Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gril vytlačil opékání na klacku

Letní počasí vyhání celou řadu lidí ven ke grilům. Velká část z nich si posezení na zahradě zpříjemňuje občerstvením. Stejně jako ve zbytku Evropy, i v Čechách je stále oblíbenější grilování, které vytlačuje tradiční „opékání na klacku“. Tento trend pozitivně hodnotí především odborníci na výživu, jelikož grilování je na rozdíl od tradičního opékání spojeno s menším množstvím zdravotních rizik.

26.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shuttestock.com

Velká část lidí dává před restauracemi přednost pohodlí domova.

„Grilování nepředstavuje pouze přípravu jídla, ale je spojováno s pobytem na čerstvém vzduchu, s přáteli a příjemnou atmosférou. Což jsou faktory snižující dnes téměř všude přítomný stres,“ říká Hana Střítecká, výživová poradkyně z Hradce Králové. Odborníci se shodují, že občasná konzumace takto připravených pokrmů není pro organismus nikterak závadná. Stejně jako u ostatních pokrmů, i zde platí rčení: všeho s mírou.

Na co si dát pozor

Grilování se může zdát jako triviální činnost, kterou zvládne každý. I pro tuto aktivitu však platí celá řada pravidel a pouček, jejichž dodržováním můžete předejít celé řadě, převážně zdravotních, problémů.

Vše začíná správným výběrem masa a jeho přípravou. Před marinováním by mělo dojít k odstranění veškerých tukových tkání, které nejsnadněji podléhají uhelnatění. V dnešní době je možné zakoupit již naložené maso, i to bychom však měli podrobit kontrole, zda neobsahuje nějaké přebytečné tukové části. „Na jednu stranu příprava masa na grilu snižuje množství tuku, které následně sníme oproti běžnému smažení. Ale na druhou stranu nesprávným grilováním můžeme kontaminovat maso karcinogenními látkami, které se tvoří buďto odkapáváním tuku na rozžhavené uhlí či dřevo anebo se látky vytvářejí v tekutině uvolňované při zahřátí masa v procesu hnědnutí masa,“ pokračuje Hana Střítecká.

Uhlí, plyn nebo elektřina?

Nejčastější je využití klasického grilu na dřevěné uhlí. Právě u něj však hrozí největší riziko kontaminace masa karcinogeny. Částečným řešením tohoto problému může být použití alobalových misek. Jinou, i když dražší, alternativou je použití elektrického či plynového grilu s možností odkapávání tuku do vody, či grilování na lávovém kameni. Opomíjet by se neměl ani výběr vhodného podpalovače, který by měl vždy vyhořet před samotným grilováním masa.

Zvýšenou pozornost je nutné věnovat i nástrojům, kterými s masem manipulujeme. „Používáme-li stejné kleště nebo vidličky na syrové i upečené maso, může dojít k jeho kontaminaci bakteriemi,“ říká Jana Kubcová, nutriční specialistka. Tento problém se nejčastěji objevuje u kuřecího masa a to v důsledku výskytu bakterií salmonely. „K nákaze salmonelou může dojít i při přípravě, kdy použijeme stejné prkénko či nůž na maso a poté na zeleninu,“ dodává Hana Střítecká. Základem je proto důkladné oplachování použitých kuchyňských pomůcek nebo jejich rozdělení podle použití.

DAVID KOŘÍNEK

26.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
14

K útoku nožem v Rusku se přihlásil Islámský stát

Jiří Drahoš.
14 11

Další prezidentský uchazeč hlásí splněno. Drahoš má dostatek podpisů

Dýmkař Krška: Dělám pocitové dýmky. Řídím se hlavně kresbou dřeva

Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje už sedmadvacet let. I po takové době nepovažuje jejich vyřezávání za rutinu. „Každý kousek je originál. Vše dělám ručně a každý kus dřeva mě jinak inspiruje. Možná proto mě práce pořád baví,“ pochvaluje si devětačtyřicetiletý muž.

Pražská zoo přivítala letošního miliontého návštěvníka

Zoo Praha v sobotu přivítala jubilejního návštěvníka letošního roku, kterým se stal pan Milan Rybka z Prahy 9 se ženou Valentinou a vnoučaty Sabinou a Matějem.

Neonacisté v Berlíně oslavují narozeniny Rudolfa Hesse, policie je ve střehu

Pět stovek pravicových radikálů včetně několika Čechů se sjelo do Berlína u příležitosti třicátého výročí smrti nacistického pohlavára Rudolfa Hesse. Proti nim se chystá protestovat zhruba stejně velký tábor odpůrců. Berlínská policie proto chystá manévry, aby zamezila násilí.

Vydavatelství univerzity v Cambridge se podvolilo čínské cenzuře

Prodáváte svou duši, zní nejčastější kritika na účet akademického vydavatelství Cambridge University Press. Nejstarší nakladatelský dům na světě totiž ustoupil ve sporu s Komunistickou stranou Číny a zablokoval více než tři sta článků ze svého prestižního sborníku China Quarterly.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení