Barva roku: Zelená

Zapomeňte na modrou, barvou roku je zelená. Přesněji „zeleň" - z anglického greenery. Alespoň tak to vidí odborníci z Pantone Color Institute v New Yorku a ze vzorníku Pantone vybrali hvězdu pro tento rok - barvu číslo 15-0343. Mimochodem obsáhlé Pantone vzorníky jsou uznávanou „biblí" barev, která se využívá napříč uměleckými obory.

Barva 15-0343 greenery je jasná světlá zelená, s tóny žluté. Je synonymem přírody a prvních dnů jara a měla by nám připomenout, jak je důležité v moderním uspěchaném světě poslouchat vrozenou touhu po klidu přírody.

Odstín greenery platí za barevný neutrál, to znamená, že je kombinovatelný prakticky se všemi barvami. Perfektně vypadá ve spojení se škálou tlumených pastelových odstínů, velmi dobře ale doplňuje i výrazné barvy.

Kombinace vzorů

K pruhům jen pruhy, ke kostce kostku - tohle dávno neplatí. Současný bytový design si rád pohrává s rozmanitostí na hranici kýče, takže se kombinují pruhy, kostky, puntíky… Vždy ale myslete na to, aby mezi vzory byla určitá spojitost, například doplňující se barevná paleta.

Fauna a flora

Motivy přírody jsou oblíbené již delší dobu a nastávající příroda na tom, zdá se, nic nezmění. Pokud jste přiznivcem květinových vzorů, nechte vyniknout své pravé Já - květiny vypadají perfektně na polštářových povlacích, na čalounění nábytku nebo v jemném provedení na tapetách. Co se říše zvířat týče, nesáhnete vedle, když vsadíte na létání. Kolibřík nebo papoušek, to jsou favorité bytového designu, hodně se začíná pracovat s motivem motýla. Motýlí křídla fascinují svojí barevností i křehkou elegancí, využít je můžete jen stylizovaně, nebo klidně ve formě „přiznané" dekorace, třeba jako 3D samolepky na zeď.

Námořnická modř

Černá je nadčasová klasika, ale je fakt, že na někoho může působit nudně a smutně. Pokud hledáte tmavou elegantní barvu, zkuste navy blue - námořnickou modř. Je to barva, která uklidňuje a v lidech údajně vyvolává důvěryhodnost, proto ji najdeme třeba na uniformách. Nemalujte s ní celý byt, na to je příliš tmavá, vhodná je třeba na jedné stěně či její části, skvěle vypadá na sedacím nábytku nebo koberci či přehozech. Perfektně se kombinuje s bílou a velmi neotřele působí s dalšími odstíny modré nebo béžovými neutrály.

Udělej si sám

Pryč jsou doby, kdy domácí výroba byla nouzí, interiérům vládne trend DIY - Do it yourself, čili udělej si sám. Vytvářejte dekorace, přebarvěte nábytek, přečalouněte křesla, ze starých džín udělejte polštáře. Získáte originál, který vám budou návštěvy závidět, a který v žádném obchodě nekoupíte.

Kov trochu jinak

Kov se používá v interiérech stále častěji, zapomeňte ale na chladný hladký nerez, který se těžko udržuje. Módní je měď či bronz, velmi hezky vypadá kov v matném černém provedení nebo přetřený pastelovými barvami.

Připravil Ondřej Krejčí, šéfredaktor měsíčníku DŮM&ZAHRADA