Jak jednoduše porozumět umění feng-shui? Představte si, že se chcete přestěhovat. Dům na jižním okraji města vás přes inzerát zaujal, ale když tam přijedete, něco vám říká, že to není ono. Nakonec raději vezmete ten, který měl o deset metrů méně, byl o 300 metrů dál od metra, ale působil na vás dobře. Možná byl – třeba i nevědomky – postaven podle feng-shui.

Tyto principy jednoduše pomáhají vytvořit prostor, ve kterém se budete cítit přirozeně dobře a kde budete podle poradců a odborníků na feng-shui dokonce i zdravější. Umožní vám poznat, kam správně dát křeslo, jakou postel vybrat a jaké barvy na kterém místě použít, aby vás dobily energií nebo naopak zklidnili, je-li to potřeba. Co nejdůležitějšího má lidem dům postavený podle feng-shui přinést? „Klid, harmonii, zdraví, spokojenost a dobré vztahy," odpovídá Ludmila Djemelová, expertka na toto prastaré učení.

Z domova díky němu můžete vytvořit místo, které vás zbaví napětí a dosáhne zlepšení vašeho života. Možná proto čím dál více ovládá i české domovy. Zatímco v ostatních zemích je daleko známější, do Česka se dostalo teprve krátce po revoluci.

Podvědomé chování předků

„Už naši předkové však svým způsobem principy feng-shui využívali. Jen to bylo trochu nevědomě," říká Ludmila Djemelová. „Zásadní je naučit se dobře vnímat prostředí, které nás obklopuje. Tuto vlastnost jsme bohužel s přibývajícími technickými vymoženostmi téměř potlačili. Vnímání sebe sama i prostředí, v němž žijeme, je podle mě tím nejdůležitějším klíčem," říká další expertka na feng-shui Ivana Buttry.

Kdo jsou lidé, kteří si v Česku nejčastěji pořizují dům podle feng-shui? Obvykle lidé zaměření na zdravý životní styl, bez ohledu na věkovou kategorii. Dělí se do dvou skupin. Do té první spadají ti, kteří si o feng-shui přečetli nebo dostali tip od přátel, kteří už s ním mají zkušenost. Ve druhé jsou ti, kteří mají nějaký konkrétní problém, který potřebují řešit, a domnívají se, že feng-shui jim může pomoci. Také firmy využívají sílu feng-shui k podpoře úspěchu v podnikání. Dům na principech feng-shui nemusíte od základů nově postavit. Můžete podle těchto zákonitostí také zrekonstruovat již stojící starší dům či byt. Je to dokonce nejčastější případ, s nímž se poradci na feng-shui setkávají. „Někdy je dům postavený na principu feng-shui, ale zařízený běžně anebo naopak je interiér zařízený podle feng-shui, ale samotná stavba domu se těmito principy neřídí. Volbou barev, nábytku či doplňků je možné prostor podpořit, nebo jeho energii naopak zničit. Vždy hodně záleží na umístění věcí v rámci daného prostoru. Existují tabulky feng-shui, podle kterých se vše vypočítává," popisuje Ludmila Djemelová.

Souznění s krajinou

Rozhodnete-li se pro dům podle feng-shui, myslete na to, že jde o komplexní celek, o souznění člověka, stavby a okolní krajiny. Počítejte s tím, že oslovíte-li architekta s přáním postavit takový dům, bude po vás architekt chtít, abyste mu vyložili svá životní přání a cíle, možná i zdravotní problémy. Právě na základě nich bude navrhovat váš domov i jeho vnitřní uspořádání.

Zásadní je už samotná orientace domu, například to, kde bude mít vstup. 

Energie čchi 

Důležité je zařídit dům či byt tak, aby jím mohla proudit energie čchi. Pokud by se o něco zastavovala, i ve vašem životě by se vyskytly překážky. Proudění energie čchi si představte jako řeku. Tam, kde proudí přiměřenou rychlostí, je voda čerstvá a člověk se tam cítí příjemně. Když se ale někde zasekne, voda se zakalí a i obyvatelé domu se v tom místě necítí dobře. Energie by měla neustále přecházet mezi okolím, lidmi i věcmi. Jsou ale prvky, které jí škodí, například ostré hrany. Mezi základní principy tedy patří především zaoblené rohy, ale často i celé části stěn. Díky tomu se také přibližují archetypálním tvarům prapůvodních lidských obydlí. 

Dům samotný by měl mít tvar obdélníku a stavebník by se měl vyvarovat především prvků, které jsou vysunuté do prostoru nebo vykousnuté. Obecně feng-shui preferuje přízemní domy, jimiž lépe plyne energie. Ve vícepatrovém domě se musí hodně pozornosti věnovat schodišti – jeho umístění, ale i tvaru.

Rozvádí totiž energii po celém domě. Jeho křivka by měla být bez ostrých hran. Vhodné je také použít v domě vodní prvky, například malé fontánky.

Základem pro harmonizovaný dům je jeho volný střed. Zabírat by měl deset procent celé plochy. Symbolizuje zdraví a dům díky němu bude volně dýchat. Při zařizování by se člověk měl oprostit od věcí, které nepotřebuje. Přivábí tím k sobě nové a lepší věci, po kterých skutečně touží. Vchod vysílá z vašeho domu poselství a naznačuje, kdo žije uvnitř. Vstupní dveře by
tedy měly být dobře viditelné. Jen tak je šance, že na ně zaklepe příležitost. Dobře je proto osvětlete a označte, přidejte květiny a sochy či sošky jako strážce vstupu. Můžete k nim také zavěsit zvonkohru. Dveře by měly být snadno otevíratelné. Více energie čchi dodá i lesklé dveřní kování.

Předsíň

Vstupní hala či chodba vytváří první dojmy z domu a měli byste tam vytvořit takovou atmosféru, jakou chcete, aby hosté vnímali v celém domě. Přechod z venkovního světla do vnitřního by měl být co nejplynulejší. Předsíň ideálně osvěžte květinovým aranžmá. Pokud tvoří vstupní místnost dlouhá chodba, energie čchi by se měla zpomalit. To zařídí například zaoblený květináč nebo police ve tvaru půlměsíce.

Ložnice

Celkově by ložnice měla být místem, kde se každý cítí bezpečně. Neměla by být proto situována v centrální části domu, ale naopak co nejdále od vchodu. Jestli máte problémy s usínáním, měla by vaše ložnice podle feng-shui směřovat na západ. Pokud se ale ráno ne a ne vzbudit, umístěte ložnici spíše na východ. Vymalujte ji bílou nebo světlehnědou až béžovou barvou.

Uklidní vás a podpoří relaxaci. Ložnice podle feng-shui respektuje dvojice. To znamená, že by v ní měly být dva noční stolky, dvě lampičky, dva obrazy a podobně. A co je důležité – muž by měl spát na straně blíže ke dveřím, aby ochraňoval ženu před případným nebezpečím. Měkké polštáře, květiny, velké závěsy, to vše ještě více podpoří regeneraci těla při spánku. Neblahý dopad na dobrý spánek mohou mít trámy, naopak nebesa nad postelí dobrému spánku prospějí. Pokud jde o samotnou postel, vhodnější je dřevěná. Stát by měla čelem ke zdi. Na skříních by v ložnici neměla být zrcadla.

Dětský pokoj

Barvy v dětském pokoji by měly být jasné, vybírejte je ale opatrně. Aby se dětem v místnosti klidně spalo, je dobré hračky na noc uklidit do skříní nebo do kontejnerů. Pokoj by měl přes den inspirovat k tvořivosti a v noci uklidňovat a dodávat energii. Klidně můžete hrací a spací zóny oddělit třeba textilií. Jestli se vaše dítě v postýlce přesunuje a neklidně spí, zkuste ji umístit jinak.

Platí jen jedna zásada – dítě by z ní vždy mělo vidět na vstupní dveře. Vyhnout byste se raději měli palandám. 

Obývák

Pro většinu lidí je obývák nejdůležitějším místem a soustřeďuje se v něm všechna energie, která se poté rozptyluje do celého domu. Předně se pokuste zakrýt televizor, aby nepřitahoval vaši pozornost, která se tak může soustředit na důležitější věci. Rozhodně by neměl být dominantou pokoje. Sedací soupravu umístěte tak, ať vidíte na toho, kdo vchází. Pokud to není možné, umístěte za ni třeba stolek, který by ale neměl být skleněný. Je-li to možné, volte nábytek se zaoblenými rohy.

Sezení nesoustřeďujte kolem televize, ale rozmístěte ho nejlépe kolem krbu, který tvoří ideální ústřední bod v místnosti. Nad krb umístěte nějaký stříbrný předmět, který vytvoří svou chladnou barvou protipól žáru.

Hrajte si se světlem. Kromě centrálního osvětlení využijte malé lampičky, díky nimž můžete měnit atmosféru. Zkuste třeba vytvořit malé světelné ostrůvky, pomocí nichž aktivujte energii v jednotlivých oblastech. Podle mistrů feng-shui je světlo energie, která napravuje negativní proudění.

Pracovna

A jak zařídit podle feng-shui pracovnu? Snažte se především o to, aby šlo o místnost, kterou můžete po skončení práce uzavřít a práci tak ukončit. Z hlediska rozmístění pokojů v domě má být položena co nejblíže hlavnímu vchodu. Udržujte v ní pořádek, chaos všeobecně nepřispívá ke koncentraci. Přidejte do ní zeleň, která vám dodá vnitřní svěžest. Navíc vstřebá elektromagnetické výboje z počítače, tiskárny a dalších přístrojů.

V pracovně se nebojte použít čtvercový stůl – ten pomůže tvořivost přeměnit v peníze. Umístěte ho ale tak, aby energie mohla stále volně proudit.

Kuchyně

Osobní energii získává člověk z živin, z jídla. Aby se vám je podařilo co nejlépe vstřebávat, neměla by být kuchyň chaotická, ale čistá a uklizená. Všechno v ní by mělo mít svůj řád a nemělo by tam být nic rušivého. Právě kuchyň je místnost, která ovlivňuje a vytváří zdraví. Vyvarujte se tomu, aby byla průchozí. Především v kuchyni by neměly mít police ostré hrany, pryč z dohledu odkliďte i ostré nože, které když je nepoužíváte, by měly být v zásuvkách. Podle zákonů feng-shui právě místo, kde je v domě kuchyň umístěná, ovlivňuje celý rodinný život.

Neměla by být vidět hned od vchodu a nespojujte ji raději s jídelnou. A jak je to s umístěním sporáku? Ten by neměl stát tak, aby kuchař byl otočený zády ke dveřím. Sporák, lednice a dřez by měly být v trojúhelníkovém postavení. Mimochodem, feng-shui preferuje kvůli přirozenosti plyn před elektřinou. Vyhněte se velkému množství kovu a lesklých předmětů, preferujte přírodní materiály a stůl umístěte mimo ostrý kout.

Koupelna

V rámci domu koupelnu neumísťujte vedle vchodu. Měla by být především čistá a jednoduchá, aby podpořila očistu a regeneraci těla. Chybět nesmí velké zrcadlo, které vytvoří iluzi prostoru a rozšíří obzory. Vyhněte se ale zavěšení dvou zrcadel proti sobě. Příjemnému pocitu pomáhá i dobré osvětlení. A co je důležité – v pořádku byste měli udržovat odpad, protože ten ovlivňuje zdraví. Abyste se v koupelně cítili dobře nazí, zavěste tam měkké ručníky a naopak eliminujte ostré rohy, hrany a kovové materiály.

Kvalita života

Existují nějaká negativa feng-shui? Nedá se říci, že pokud by člověk měl dům postavený a zařízený na principech feng-shui, mohlo by mu to jakkoliv uškodit. „Není žádný důvod, proč se jím neřídit. Jeho odmítnutí je omezením sebe sama, poškozením vlastní kvality života," říká architekt Emil Adamec, další odborník na feng-shui. Skeptici feng-shui nejčastěji vyčítají nepodložené výsledky, chybějící vědecké důkazy a případně finanční náročnost, například kvůli zaobleným rohům.

DALŠÍ TIPY:

Na zdi patří obrázky míst, která chcete v budoucnu navštívit.

Soudržnost rodiny posílíte zviditelněním rodinných fotografií.

Z místností odstraňte sušené květiny, znamenají stagnaci.

Rostliny stavte na parapet.

Pokoje nepřeplňujte nábytkem.

Nejčastěji energie uniká komínem, odpadem (WC, vana, dřez), ale i digestoří.

V zimních zahradách se těžko odpočívá kvůli velkým skleněným plochám, kterými uniká energie.

Hranatá okna zmírníte třásněmi.

Dřevěný nábytek působí ochranitelsky.

K dobrém soustředění pomáhá pravoúhlost a dobré osvětlení.

Používejte co nejvíce přirodních materiálů – dřevo, kámen a podobně. Ostrost rovných linií zmírněte oblými tvary.

Při zařizování a stavění myslete na tvary. Neznamená to, že pokud postavíte dům v rámci feng-shui, musíte mít všechny stěny a věci zaoblené. Musíte je jen vhodně nakombinovat. Zatímco čtvercové tvary představují organizační myšlení a logiku, křivolaké věci jsou o tvořivosti. Vždycky by ale všechny tvary měly být jemné a plynulé. Jen díky tomu bude energie dobře proudit.

Co hlavního může lidem přinést feng-shui?

„Zabývá se celkovou harmonií – podporou zdraví, vztahů v rodině, kariérou, prosazením se na veřejnosti, financemi, vzděláním, kontakty s přáteli. Pokud nám některá stránka v životě chybí, jsme ochuzeni. Cílem je úplnost života ve všech formách – člověk zdravý, v kondici, spokojený v zaměstnání, s dostatkem přátel a fungující rodinou," vypočítává Ludmila Djemelová, která se feng-shui zabývá už řadu let.

Michaela Červená