VYBERTE SI REGION

Dobroty pro nejmenší

Červen a hned jeho první den patří dětem.

1.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Shutterstock.com

Dnešní mladá generace si oblíbila jídlo z různých fastfoodů s hamburgery, smaženými jídly a hranolky. A většina rodičů malých ratolestí je v tomto trendu chtě nechtě podporuje. Děti jsou natolik ovlivněné masivní reklamou, že odmítnout tento způsob stravování je pro rodiče velmi obtížné. Ale doma můžeme připravit například smažené jídlo (bez použití oleje) a přitom do něj můžeme nenápadně „propašovat" zeleninu nebo bylinky, aniž by naše ratolest nespokojeně protestovala. Místo hranolků chutná ke smaženým pokrmům výtečně bramborová kaše, která je mnohem dietnější a zdravější.

TIRAMISU S JAHODAMI

Ingredience:

500 g jahod, 200 g cukrářských piškotů, 250 g mascarpone, asi 200 ml mléka, 2 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr na posypání

Postup:

Žloutky rozšleháme s cukrem a postupně přidáváme mascarpone. Nakonec pomalu vmícháme dotuha našlehané bílky. Piškoty namáčíme v šálku mléka a klademe je do mísy jeden vedle druhého. Pak je potřeme krémem a posypeme očištěnými a pokrájenými jahodami. Takto vytvoříme ještě jednu vrstvu a nakonec posypeme pokrájenými jahodami. Mísu zakryjeme průhlednou fólií a uložíme nejlépe přes noc do chladničky. Těsně před podáním posypeme moučník vanilkovým cukrem. Ztuhlý moučník krájíme na čtverce.

PLNĚNÉ ŘÍZKY SMAŽENÉ V TROUBĚ

Ingredience (pro 4 osoby):

4 plátky drůbežích prsou (kuřecí nebo krůtí) po 100 až 120 g, 2 malé kapie, 100 g strouhaného eidamu, 1 lžíce mléka, hrst listové petrželky a bazalky, 250 ml smetany, 2 vejce, strouhanka a hladká mouka na obalení, sůl

Postup:

Plátky masa naklepeme, osolíme, poklademe kouskem kapie a přidáme kopeček strouhaného eidamu promíchaného s mlékem, nasekanou zelenou petrželkou a bazalkou – vytvoříme jakési těstíčko. Maso stočíme, konce zachytíme párátkem, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Obalené maso vložíme do zapékací mísy s pečicím papírem, pokropíme smetanou a v předehřáté troubě (asi 160 °C) zvolna pečeme dozlatova asi 45 až 50 minut. Důležité je, aby se drůbeží maso dobře propeklo, a přitom se povrch strouhanky nepřipálil. Podáváme s bramborovou kaší.

Filip Lukeš

Recepty jsou ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů, kterou vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

1.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

Kontroly kotlů v domácnostech bude řešit ústavní soudce David

Petra Kvitová
AKTUALIZOVÁNO
22 5

Případ tenistky Kvitové: šlo o vydírání

Prezident nevylučuje, že podá kárnou žalobu kvůli kauze Rath

Třemošná - Prezident Miloš Zeman dnes nevyloučil, že podá kárnou žalobu na soudce, který v korupční kauze Davida Ratha rozhodl o nezákonnosti pořízených odposlechů. "I prezident má právo podat kárnou žalobu v případě, kdy soudce pochybí. A já nevylučuji, že právě v této kauze této kárné žaloby využiji," řekl Zeman na setkání s obyvateli v Třemošné u Plzně.

Iráčtí uprchlíci, kteří žijí v Českém Těšíně, našli práci

Český Těšín - Pro všechny dospělé irácké křesťanské uprchlíky, kteří loni přijeli do Moravskoslezského kraje a nakonec se usídlili v Českém Těšíně na Karvinsku, se podařilo najít práci. V kraji z původních čtyř rodin nakonec zůstaly tři, celkem 13 lidí, řekla dnes novinářům Zuzana Filipková ze Slezské diakonie, která křesťanským uprchlíkům pomáhá s integrací.

Zeman je pro nový jaderný zdroj, uvedla po jednání s ním Škoda JS

Plzeň - Prezident Miloš Zeman by uvítal, aby se co nejrychleji rozhodlo o výstavbě nových energetických kapacit v českých jaderných elektrárnách a aby se na ní co nejvíc podílely české firmy. Uvedl to podle mluvčího plzeňské Škody JS Jana Stolára na dnešním setkání s vedením strojíren. Prezident firmu navštívil během své návštěvy Plzeňského kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies