasino v Las Vegas „hlídá“ obří drak od českých sklářů

Las Vegas /FOTOGALERIE/- Čeští skláři z Kamenického Šenova se výrazně podíleli na podobě prvního kasina v čínském stylu, které vzniklo v americkém Las Vegas. Herně s desítkami stolů a stovkami automatů totiž vévodí tunový skleněný lustr ve tvaru čínského draka od tuzemské firmy Preciosa Lighting. Kasino oficiálně otevřelo své brány minulý víkend.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies