VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobroty pro nejmenší

Červen a hned jeho první den patří dětem.

1.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Shutterstock.com

Dnešní mladá generace si oblíbila jídlo z různých fastfoodů s hamburgery, smaženými jídly a hranolky. A většina rodičů malých ratolestí je v tomto trendu chtě nechtě podporuje. Děti jsou natolik ovlivněné masivní reklamou, že odmítnout tento způsob stravování je pro rodiče velmi obtížné. Ale doma můžeme připravit například smažené jídlo (bez použití oleje) a přitom do něj můžeme nenápadně „propašovat" zeleninu nebo bylinky, aniž by naše ratolest nespokojeně protestovala. Místo hranolků chutná ke smaženým pokrmům výtečně bramborová kaše, která je mnohem dietnější a zdravější.

TIRAMISU S JAHODAMI

Ingredience:

500 g jahod, 200 g cukrářských piškotů, 250 g mascarpone, asi 200 ml mléka, 2 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr na posypání

Postup:

Žloutky rozšleháme s cukrem a postupně přidáváme mascarpone. Nakonec pomalu vmícháme dotuha našlehané bílky. Piškoty namáčíme v šálku mléka a klademe je do mísy jeden vedle druhého. Pak je potřeme krémem a posypeme očištěnými a pokrájenými jahodami. Takto vytvoříme ještě jednu vrstvu a nakonec posypeme pokrájenými jahodami. Mísu zakryjeme průhlednou fólií a uložíme nejlépe přes noc do chladničky. Těsně před podáním posypeme moučník vanilkovým cukrem. Ztuhlý moučník krájíme na čtverce.

PLNĚNÉ ŘÍZKY SMAŽENÉ V TROUBĚ

Ingredience (pro 4 osoby):

4 plátky drůbežích prsou (kuřecí nebo krůtí) po 100 až 120 g, 2 malé kapie, 100 g strouhaného eidamu, 1 lžíce mléka, hrst listové petrželky a bazalky, 250 ml smetany, 2 vejce, strouhanka a hladká mouka na obalení, sůl

Postup:

Plátky masa naklepeme, osolíme, poklademe kouskem kapie a přidáme kopeček strouhaného eidamu promíchaného s mlékem, nasekanou zelenou petrželkou a bazalkou – vytvoříme jakési těstíčko. Maso stočíme, konce zachytíme párátkem, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Obalené maso vložíme do zapékací mísy s pečicím papírem, pokropíme smetanou a v předehřáté troubě (asi 160 °C) zvolna pečeme dozlatova asi 45 až 50 minut. Důležité je, aby se drůbeží maso dobře propeklo, a přitom se povrch strouhanky nepřipálil. Podáváme s bramborovou kaší.

Filip Lukeš

Recepty jsou ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů, kterou vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

1.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kanylu doktoři zavádějí pacientům při závažnějších operacích. Ilustrační foto.
9

Stížnost na lékaře? Pacient platí za důkazy. Komora to chce změnit

Amazon v Dobrovízi.
DOTYK.CZ

Po Rohlíku zasahovala cizinecká policie také v Amazonu

Brexit bude drahý. Pro všechny

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oficiálně posílá do Bruselu dopis, kterým odstartuje to, čemu se říká „proces odchodu z EU". Co může brexit znamenat pro Británii a co pro samotnou i unii?

Pohledem Davida Vagadaye: Babiš se naštval

Miliardáře a ministra financí Andreje Babiše naštval komentář našeho redakčního kolegy. V reakci pak jeho styl psaní nazval amatérským a přidal hodně dlouhý výčet počinů, které se mu ve vládě povedly.

V Peru odvolali viceministryni. Během záplav a v pracovní době se opalovala

V Peru skončila náměstkyně ministra zemědělství za to, že se v pracovní době opalovala. Eufrosina Santaová tak činila v době, kdy země bojuje s ničivými záplavami. O případu informoval server Infobae.

Spartě hrozí kolaps. Fanoušci napsali Křetínskému: Ukončete chaos

Kdyby mohly fotbalové kluby mluvit, Sparta by si asi teď postěžovala: Jsem jako fackovací panák. Ano, bez přehánění se dá říct, ženejúspěšnější celek v české historii dostává jednu ránu za druhou. Neustálé výměny trenérů, krach v Evropě, vzdalující se vidina titulu a také lapálie Tomáše Rosického.Může být hůř? Odpověď zní: samozřejmě. Poslední políček dostala Sparta od vlastních příznivců. Před nedělním derby se Slavií se ozvala nejvěrnější skupina: oficiální fankluby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies