VYBERTE SI REGION

Nesmažte se u moře. Grilujte doma

Největší vedra pominula, večer si naopak rádi zahřejeme nohy u ohně. Kam krb nebo rošt umístit a na kolik grilovací romantika přijde?

27.8.2007 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Když má krb sloužit pouze jako zdroj příjemného tepla, je vhodnější umístit ohniště nízko, asi 30 až 40 centimetrů nad zemí. Pohodlněji se přikládá a vyzařované teplo ohřívá i dolní partie těla.

Ale při rožnění nebo grilování se shýbání nevyhnete, maximálně můžete ulehčit zádům tak, že si ke krbu postavíte stoličku. To nemusí být při vyšších teplotách ohně příjemné. Proto je dobré umístit dno ohniště asi 40 až 50 centimetrů nad zem. Tím se grilovací rošt, který bývá zhruba 15 až 30 centimetrů nad žhavým uhlím, dostane asi do sedmdesáticentimetrové výšky. A to je jen o deset centimetrů níže než plocha kuchyňské linky.

Pro vlastní grilování a rožnění musí být krb vybaven úchyty pro rožeň a grilovací rošt. Bývají výškově nastavitelné nebo jdou uchytit v několika polohách kvůli vzdálenosti od sálajícího uhlí.

Elegantní je umístit grilovací rošt na tyč po straně ohniště. Syrové pokrmy pak můžete pohodlně rozložit na rošt mimo horký prostor, a celý rošt pak natočíte nad žhavé uhlí. Výška roštu nad ohněm se nastavuje distančním kroužkem na nosné tyči.

Samozřejmě i grilování je práce s ohněm. Nejenže by nikde blízko neměl být dřevěný plot, pergola, treláž nebo dřevěná stěna altánku. Teplo by také nemělo ohrožovat stromy a keře – horký vzduch sálající komínem z ohniště spálí listí až do osmimetrové výšky. Není marné nainstalovat na komín lapač jisker. Pokuste se také postavit krb nebo přenosný gril po větru. Dým v obličeji není moc příjemný doplněk večera.

V krbech se na rozdíl od přenosných grilů většinou topí dřevem. Pozor, grilování nebo rožnění neznamená, že masu dopřejete ohnivou lázeň v přímém plameni. Sálavé teplo žhavého uhlí úplně stačí.

Když se dřevěné uhlí ne a ne rozhořet, zkuste ruční dmychadlo vzduchu. Jedna dávka žhavého uhlí v krbu i přenosném grilu vydrží asi půl hodiny. Pokud je maso i po půl hodině polosyrové, přisypte uhlí nebo přiložte další polena po straně tak, aby plameny při rozhořívání neolizovaly grilovaný pokrm. Moc tepla opravdu škodí.

Leda byste si chtěli místo měkkého masa s kůrčičkou vyrobit hořké, černé škvarky. Jenomže grilovat nelze ani při příliš nízké teplotě, je to nebezpečné a nezdravé.

Tip do bytu

Popularita grilování vyvolala obrovskou nabídku přenosných zahradních grilů nejrůznějších typů. Přenosný gril na dřevěné uhlí se dá pořídit už od tří stovek, kdežto plynový s lávovými kameny stojí až dvacet tisíc.

Přenosné grily dobývají i městské byty, tedy aspoň ty, co mají balkony nebo terásky. V lodžii ale na dřevěném uhlí griluje jen hazardér, který podcenil potenciální nebezpečí stoupajícího horkého vzduchu. Požár určitě nezpůsobí elektricky vyhřívaný gril. Ohřev elektřinou nebo plynem ale nedá masu specifickou chuť a vůni jako kouř a teplo živého ohně. Atmosféru večera ale nepochybně nezkazí.

Jak a čím grilovat

Ke krbu i grilu patří nářadí pro udržování ohně – lopatka, hráblo, krbové kleště, dmychadlo. Nezapomeňte na kožené rukavice.

Při grilování topte dřevěným uhlím nebo dobře vysušeným tvrdým dřevem. Měkké dřevo dává dlouhý plamen, vyzařuje teplo a osvětluje okolí krbu, ale pro grilování se nehodí. Mezi typická měkká dřeva patří smrk, topol, borovice nebo bříza.

Nejlepší jsou naopak švestka, třešeň a jabloň. Vyhoví i hrušeň, habr, akát, dub, buk nebo jeřáb. Tvrdá dřeva vytvoří nejlepší žhavé uhlí.

Žhavé uhlí pro grilování se dá vytvořit i z koupeného dřevěného uhlí. Topit v krbu měkkým dřevem se začíná, až když je dogrilováno.

Aby maso vonělo, zkuste ke konci grilování položit na žhavé uhlí kousky mokrého švestkového, ořechového nebo hruškového dřeva. Pokrm potom přiklopte víkem nebo hlubokým pekáčem, aby kouř rychle neodcházel.

Krb není udírna, ta vyžaduje jiné řešení ohniště i jiné teploty. V krbovém komíně se ale dají douzovat tepelně opracovaná masa a uzeniny. Ještě jednou, pozor na přímé plameny. K douzení stačí teplo a kouř.

27.8.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Aston Martin postaví 25 nových exemplářů modelu DB4 GT. Cena je astronomická

Britská automobilka Aston Martin se vrátí k výrobě vozu, jehož život byl původně vymezen lety 1959 až 1963. Příští rok totiž obnoví produkci slavného modelu DB4 GT, v plánu je stavba 25 kusů.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Žloutenka stále řádí. Chybí vakcíny, hlásí nejen lékárny

Vyškov – Jde o agresivní infekci, člověka může zabít za pár hodin od prvních příznaků. Mnoho nakažených se i po vyléčení po celý život potýká s následky, jako jsou třeba amputace končetin nebo hluchota. K nejohroženějším patří děti. Přestože je možné se proti meningokokovi typu B očkovat, vakcíny chybí. Na Vyškovsku podle dětské lékařky Anežky Bahníkové z Vyškova už zhruba čtyři až pět měsíců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies