Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobroty pro nejmenší

Červen a hned jeho první den patří dětem.

1.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Shutterstock.com

Dnešní mladá generace si oblíbila jídlo z různých fastfoodů s hamburgery, smaženými jídly a hranolky. A většina rodičů malých ratolestí je v tomto trendu chtě nechtě podporuje. Děti jsou natolik ovlivněné masivní reklamou, že odmítnout tento způsob stravování je pro rodiče velmi obtížné. Ale doma můžeme připravit například smažené jídlo (bez použití oleje) a přitom do něj můžeme nenápadně „propašovat" zeleninu nebo bylinky, aniž by naše ratolest nespokojeně protestovala. Místo hranolků chutná ke smaženým pokrmům výtečně bramborová kaše, která je mnohem dietnější a zdravější.

TIRAMISU S JAHODAMI

Ingredience:

500 g jahod, 200 g cukrářských piškotů, 250 g mascarpone, asi 200 ml mléka, 2 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr na posypání

Postup:

Žloutky rozšleháme s cukrem a postupně přidáváme mascarpone. Nakonec pomalu vmícháme dotuha našlehané bílky. Piškoty namáčíme v šálku mléka a klademe je do mísy jeden vedle druhého. Pak je potřeme krémem a posypeme očištěnými a pokrájenými jahodami. Takto vytvoříme ještě jednu vrstvu a nakonec posypeme pokrájenými jahodami. Mísu zakryjeme průhlednou fólií a uložíme nejlépe přes noc do chladničky. Těsně před podáním posypeme moučník vanilkovým cukrem. Ztuhlý moučník krájíme na čtverce.

PLNĚNÉ ŘÍZKY SMAŽENÉ V TROUBĚ

Ingredience (pro 4 osoby):

4 plátky drůbežích prsou (kuřecí nebo krůtí) po 100 až 120 g, 2 malé kapie, 100 g strouhaného eidamu, 1 lžíce mléka, hrst listové petrželky a bazalky, 250 ml smetany, 2 vejce, strouhanka a hladká mouka na obalení, sůl

Postup:

Plátky masa naklepeme, osolíme, poklademe kouskem kapie a přidáme kopeček strouhaného eidamu promíchaného s mlékem, nasekanou zelenou petrželkou a bazalkou – vytvoříme jakési těstíčko. Maso stočíme, konce zachytíme párátkem, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Obalené maso vložíme do zapékací mísy s pečicím papírem, pokropíme smetanou a v předehřáté troubě (asi 160 °C) zvolna pečeme dozlatova asi 45 až 50 minut. Důležité je, aby se drůbeží maso dobře propeklo, a přitom se povrch strouhanky nepřipálil. Podáváme s bramborovou kaší.

Filip Lukeš

Recepty jsou ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů, kterou vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

1.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

POLICIE - ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

V Doubici zavraždili mladou dívku, další bojuje o život

Na situaci v sociálně vyloučených lokalitách v Přerově dnes dohlíží osm asistentů prevence kriminality
6

Nadávky, krádeže, potyčky. V Přerově už se bojí i Romové

EXKLUZIVNĚ

Útok na „hlavák“? Policie se to ani nedozví, nemá zde své kamery

/INFOGRAFIKA/ Operační středisko policie, které dohlíží na metropoli, nevidí na dění v prostoru hlavního nádraží. Jeden z nejrizikovějších cílů v Praze je téměř nechráněný.

AKTUALIZOVÁNO

Konec levných akademiků. Vláda souhlasí se třemi miliardami pro vysoké školy

Předsednictvo vlády se dnes shodlo na zvýšení rozpočtu vysokých škol na příští rok o tři miliardy korun. Během jednání vlády, na kterém budou ministři schvalovat rozpočet, to sdělil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Stoch půjde za pokřik "Smrt Spartě" před disciplinárku

Rok bez kapitánské pásky a omluvný dopis na adresu Milady Horákové 98, Praha 7. Takový trest dostal před jedenácti lety tehdejší útočník a současný vedoucí mužstva Slavie Stanislav Vlček za to, že po zápase s fanoušky a spoluhráči Fořtem a Dosoudilem skandoval pokřik "Smrt Spartě". A za stejný prohřešek teď bude mít před disciplinární komisí co vysvětlovat další slávista, Miroslav Stoch.

Iráčtí Kurdové hlasují v historickém referendu, navzdory hrozbám

V pondělí začalo v severním Iráku referendum o nezávislosti, organizované Kurdskou regionální vládou. Volební místnosti se otevřely v osm hodin ráno a zavřít by se měly v šest večer. Referendum probíhá navzdory hrozbám okolních islámských zemí. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení