Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Domácí kompostování – ekologicky a efektivně

Nejen v českých domácnostech se pomalu ale jistě zabydluje třídění odpadu, podle statistik třídí odpad v průměru každý sedmý Čech. Při vyhazování odpadků se neustále učíme rozlišovat plastové výrobky od PET lahví, papírový odpad od kovového a také odpad biologický.

13.9.2012
SDÍLEJ:

Kompostování je způsob, kdy dochází k přeměně bioodpadů na užitečné přírodní hnojivo.Foto: OBI

Právě ten můžeme, na rozdíl od předešle zmíněných, sami využít ke svému užitku. Stačí nám k tomu kousek zahrady a trocha zahradnického umu. Biologický odpad z kuchyně společně s odpadem ze zahrady můžeme totiž použít pro kompostování a následné podzimní přihnojení.

Co to je kompostování?

Kompostování je způsob, kterým si domácnost sama vyrábí kompost z bioodpadů, které vyprodukuje v domácnosti a na zahradě. Tento proces můžete realizovat v malém kompostéru, který si můžete sami doma vyrobit buďto ze dřeva nebo v hobbymarketu, jako je OBI, koupit plastový. Zmiňovaný kompost je jednoduše řečeno organický prostředek, který zlepšuje kvalitu půdy. Obsahuje organické látky a rostlinné živiny, které se získávají řízeným biologickým rozkladem rostlinných zbytků. Tento proces má svá pravidla a zákonitosti, která bychom pro dobrý výsledek měli následovat.

Jak na to?

Nejprve si řekněme, jak a kde samotný kompost vybudovat. Kompost, plný rozkládajících se zbytků rostlin i ve větší zahradě ruší, a proto bychom pro něj měli najít vhodné a nenápadné místo. To však nesmí být daleko od našeho domu, protože nechceme s bioodpadem z kuchyně chodit příliš daleko. Zvolme pro něj takové místo, kde bude mít dostatek stínu a kde nebude na přímém dešti. Kompost nikdy nesmíme oddělit od přímého kontaktu s půdou, protože jen tak do něj mohou pronikat půdní organizmy, které podporují proces kompostování.

V současnosti se stále častěji používají kompostovací ohradníky, které můžeme sestavit z dřevěné kulatiny nebo prken. Při jeho sestavování bychom měli dbát na to, aby budoucí kompost měl dostatečný přísun vzduchu, a tudíž musíme mezi prkny nechávat dostatečné mezery. Dřevo však nevydrží věčně, a proto je dobrou volbou kompaktní plastový kompostér, který je k mání například v hobbymarketech OBI.

Kompostéry nejsou náročné na prostor, jsou dostatečně provzdušněné a výsledný kompost lze odebírat ze všech stran.

Otto Bezděk, vedoucí zahrady OBI OlomoucTip odborníka:

„Při zakládání vlastního kompostu bychom do spodku měli uložit hrubý a vzdušný materiál, který by se měl střídavě objevovat i ve vyšších vrstvách. Dále bychom měli míchat mokrý materiál se suchým a dbát na to, aby kompostovaný materiál byl co nejjemnější, s čímž nám mohou pomoci drtiče zahradního odpadu," radí Otto Bezděk, vedoucí zahrady, OBI Olomouc.

Co do kompostu smí a nesmí?

Abychom si na zahradě mohli záhony pohnojit svým vlastním kompostem, měli bychom dbát na to, abychom do kompostu dávali jen to, co tam patří. Teoreticky je možné kompostovat všechny látky organického původu. Měli bychom se však vyvarovat materiálům, které jsou chemicky ošetřeny a které jsou napadeny různými chorobami. Můžeme tak do kompostu směle vhazovat zbytky zeleniny a ovoce (i zkažené), použité čajové sáčky i lógr, posekanou trávu, rozdrcené větve, listí, hobliny a piliny a další materiály podobného charakteru.

Vyvarujte se naopak anorganických materiálů (sklo, plast), vykvetlých a oddenkatých plevelů nebo rostlinám, které jsou napadené škůdci. Do kompostu nepatří ani zbytky jídla či obsah vysavače. Rostliny napadené houbovými chorobami lze kompostovat za předpokladu, že při procesu tlení vyšplhá teplota na více jak 50°C. Vysoká teplota totiž ničí množství chorob, dokonce i semen plevelů.

Jak dochází k přeměně materiálu?

Uvnitř kompostu dochází v podstatě k chemickým pochodům, na jejichž konci stojí kvalitní a ekologické hnojivo vlastní výroby. Za působení tepla a vlhka dochází k rozkládání organické hmoty, čemuž rovněž napomáhají živé organismy, jako jsou například houby, řasy, kvasinky, bakterie nebo roztoči a červi. Tento proces však zabere poměrně dlouhou dobu, a proto se v současné době vyrábějí takzvané urychlovače do kompostů, které zvyšují rychlost jeho zrání. Ty se skládají z nezávadných, nepatogenních bakterií a enzymů, které ekologicky rozkládají odpad organického původu. Další alternativou je vápenitý dolomit, což je přírodní hnojivo s vysokým obsahem vápníku, stopových prvků a hořčíku, které jsou důležité pro dobrý růst rostlin.

Více najdete na webu www.obi.cz.

Autor: Redakce

13.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Evropská komise zahájila proceduru proti Varšavě
AKTUALIZUJEME

Na Varšavu! Brusel zahájil proceduru kvůli spornému zákonu

Útok nožem v hamburském supermarketu
3 5

Útok 50centimetrovým nožem v Hamburku oživil ostrou debatu o uprchlících

AKTUALIZUJEME

VIDEO: Technaři nevyrazili k Čapímu hnízdu, ale na louku u Poděbrad

/FOTOGALERIE/ Technaři vyrazili se svojí technoparty na louku poblíž Osečku u Poděbrad. Původně se spekulovalo, že bude na Benešovsku poblíž Čapího hnízda.

Německé ženy zase rodí. Počet bezdětných stagnuje nebo klesá

Dlouhodobý trend, který trápil Spolkovou republiku, kdy přibývalo bezdětných žen, se zřejmě zastavil. Německé ženy zase začaly rodit, stoupl i počet matek-vysokoškolaček. Po téměř třiceti letech od sjednocení dvou německých států zaznamenali Němci opět zvýšenou porodnost.

DOTYK.CZ

Dandy – umělecké dílo „Já“

Potřeba „být svůj“ a zároveň strach z toho, aby se člověk neocitl stranou své doby – tenhle vnitřní svár, který s chutí podporují média a reklama, dnes prožívá kdekdo. Snaha o výlučnost, která u hipsterů dospěla k takřka předpisovému vzhledu, není nová a trochu připomíná myšlenku dandysmu. Ta byla však mnohem silnější a zásadně odlišná.

Pět jeskyní, 25 milionů návštěvníků. Moravský kras láká stále víc turistů

/FOTOGALERIE/ Úlek a poté radost. Taková byla reakce pětadvacetimilionté návštěvnice Moravského krasu. Zdeňka Richterová z obce Mokrá-Horákov přijela v pátek do jeskyně Balcarkas vnoučaty a manželem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení