VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Domácí zavařeniny předčí kupované

Ze zahrádek postupně mizí nejen jablka, hrušky, hroznové víno či švestky, ale i košťálová a listová zelenina, cibule nebo česnek. Často zvedající se vítr je dobrým pomocníkem při sběru vlašských ořechů.

6.11.2012
SDÍLEJ:

Zavařeniny. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Ti, kteří mají to štěstí a vlastní úrodnou zahrádku, mohou ušetřit a z těchto sezónních surovin připravit řadu zavařenin.

Je třeba číst složení výrobků z obchodů

„Domácí je domácí," tvrdí Marcela Klemmová z Náchoda, která zavařuje pravidelně už mnoho let. „Z dýní dělám kompoty s ananasovou příchutí, z rybízu, jahod či broskví připravuji džemy," říká Klemmová. Podle ní jsou výsledné produkty mnohem chutnější a zdravější, má přehled o složení a není tam tolik chemických přísad, jako v kupovaných. „Například v meruňkovém džemu z obchodu je meruněk opravdu minimum. Lidé by si měli číst složení a nevybírat jen podle ceny," doporučuje. V jejích džemech je podíl určitého druhu ovoce stoprocentní.

Marcela Klemmová nedá dopustit ani na domácí zavařování okurek, výrobu ovocných přesnídávek nebo jablečného moštu. „Dříve jsem zavařovala mnohem víc, teď už nemám tolik času. Je to dost pracné," přiznává. S oblibou prý zpracovává i houby ve sladkokyselém nálevu z nedalekého lesa.

Na těch si pochutnává i náruživý houbař Oldřich Schejbal z Náchoda. „Zavařujeme především malé hříbky, z ostatních hub manželka připravuje čalamády či výtečnou směs s česnekem na topinky," prozradil Schejbal. Vzhledem k tomu, že dary lesa získává zdarma vlastním sběrem, výroba domácích produktů se mu rozhodně vyplatí. 

Dýňový kompot s ananasovou příchutí

Ingredience:

2 litry vody

celá skořice

20 kusů hřebíčku

3 kg vydlabané dýně

40 g kyseliny citronové

1 citron

1 konzerva ananasu na kostičky

500 g cukru krupice

Postup:

Dýni nakrájíme na kostky a vložíme na 24 hodin do vody. Necháme okapat a do nálevu přidáme cukr, celou skořici a hřebíčky. Přivedeme k varu, přidáme dýni a vaříme asi 20 minut, až zesklovatí. Přidáme ananasovou konzervu. Na dno každé omyté a nahřáté sklenice dáme půl kolečka citronu bez slupky a doplníme dýni i s nálevem. V každé sklenici by měl být alespoň jeden hřebíček dole a jeden nahoře a také kousek skořice.

Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut při teplotě 80 °C.

Autor: Regina Hellová

6.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
6 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.
6

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

Nemocnice se propadají do dluhů. Bez injekcí z krajů by neměly na provoz

/INFOGRAFIKA/ Nemocnice jsou na tom stále hůř, přestože účty pojišťoven bobtnají – jen za poslední dva roky se jejich přebytky navýšily o 11,5 miliardy korun. Kde je problém? Experti tvrdí, že je české zdravotnictví špatně nastaveno.

Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa zavraždila sedmdesátiletého německého rukojmího, což ukazuje dnes zveřejněný videozáznam činu. Smrt svého občana potvrdila a odsoudila vláda v Berlíně. Filipíny označily zločin za barbarský. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Národní galerie má novou ostrahu. V úterý už bude přístupná expozice

Národní galerie (NG) v Praze dnes uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. "Noví dodavatelé od úterý 28. února, kdy se výstavní prostory Národní galerie znovu otevřou pro návštěvníky, zajistí kompletní služby," uvedla NG na webu. Své objekty NG o víkendu uzavřela kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS IPS Management.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies