VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nesmažte se u moře. Grilujte doma

Největší vedra pominula, večer si naopak rádi zahřejeme nohy u ohně. Kam krb nebo rošt umístit a na kolik grilovací romantika přijde?

27.8.2007 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Když má krb sloužit pouze jako zdroj příjemného tepla, je vhodnější umístit ohniště nízko, asi 30 až 40 centimetrů nad zemí. Pohodlněji se přikládá a vyzařované teplo ohřívá i dolní partie těla.

Ale při rožnění nebo grilování se shýbání nevyhnete, maximálně můžete ulehčit zádům tak, že si ke krbu postavíte stoličku. To nemusí být při vyšších teplotách ohně příjemné. Proto je dobré umístit dno ohniště asi 40 až 50 centimetrů nad zem. Tím se grilovací rošt, který bývá zhruba 15 až 30 centimetrů nad žhavým uhlím, dostane asi do sedmdesáticentimetrové výšky. A to je jen o deset centimetrů níže než plocha kuchyňské linky.

Pro vlastní grilování a rožnění musí být krb vybaven úchyty pro rožeň a grilovací rošt. Bývají výškově nastavitelné nebo jdou uchytit v několika polohách kvůli vzdálenosti od sálajícího uhlí.

Elegantní je umístit grilovací rošt na tyč po straně ohniště. Syrové pokrmy pak můžete pohodlně rozložit na rošt mimo horký prostor, a celý rošt pak natočíte nad žhavé uhlí. Výška roštu nad ohněm se nastavuje distančním kroužkem na nosné tyči.

Samozřejmě i grilování je práce s ohněm. Nejenže by nikde blízko neměl být dřevěný plot, pergola, treláž nebo dřevěná stěna altánku. Teplo by také nemělo ohrožovat stromy a keře – horký vzduch sálající komínem z ohniště spálí listí až do osmimetrové výšky. Není marné nainstalovat na komín lapač jisker. Pokuste se také postavit krb nebo přenosný gril po větru. Dým v obličeji není moc příjemný doplněk večera.

V krbech se na rozdíl od přenosných grilů většinou topí dřevem. Pozor, grilování nebo rožnění neznamená, že masu dopřejete ohnivou lázeň v přímém plameni. Sálavé teplo žhavého uhlí úplně stačí.

Když se dřevěné uhlí ne a ne rozhořet, zkuste ruční dmychadlo vzduchu. Jedna dávka žhavého uhlí v krbu i přenosném grilu vydrží asi půl hodiny. Pokud je maso i po půl hodině polosyrové, přisypte uhlí nebo přiložte další polena po straně tak, aby plameny při rozhořívání neolizovaly grilovaný pokrm. Moc tepla opravdu škodí.

Leda byste si chtěli místo měkkého masa s kůrčičkou vyrobit hořké, černé škvarky. Jenomže grilovat nelze ani při příliš nízké teplotě, je to nebezpečné a nezdravé.

Tip do bytu

Popularita grilování vyvolala obrovskou nabídku přenosných zahradních grilů nejrůznějších typů. Přenosný gril na dřevěné uhlí se dá pořídit už od tří stovek, kdežto plynový s lávovými kameny stojí až dvacet tisíc.

Přenosné grily dobývají i městské byty, tedy aspoň ty, co mají balkony nebo terásky. V lodžii ale na dřevěném uhlí griluje jen hazardér, který podcenil potenciální nebezpečí stoupajícího horkého vzduchu. Požár určitě nezpůsobí elektricky vyhřívaný gril. Ohřev elektřinou nebo plynem ale nedá masu specifickou chuť a vůni jako kouř a teplo živého ohně. Atmosféru večera ale nepochybně nezkazí.

Jak a čím grilovat

Ke krbu i grilu patří nářadí pro udržování ohně – lopatka, hráblo, krbové kleště, dmychadlo. Nezapomeňte na kožené rukavice.

Při grilování topte dřevěným uhlím nebo dobře vysušeným tvrdým dřevem. Měkké dřevo dává dlouhý plamen, vyzařuje teplo a osvětluje okolí krbu, ale pro grilování se nehodí. Mezi typická měkká dřeva patří smrk, topol, borovice nebo bříza.

Nejlepší jsou naopak švestka, třešeň a jabloň. Vyhoví i hrušeň, habr, akát, dub, buk nebo jeřáb. Tvrdá dřeva vytvoří nejlepší žhavé uhlí.

Žhavé uhlí pro grilování se dá vytvořit i z koupeného dřevěného uhlí. Topit v krbu měkkým dřevem se začíná, až když je dogrilováno.

Aby maso vonělo, zkuste ke konci grilování položit na žhavé uhlí kousky mokrého švestkového, ořechového nebo hruškového dřeva. Pokrm potom přiklopte víkem nebo hlubokým pekáčem, aby kouř rychle neodcházel.

Krb není udírna, ta vyžaduje jiné řešení ohniště i jiné teploty. V krbovém komíně se ale dají douzovat tepelně opracovaná masa a uzeniny. Ještě jednou, pozor na přímé plameny. K douzení stačí teplo a kouř.

27.8.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vztek, údiv, pobavení i pohrdání se včera zračilo v tváři Jiřímu Zimolovi při jednání krajského zastupitelstva o kauze Lipno.
1 6

Sobotka: Svolat rozhodčí řízení kvůli Zimolovi neumožňují stanovy

Místo, kde se v berlínském parku Teirgarten scházejí mladiství prostituti.
5 7

Prodáváme se, abychom přežili, říkají mladí uprchlíci - prostituti v Německu

DOTYK.CZ / AKTUALIZOVÁNO

Australané řeší, co s místními žraloky

Mnoho Australanů se donedávna usmívalo nad pověstí své země jakožto rejdišti světově obávaných zvířat. Byla to ale smrt místní surfařky Laeticie Brouwerové, která odstartovala zájem státních orgánů ohledně řešení, které by eliminovalo riziko útoků a zároveň nevedlo k drastickým opatřením.

Zpěvačka Špinarová byla uvedena do Síně slávy cen Anděl

Do Síně slávy hudebních cen Anděl byla dnes in memoriam uvedena zpěvačka Věra Špinarová. Majitelka nenapodobitelného hlasu zemřela letos v březnu ve věku 65 let. 

Muž se přiznal, že vláčel ženu na laně za autem

V listopadu 2016 šokoval německé městečko Hameln případ brutálního násilí kurdského muže, který se pokusil zabít bývalou přítelkyni mimořádně krutý způsobem. Uvázal jí lano kolem krku, lano pak přivázal k autu a vláčel ženu po silnici.

Odpad třídí stále více lidí. Radnice je motivují i dárky

Rok od roku Pardubice rozšiřují území, na němž mohou obyvatelé rodinných domů odkládat do samostatných kontejnerů biologicky rozložitelný odpad. Od roku 2007, kdy město s odděleným ukládáním bioodpadu začalo, ho separuje 2750 domácností. Letos byl sběr rozšířen i do okrajových částí města – do Lánů na Důlku a Opočínku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies