VYBERTE SI REGION

Grilovaná žebírka potěší každého

Vepřové maso nepatří mezi dietní jídla. Dobře připravená žebírka však zaženou myšlenky na štíhlou postavu okamžitě.

28.7.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Archiv Vladimír Klofanda

Pokud patříte mezi velké jedlíky, nemusíte mít obavy, že je na kostech málo masa. Záleží vždy na tom, jak pečlivě si žebírka vyberete. „Pozor si však dávejte, aby nebyla příliš tučná. Ta se na grilu připalují a díky kapajícímu tuku na ohniště je větší pravděpodobnost výskytu karcinogenních látek," radí kuchař Vladimír Klofanda. Ideální délka žebírek je zhruba patnáct centimetrů.

Jaká vlastně sluší vepřovým žebrům úprava? „Určitě je můžete pouze osolit a posypat kmínem. Přiznejme si, že to je trošku nuda a lepší je použít marinádu," říká Vladimír Klofanda. K tomu potřebujete olej, chilli, hořčici, kečup, grilovací koření, česnek, sladkou papriku. Kdo má chuť na sladší variantu, může přidat trochu medu.

Žebra potřete marinádou a nechte je odležet. Nejlépe přes noc. Platí pravidlo čím déle, tím lépe.

Před samotným grilováním žebra otřete od marinády a položte na rozpálený gril o teplotě dvě stě padesát stupňů na zhruba osm minut. Pak zmírněte teplotu na sto sedmdesát stupňů a pečte čtyřicet minut. Během pečení je lehce potírejte marinádou.

„Pokud si chcete zkrátit dobu grilování, tak si můžete žebra předpéct půl hodiny v troubě. Na grilu jim pak bude stačit zhruba deset minut," prozrazuje vychytávku Vladimír Klofanda.

Jako příloha se nejlépe hodí pečivo nebo zeleninový salát a dobře vychlazené pivo.

Autor: Petr Šilar

28.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies