Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Elixír věčného mládí

Hlíva ústřičná se pěstuje po celém světě už několik století. Dokonce jsou dochovány záznamy o tom, že patřila k prvním houbám, které lidé přenášeli i se substrátem do svých domovů a které pak sbírali z kusu dřeva i několik let. Stačilo jen dřevo i s houbou nechat na vlhkém místě.

31.1.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Thinkstock.com

V polovině 60. let minulého století začali maďarští mykologové pěstovat hlívu jako potravinu. V 80. letech se pěstování rozšířilo také do Indie nebo Malajsie. A dnes se na světě ročně vypěstuje asi 1 500 000 tun této houby. A není divu.

Hlíva je velmi chutná a v kuchyni všestranně použitelná. Navíc je prospěšná lidskému organismu. Pro své naprosto ojedinělé účinky a složení si vysloužila přezdívky jako zázračná houba nebo elixír věčného mládí. Hlíva má výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky. Je také velmi oblíbená u cukrovkářů, protože snižuje hladinu cukru v krvi.

Potřebuje celulózu

A víte, co je na hlívě ústřičné vůbec nejlepší? Můžete si ji sami vypěstovat doma. Běžně se pěstuje na slámě, ovšem existují i snadněji dostupné alternativy. Hlíva totiž roste na všech materiálech, které obsahují celulózu. Můžete tedy použít piliny nebo hobliny z listnatých stromů a také štěpku z drcených větví. Vždy je ovšem lepší, aby byl materiál hrubší. Když použijete pouze jemné piliny, sadba bude jen velmi těžce prorůstat, což bude mít vliv na množství sklizně. Ať už použijete jakýkoliv materiál, je nutné jej tepelně ošetřit. Stačí materiál vařit 30 minut ve vodě. Zbavíte jej tak všech škodlivých mikrobů. Po vychladnutí můžete začít se samotnou sadbou.

Pro větší výnos

Do igelitového sáčku vrstvěte střídavě substrát a sadbu hlívy. Vždy je lepší použít větší sáček. Větší objem substrátu totiž zaručuje větší výnosnost. Je doporučeno použít nejlépe kolem pět kilogramů substrátu na jeden výsev. Z něj můžete očekávat nejméně dva kilogramy houby.

Až sáček naplníte, nezapomeňte jej na několika místech proříznout a umístit do teploty asi 20 °C. Za tři týdny můžete sáček přemístit na místo o nižší teplotě. Postačí kolem 10 °C. Důležité je také světlo. Pokud umístíte substrát například do sklepa, vždy by mělo pronikat alespoň malým oknem. První hlívu budete sklízet za jeden až dva měsíce.

Lenka Mahdalová a Ludmila Dušková

Autor: Redakce

31.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zahájení školního roku v Suchdole nad Lužnicí.
1 9

Křivá záda. Má je čtvrtina prvňáků

Ponorka Nautilus postavená Dánem Peterem Madsenem
4

Potvrzeno. Bezhlavé tělo patří novinářce z Madsenovy ponorky

DOTYK.CZ

Vinařský fond podpoří kampaní povinné značení domácích vín

Vinařský fond, který je marketingovou organizací českých a moravských vinařů, připravuje kampaň na podporu větší známosti povinného značení domácích vín trikolórou. Vytvoření kampaně stálo zhruba tři miliony korun, za její mediální nasazení fond zaplatí asi 5,5 milionu korun.

Metro v Jinonicích se dnes otvírá. Anděl nebo Karlovo náměstí opravy čekají

Oprava vzácných obkladů, modernizace osvětlení či lepší odvodňovací a kamerový systém. To jsou práce, kterými v posledních měsících prošla stanice metra Jinonice. Už za plného provozu prostor čeká poslední etapa.

Přestaňte chránit Tálibán, nebo přijdete o miliardy, varují USA Pákistán

Americký ministr obrany Rex Tillerson zesílil diplomatický tlak na Pákistán. Pohrozil, že země ztratí své privilegované postavení spojence USA, a tím také miliardy dolarů v zahraniční pomoci. Důvodem je jeho údajná podpora afgánskému hnutí Tálibán.

Tragické prázdniny. Na jihomoravských silnicích zemřelo už 17 lidí

/INFOGRAFIKA/ Auto slisované projíždějícím vlakem nebo rozmlácená auta v příkopě. I takové jsou výsledky tragických dopravních nehod, při nichž umírali lidé. Počet mrtvých od začátku prázdnin na jihomoravských silnicích je už teď vyšší než v předchozích letech za celé léto. Při nehodách zemřelo od začátku července na jižní Moravě sedmnáct lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení