VYBERTE SI REGION

Dýně: jak ji chutně zpracovat

Na pěstování nenáročná rostlina nabízí široké využití v kuchyni. Lze ji podávat jako přílohu, hlavní jídlo či dezert.

23.9.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Thinkstock.com

Předpokladem pro pěstování dýně je především dostatek místa, za ideální se považuje vzdálenost nejméně sto centimetrů mezi jednotlivými rostlinami. Jinak je dýně v podstatě „skromná" a vyroste takřka všude (na sluníčku, ale i v polostínu). Co ale nelze ošidit, je její zálivka. Samotný plod (bobule) je z větší části tvořen vodou. Kropit se doporučuje spíše ke kořenům, a rozhodně ne na listy, které by mohly začít uhnívat. Zralá dýně se ohlásí podle praskajícího stonku, samotný plod by při sklizni měl být tvrdý a matný.

Zdravý pomocník

Dýně se cení především pro velké množství živin. Obsahuje provitamin A a vitaminy B a C, sacharidy, bílkoviny, vlákninu, hořčík, železo a vápník. Příznivé účinky dýně zřejmě neznají mezí. Napomáhá při odstraňování škodlivin ze střev, podporuje trávení, posiluje imunitní systém, působí protizánětlivě. Také údajně uklidňuje nervy, usnadňuje činnost srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, pomáhá při ateroskleróze, revmatismu a dně. Semena se díky obsahu zinku považují za přírodní afrodiziaka a pro svou sílu jsou někdy označována jako štýrská viagra.

Kromě toho mají projímavé účinky a napomáhají léčbě chorob močového měchýře a močovodů. Dýně se take používá v tradiční asijské medicíně pro léčení problémů se slezinou, slinivkou břišní a žaludku.

Kterou vybrat?

Zeleninové dýně mohou být výborným zpestřením podzimního jídelníčku. Mezi nejoblíbenější patří hokaido, mimo jiné proto, že se nemusí loupat. Lze z ní uvařit výživnou polévku, ale také ji dusit nebo zapéct. Za zajímavou a take velmi chutnou se považuje i špagetová dýně, která má chutnou dužninu a navíc i jednu zvláštnost. Při tepelné úpravě se rozpadá na jemná vlákna připomínající špagety. Z toho vyplývá i její využití na výrobu dýňových špaget. Jsou bohatější na živiny než klasické těstoviny.

Chuťově i vzhledově vynikající dýní je také lakota, která je populární především v Americe. Její oranžová dužina je nasládlá a chutná po oříšcích. K přednostem dýně obecně patří také to, že je nejen chutná a bohatá na živiny, ale také dlouho vydrží. Pokud ji ovšem uskladníte na suchém a chladném místě.

DÝŇOVÁ POVIDLA

Suroviny:
2 kg dýně, 500 g kyselých jablek, 500 g cukru, pomerančová kůra

Příprava:
Dýni oloupejte, nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Přidejte asi 300 ml vody a rozvařte. Přidejte rozvařená kyselá jablka, přisypejte cukr, pomerančovou kůru a promíchejte. Směs vařte, dokud nezhoustne. Plňte do skleniček a sterilizujte 20 minut při teplotě 85 °C.

DÝŇOVO-ČOČKOVÁ POLÉVKA

Suroviny:
0,5 kg očistěné dýně hokaido, 150 g červené loupané čočky, 1 větší cibule, 3 lžíce panenského olivového oleje, biokoření a bylinky (2 hrsti čerstvého tymiánu, čerstvého rozmarýnu a dobromysli), 1 zeleninový bujón, česnek, citrónová šťáva, sůl dle chuti

Postup:
Vydlabejte z dýně semínka (nemusí se loupat). Nakrájejte cibuli, omyjte čočku a nechejte ji okapat v cedníku. Osmažte cibulku a přidejte česnek, koření, čočku a trošku oleje. Nakonec přidejte na kostky pokrájenou dýni a zalijte vývarem nebo vroucí vodou. Přiveďte k varu, přidejte bylinky a vařte 20 minut do změknutí dýně. Rozmixujte a přeceďte ji přes síto. Servírujte s opraženými dýňovými semínky či vlašskými ořechy.

Lenka Vašková

Autor: Redakce

23.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Norský Barnevernet versus český dědeček. Jiří Pavelka podává v Norsku žalobu

Praha - Do boje s norským Barnevernetem se pustil dědeček dvou chlapců, které úřady v roce 2011 odebraly české matce Evě Michalákové a jejímu manželovi Josefovi. Důvodem mělo být údajné zanedbávání, fyzické týrání a sexuální zneužívání. Podle tamní policie a lékařů se podezření Barnevernu nepotvrdilo. Úřady a následně soudy ale považovaly zjištění za natolik vážná, že děti ponechaly u pěstounů. Dnes devítiletý David a jedenáctiletý Denis žijí odděleně, každý v jiné pěstounské rodině.

Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků

Praha - Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek má dnes schválený protikuřácký zákon za další regulaci podnikání. Novinářům ve Sněmovně řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, dnes ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům. Sněmovní klub jeho strany neměl k hlasování stanoven jednotný postup.

Neomezený tarif za hubičku! Nemocnice dohodla extrémně levné volání

Olomouc – Zaměstnanci Vojenské nemocnice Olomouc mohou telefonovat bez obav o provolané minuty. Vedení nemocnice se totiž podařilo uzavřít s operátorem O2 mimořádně výhodnou smlouvu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies