VYBERTE SI REGION

Domácí kompostování – ekologicky a efektivně

Nejen v českých domácnostech se pomalu ale jistě zabydluje třídění odpadu, podle statistik třídí odpad v průměru každý sedmý Čech. Při vyhazování odpadků se neustále učíme rozlišovat plastové výrobky od PET lahví, papírový odpad od kovového a také odpad biologický.

13.9.2012
SDÍLEJ:

Kompostování je způsob, kdy dochází k přeměně bioodpadů na užitečné přírodní hnojivo.Foto: OBI

Právě ten můžeme, na rozdíl od předešle zmíněných, sami využít ke svému užitku. Stačí nám k tomu kousek zahrady a trocha zahradnického umu. Biologický odpad z kuchyně společně s odpadem ze zahrady můžeme totiž použít pro kompostování a následné podzimní přihnojení.

Co to je kompostování?

Kompostování je způsob, kterým si domácnost sama vyrábí kompost z bioodpadů, které vyprodukuje v domácnosti a na zahradě. Tento proces můžete realizovat v malém kompostéru, který si můžete sami doma vyrobit buďto ze dřeva nebo v hobbymarketu, jako je OBI, koupit plastový. Zmiňovaný kompost je jednoduše řečeno organický prostředek, který zlepšuje kvalitu půdy. Obsahuje organické látky a rostlinné živiny, které se získávají řízeným biologickým rozkladem rostlinných zbytků. Tento proces má svá pravidla a zákonitosti, která bychom pro dobrý výsledek měli následovat.

Jak na to?

Nejprve si řekněme, jak a kde samotný kompost vybudovat. Kompost, plný rozkládajících se zbytků rostlin i ve větší zahradě ruší, a proto bychom pro něj měli najít vhodné a nenápadné místo. To však nesmí být daleko od našeho domu, protože nechceme s bioodpadem z kuchyně chodit příliš daleko. Zvolme pro něj takové místo, kde bude mít dostatek stínu a kde nebude na přímém dešti. Kompost nikdy nesmíme oddělit od přímého kontaktu s půdou, protože jen tak do něj mohou pronikat půdní organizmy, které podporují proces kompostování.

V současnosti se stále častěji používají kompostovací ohradníky, které můžeme sestavit z dřevěné kulatiny nebo prken. Při jeho sestavování bychom měli dbát na to, aby budoucí kompost měl dostatečný přísun vzduchu, a tudíž musíme mezi prkny nechávat dostatečné mezery. Dřevo však nevydrží věčně, a proto je dobrou volbou kompaktní plastový kompostér, který je k mání například v hobbymarketech OBI.

Kompostéry nejsou náročné na prostor, jsou dostatečně provzdušněné a výsledný kompost lze odebírat ze všech stran.

Otto Bezděk, vedoucí zahrady OBI OlomoucTip odborníka:

„Při zakládání vlastního kompostu bychom do spodku měli uložit hrubý a vzdušný materiál, který by se měl střídavě objevovat i ve vyšších vrstvách. Dále bychom měli míchat mokrý materiál se suchým a dbát na to, aby kompostovaný materiál byl co nejjemnější, s čímž nám mohou pomoci drtiče zahradního odpadu," radí Otto Bezděk, vedoucí zahrady, OBI Olomouc.

Co do kompostu smí a nesmí?

Abychom si na zahradě mohli záhony pohnojit svým vlastním kompostem, měli bychom dbát na to, abychom do kompostu dávali jen to, co tam patří. Teoreticky je možné kompostovat všechny látky organického původu. Měli bychom se však vyvarovat materiálům, které jsou chemicky ošetřeny a které jsou napadeny různými chorobami. Můžeme tak do kompostu směle vhazovat zbytky zeleniny a ovoce (i zkažené), použité čajové sáčky i lógr, posekanou trávu, rozdrcené větve, listí, hobliny a piliny a další materiály podobného charakteru.

Vyvarujte se naopak anorganických materiálů (sklo, plast), vykvetlých a oddenkatých plevelů nebo rostlinám, které jsou napadené škůdci. Do kompostu nepatří ani zbytky jídla či obsah vysavače. Rostliny napadené houbovými chorobami lze kompostovat za předpokladu, že při procesu tlení vyšplhá teplota na více jak 50°C. Vysoká teplota totiž ničí množství chorob, dokonce i semen plevelů.

Jak dochází k přeměně materiálu?

Uvnitř kompostu dochází v podstatě k chemickým pochodům, na jejichž konci stojí kvalitní a ekologické hnojivo vlastní výroby. Za působení tepla a vlhka dochází k rozkládání organické hmoty, čemuž rovněž napomáhají živé organismy, jako jsou například houby, řasy, kvasinky, bakterie nebo roztoči a červi. Tento proces však zabere poměrně dlouhou dobu, a proto se v současné době vyrábějí takzvané urychlovače do kompostů, které zvyšují rychlost jeho zrání. Ty se skládají z nezávadných, nepatogenních bakterií a enzymů, které ekologicky rozkládají odpad organického původu. Další alternativou je vápenitý dolomit, což je přírodní hnojivo s vysokým obsahem vápníku, stopových prvků a hořčíku, které jsou důležité pro dobrý růst rostlin.

Více najdete na webu www.obi.cz.

Autor: Redakce

13.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Policie obvinila souzeného Íránce Zadeha z ovlivňování svědka

Brno – Policie dnes podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, obvinila, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Nyní ještě probíhají výslechy, dnes to po poledni řekl Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Z tiskové zprávy policie navíc vyplývá, že se Zadehem bylo obviněno ještě dalších pět lidí, ačkoliv mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej přímou souvislost nepotvrdil. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies