Aby Vánoce byly opravdu pohodové, je nutné vytvořit tu správnou atmosféru. K ní vám dopomohou následující tipy a rady.

Zapojte do příprav celou rodinu, aby se Vánoce staly opravdu svátky klidu a míru. Celé přípravy nemusíte zvládnout sami. Vyzdobte společnými silami interiér vašeho domu či bytu, ozdobte spolu s dětmi, jsou-li větší, či se svým protějškem vánoční stromeček. Více rukou zvládne rychleji a snáze i pečení cukroví nebo přípravu štědrovečerní tabule. Práce vám půjde nejen pěkně od ruky, ale strávíte se svými nejbližšími vzácné a hlavně krásné chvilky.

Sváteční in/exteriér

Správnou vánoční atmosféru podtrhne i vhodná výzdoba domácnosti. Jak vytvořit vánoční kulisy, aby bylo jasné, že Vánoce jsou za rohem, a přitom jste se vyhnuli kýči? Podívejme se na osvědčené tipy. Při zkrášlování domovů bychom neměli zůstat pouze u vizuální stránky, potěšit můžeme i jiné smysly – například čich. Vůně jehličí linoucí se z přítomného stromečku, purpura, ale třeba také vonné pytlíčky se směsí koření příjemně doladí vánoční atmosféru.

Vraťme se ale k vizuální stránce vánoční výzdoby. V interiéru, prosyceném vánoční atmosférou, nesmí chybět světlo – ať už mihotavé světlo svíček, nebo umělé osvětlení rozličných řetězů či světelných sítí. Nanejvýše esteticky působí světelné LED pásky a kabely, které připevníte k obvodu nábytku či po obvodu některé ze stěn místnosti. Celou místnost vám zalijí příjemným světlem, které dodá domácnosti nový, slavnostní ráz. Svůj byt můžete ozdobit také vložením svícnu či jiné světelné dekorace do okna. Dům tak bude zkrášlen nejen pro vás, ale i pro kolemjdoucí. V poslední době se také velké oblibě těší venkovní osvětlení, u něho ale dejte pozor na označení, musí se jednat o osvětlení skutečně určené pro exteriérové použití. S výběrem toho pravého vánočního osvětlení vám jistě pomůže personál hobbymarketů OBI.

Petr Dvořák, OBI PlzeňTip odborníka:

„Moderní LED technologie umožňuje spotřebovat až šestkrát méně elektřiny oproti klasickým žárovkám, což znamená, že můžete popustit uzdu fantasii při zdobení vašeho domu. Bílé světlo LED žárovek je navíc pro lidské oko daleko přirozenější než například žlutá pouliční světla," vyjmenovává výhody Petr Dvořák z plzeňského OBI marketu.

Vánoční dekorace

Neměli bychom zapomenout ani na výzdobu stolů, poliček nebo například volných rohů. Vhodným doplňkem jsou rozličné svícny například v podobě vánočního stromečku či s různými dekory vánoční tématiky. Vánoce jsou nicméně především svátky, které mají svůj původ v náboženství. Dodnes si proto doma stavíme betlémy. Tradiční a krásný betlém lze pořídit například ze slámy, vyřezaný ze dřeva či jednoduše vystříhaný z tvrdého papíru.

Stromek rozzáří každý domek

24. prosince navštíví většinu českých domácností Ježíšek. Tak tomu je v dětském světě. My dospělí však víme, že za vší slávou se skrývá naše úsilí a touha potěšit své blízké. Vedle shánění dárků je nejdůležitější věcí pořízení a následné ozdobení vánočního stromku. Při výběru pichlavého symbolu Vánoc máme na výběr mezi klasickým přírodním stromkem a moderním umělým. Vybíráme-li řezaný, čili živý strom, měli bychom pozornost věnovat nejen jeho tvaru a celkové kráse, ale také tomu, jak byl uskladněn. Pokud se totiž před naší koupí vyskytoval v teplé místnosti, je jasné, že nám moc dlouho nevydrží a veškerá jeho krása opadá dříve, než přijde Nový rok. Vhodným místem pro koupi vánočního stromku jsou hobbymarkety OBI, kde vám prodavači nabídnou kvalitní stromky. Vybírat zde můžete mezi klasickým smrkem, pichlavou avšak krásnou borovicí nebo vznešenou jedlí.

Kdo zdobí, nezlobíKdo si zdOBI, nezlOBI

Samotnému zdobení by mělo předcházet řádné ukotvení stromečku v patřičném stojanu. Dnes máme na výběr mezi všemožnými druhy stojanů, ať už jsou plastové, kovové nebo dřevěné. Do klasických kovových nebo dřevěných stojánků budete muset kmínek částečně sesekat, přičemž tyto stojánky nemají žádnou, nebo jen malou nádobu na případné zalévání stromku. Ten vám tím pádem moc dlouho nevydrží a brzy opadá. Z toho důvodu jsou proto vhodnější stojany plastové, s nimiž se vyhnete jakémukoli seřezávání kmínku. Jsou totiž opatřeny pákou, která stromeček pevně sevře, a vy se nemusíte s ničím výrazně namáhat.

Zdobení by mělo být kratochvílí, která vás zcela pohltí. K tomu vám může pomoci rádio, z něhož si pustíte vánoční koledy, či televize, kde můžete po očku sledovat nějakou ze záplavy pohádek. Volba vhodných ozdobiček na strom je čistě osobní záležitostí. Pokud chcete mít Vánoce podle posledních trendů, volte temně fialovou, čokoládovou, velvet nebo pistáciovou barvu. Velké oblibě se těší skleněné vánoční koule, jež mají svůj osobitý půvab a originalitu. Na výběr jsou taktéž ozdoby plastové, tradiční slaměné či dřevěné. Každopádně by stromeček měl odpovídat vašim představám a měl by se celkově hodit do interiéru.

Více najdete na www.obi.cz.