VYBERTE SI REGION

Gril vytlačil opékání na klacku

Letní počasí vyhání celou řadu lidí ven ke grilům. Velká část z nich si posezení na zahradě zpříjemňuje občerstvením. Stejně jako ve zbytku Evropy, i v Čechách je stále oblíbenější grilování, které vytlačuje tradiční „opékání na klacku“. Tento trend pozitivně hodnotí především odborníci na výživu, jelikož grilování je na rozdíl od tradičního opékání spojeno s menším množstvím zdravotních rizik.

26.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shuttestock.com

Velká část lidí dává před restauracemi přednost pohodlí domova.

„Grilování nepředstavuje pouze přípravu jídla, ale je spojováno s pobytem na čerstvém vzduchu, s přáteli a příjemnou atmosférou. Což jsou faktory snižující dnes téměř všude přítomný stres,“ říká Hana Střítecká, výživová poradkyně z Hradce Králové. Odborníci se shodují, že občasná konzumace takto připravených pokrmů není pro organismus nikterak závadná. Stejně jako u ostatních pokrmů, i zde platí rčení: všeho s mírou.

Na co si dát pozor

Grilování se může zdát jako triviální činnost, kterou zvládne každý. I pro tuto aktivitu však platí celá řada pravidel a pouček, jejichž dodržováním můžete předejít celé řadě, převážně zdravotních, problémů.

Vše začíná správným výběrem masa a jeho přípravou. Před marinováním by mělo dojít k odstranění veškerých tukových tkání, které nejsnadněji podléhají uhelnatění. V dnešní době je možné zakoupit již naložené maso, i to bychom však měli podrobit kontrole, zda neobsahuje nějaké přebytečné tukové části. „Na jednu stranu příprava masa na grilu snižuje množství tuku, které následně sníme oproti běžnému smažení. Ale na druhou stranu nesprávným grilováním můžeme kontaminovat maso karcinogenními látkami, které se tvoří buďto odkapáváním tuku na rozžhavené uhlí či dřevo anebo se látky vytvářejí v tekutině uvolňované při zahřátí masa v procesu hnědnutí masa,“ pokračuje Hana Střítecká.

Uhlí, plyn nebo elektřina?

Nejčastější je využití klasického grilu na dřevěné uhlí. Právě u něj však hrozí největší riziko kontaminace masa karcinogeny. Částečným řešením tohoto problému může být použití alobalových misek. Jinou, i když dražší, alternativou je použití elektrického či plynového grilu s možností odkapávání tuku do vody, či grilování na lávovém kameni. Opomíjet by se neměl ani výběr vhodného podpalovače, který by měl vždy vyhořet před samotným grilováním masa.

Zvýšenou pozornost je nutné věnovat i nástrojům, kterými s masem manipulujeme. „Používáme-li stejné kleště nebo vidličky na syrové i upečené maso, může dojít k jeho kontaminaci bakteriemi,“ říká Jana Kubcová, nutriční specialistka. Tento problém se nejčastěji objevuje u kuřecího masa a to v důsledku výskytu bakterií salmonely. „K nákaze salmonelou může dojít i při přípravě, kdy použijeme stejné prkénko či nůž na maso a poté na zeleninu,“ dodává Hana Střítecká. Základem je proto důkladné oplachování použitých kuchyňských pomůcek nebo jejich rozdělení podle použití.

DAVID KOŘÍNEK

26.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies