VYBERTE SI REGION

Ideální čas: Prořezáváme stromy a keře

Hlavní sezóna prořezu ovocných stromů a keřů probíhá ve druhé polovině února a v březnu. Aby stromy dobře rostly a plodily kvalitní ovoce, potřebují prosvětlené koruny s dostatečným přístupem slunečních paprsků. Dalším důvodem pro prořezávání stromů je usnadnění manipulace ve větvích při sklizni.

17.2.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Kdy nastává ta správná chvíle

V období od poloviny února do konce března zpravidla ještě stromy nejsou zcela probuzené, stále vyčkávají ve vegetačním stavu na teplejší dny, ale tuhé mrazy již také nepřichází, nehrozí tak zamrznutí řezných ran. Stříhat stromy a keře byste neměli, pokud teplota klesne pod -5°C.
Než se do toho pustíme

Řez si nejprve naplánujte. Jak je strom starý? O jaký druh se jedná? V jakém je stavu? Jak chci, aby vypadal do budoucna? Má být vysoký nebo nízký, popřípadě má tvořit ovocný plot? Před prostřiháváním také promyslete, zda postupovat razantněji a podpořit tak růst dřeva nebo zkrátit větve jen nepatrně a očekávat větší úrodu plodů.

Jak správě postupovat

Dřeviny řežeme (nebo stříháme) vždy odshora dolů, a to šikmo a hned za větevním límečkem nebo v místě nad pupenem. Řezanou větev si přidržujeme druhou rukou, jinak by se mohla v půli řezu svou vlastní váhou ulomit a nepříjemně se naštípnout. Řezné rány, které mají v průměru více než 3 cm, je nutné ošetřit a zamazat prostředkem na uzavírání ran.

Tip odborníka:

„Pokud objevíte místa napadená rakovinou ovocných stromů, odstraňte je pilou a dlátem. Silně napadené větve je lepší kompletně odstranit a řezné rány ošetřit stepařským voskem nebo stromovým balzámem,“ doporučuje Jan Smékal, ředitel OBI marketu v Litoměřicích.

Kritérií pro prořezávání je hodně a v podstatě každý strom potřebuje individuální ošetření. Jaké existují základní typy řezů?

Řez plodonosného obrostu (pro zanedbané stromy): u menších stromů je potřeba jejich větve prořezat někdy až o jednu třetinu, naopak vzrostlé, velké stromy se zkracují jen o pár pupenů

Obnovovací řez: růstu nových plodonosných větví docílíme odstraněním starých výhonků (snažte se odstraňovat jen opravdu přestárlé větvičky, které plodily již mnohokrát, místo nich vyrostou nové, které budou plodit nejdříve druhým rokem)

• Usměrňovací řez: udržuje provzdušněnou korunu pomocí odstranění mladých větviček, které se uprostřed kroutí, kříží a splétají, čímž zabraňují proudění vzduchu, ale také znesnadňují sklizeň ovoce

• Zmlazovací řez: zbaví strom odumřelých a přehoustlých větví, stříhají se všechny poškozené, přestárlé nebo křížící se větve (pozor na příliš radikální řezy, strom by se příště rozrostl ještě více)

Prořezáváme stromy a okrasné dřeviny

PRVNÍ ŘEZ

• Prvního prořezání stromů je zapotřebí již po zasazení: zasadí-li se na jaře, provádí se řez ihned po výsadbě. Sází-li se na podzim, provádí se řez po výsadbě následující jaro.

• Vyberte hlavní výhonek a zkraťte ho, konkurenční výhonky odstraňte. Vyberte tři až čtyři hlavní větve, které jsou rovnoměrně uspořádány kolem hlavního výhonku, zkraťte o polovinu tak, aby jejich horní poupata byla ve stejné výšce; ostatní odstraňte. Odstraňte také svislé výhonky a všechny, které rostou dovnitř.

• Odstraňte první květy, aby dřeviny v prvním roce nenesly žádné plody. To posiluje růst kořenů.

FORMOVÁNÍ KORUN PROŘEZÁVÁNÍM OD 2. ROKU PO VYSAZENÍ

• Od druhého roku po vysazení se v dalších 3 až 5 letech vždy zpravidla na jaře provádí formování korun prořezáváním, aby se mohla tvořit koruna stromu. Přitom je třeba o čtvrtinu délky zkrátit boční výhonky, odstranit druhý vytvořený středový výhonek a strmě rostoucí výhonky, hlavní výhonek zastřihnout o šířku ruky výše než boční výhonky a odstranit výhonky, které rostou dovnitř.

OMLAZOVACÍ ŘEZ PRO STARÉ STROMY

• Staré stromy, které už sotva kdy vyženou nové výhony, by měly dostat omlazovací řez. Přitom se koruna zastřihne asi o třetinu. Větší rány vždy ošetřete prostředkem na uzavírání ran.

OKRASNÉ DŘEVINY

• Okrasné dřeviny musí být každé 2 až 3 roky prosvětleny. K tomuto účelu se na spodku keřů odstraňují některé staré větve.

Vybíráme vhodné nářadí

Pro nejrůznější zahradnické činnosti včetně prořezu, využijete zahradnické nůžky, vhodné jsou zvlášť pro tenké větve do 2 cm. Nůžky s oboustranným ostřím jsou díky překrývajícím se ostřím ideální pro co nejšetrnější řez u živých větví.

K dostání jsou i nůžky s otočnou rukojetí, která se pohodlně přizpůsobuje úhlu, ve kterém stříháte.

Pákové nůžky s delšími držadly se drží obouruč a dokážete s nimi vyvinout daleko větší sílu. Díky tomu snadno ustřihnete i silnější větve. Pákové nůžky navíc zvětší dosah vašich rukou.

Ještě větší dosah mají teleskopické nůžky, ty lze vysunout a tím prodloužit až o 2,5 m. Jsou tak výborným pomocníkem při střihu výše rostoucích větví, na které jinak nedosáhnete. Jistou nevýhodou je fakt, že na řez již tak dobře nevidíte a ztrácíte přesnou kontrolu nad úhlem střihu.

Na silnější větve, které obyčejné nůžky zkrátka nezvládnou a na které zároveň nepotřebujete pilu motorovou, je vhodné použít skládací zahrádkářskou pilku (prořezovou nebo obloukovou).

Připravováno ve spolupráci s odborníky z OBI Česká republika s.r.o.

17.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Čeští vědci přišli na to, proč někteří lidé marodí častěji

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. 

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies