VYBERTE SI REGION

Domácí zavařeniny předčí kupované

Ze zahrádek postupně mizí nejen jablka, hrušky, hroznové víno či švestky, ale i košťálová a listová zelenina, cibule nebo česnek. Často zvedající se vítr je dobrým pomocníkem při sběru vlašských ořechů.

6.11.2012
SDÍLEJ:

Zavařeniny. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Ti, kteří mají to štěstí a vlastní úrodnou zahrádku, mohou ušetřit a z těchto sezónních surovin připravit řadu zavařenin.

Je třeba číst složení výrobků z obchodů

„Domácí je domácí," tvrdí Marcela Klemmová z Náchoda, která zavařuje pravidelně už mnoho let. „Z dýní dělám kompoty s ananasovou příchutí, z rybízu, jahod či broskví připravuji džemy," říká Klemmová. Podle ní jsou výsledné produkty mnohem chutnější a zdravější, má přehled o složení a není tam tolik chemických přísad, jako v kupovaných. „Například v meruňkovém džemu z obchodu je meruněk opravdu minimum. Lidé by si měli číst složení a nevybírat jen podle ceny," doporučuje. V jejích džemech je podíl určitého druhu ovoce stoprocentní.

Marcela Klemmová nedá dopustit ani na domácí zavařování okurek, výrobu ovocných přesnídávek nebo jablečného moštu. „Dříve jsem zavařovala mnohem víc, teď už nemám tolik času. Je to dost pracné," přiznává. S oblibou prý zpracovává i houby ve sladkokyselém nálevu z nedalekého lesa.

Na těch si pochutnává i náruživý houbař Oldřich Schejbal z Náchoda. „Zavařujeme především malé hříbky, z ostatních hub manželka připravuje čalamády či výtečnou směs s česnekem na topinky," prozradil Schejbal. Vzhledem k tomu, že dary lesa získává zdarma vlastním sběrem, výroba domácích produktů se mu rozhodně vyplatí. 

Dýňový kompot s ananasovou příchutí

Ingredience:

2 litry vody

celá skořice

20 kusů hřebíčku

3 kg vydlabané dýně

40 g kyseliny citronové

1 citron

1 konzerva ananasu na kostičky

500 g cukru krupice

Postup:

Dýni nakrájíme na kostky a vložíme na 24 hodin do vody. Necháme okapat a do nálevu přidáme cukr, celou skořici a hřebíčky. Přivedeme k varu, přidáme dýni a vaříme asi 20 minut, až zesklovatí. Přidáme ananasovou konzervu. Na dno každé omyté a nahřáté sklenice dáme půl kolečka citronu bez slupky a doplníme dýni i s nálevem. V každé sklenici by měl být alespoň jeden hřebíček dole a jeden nahoře a také kousek skořice.

Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut při teplotě 80 °C.

Autor: Regina Hellová

6.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
9

Česko stále dusí smog. Továrny musely omezit výrobu

Ilustrační foto.
17 8

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Ústí nad Labem - Pátrání po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem nepolevuje ani o víkendu. Kriminalisté vyhodnocují informace získané od veřejnosti. Kromě speciálního týmu se do pátrání zapojil rozšířený tým kriminalistů z jednotlivých územních odborů v kraji.

Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725

Praha - Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725. Úřad by také mohl mít na konci roku o téměř 250 více civilních zaměstnanců. Na dotaz to sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Loni se v resortu zvýšil počet vojáků z povolání o 1214, přibylo také více než 120 občanských a státních zaměstnanců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies