Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jarní recepty

Zapomeňte na těžké omáčky či tučné dresinky. Jarní recepty jsou nabité energií, a přitom netíží v žaludku. Zde je pár tipů pro vás.

25.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Shutterstock.com

ZELENINOVÁ POLÉVKA S ČERVENOU ČOČKOU

Ilustrační foto.Suroviny:
150 g červené čočky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 až 2 mrkve, 4 oloupaná rajčata (nebo 1 plechovka loupaných rajčat i se šťávou), 1,5 zeleninového vývaru, kousek čerstvého rozmarýnu, 3 stonky řapíkatého celeru, 1cuketa, bazalka, lžička vinného octa, sůl, pepř

Postup:
Červenou čočku properte a nechte okapat. Cibuli a česnek nakrájejte na plátky a dejte osmahnout na olivový olej. Přidejte na plátky nakrájenou mrkev a společně restujte. Pak přidejte čočku a znovu osmahněte, aby čočka byla celá obalená v oleji. Přidejte oloupaná rajčata, vývar a bylinky. Vařte 10 až 15 minut, aby se čočka nerozvařila. Pak přidejte na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a cuketu, povařte ještě pět minut. Dochuťte solí, mletým pepřem, olivovým olejem a čerstvou bazalkou. Chuť zvýrazněte vinným octem.

Informace navíc:
Červená čočka je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a minerální látky (draslík, fosfor, hořčík a vápník).

BRAMBOROVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI

Suroviny:
1 kg salátových brambor, svazek ředkviček, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce moučkového cukru, 200 ml hovězího vývaru, 80 g šalotky nebo červené cibule, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 zarovnaná lžíce soli, pepř, pažitka

Ilustrační foto.Postup:
Brambory očistěte a uvařte ve slupce, poté je oloupejte a pokrájejte na plátky. V hrnci přiveďte k varu vývar, cukr, sůl, pepř a oba octy, vše zamíchejte a vypněte. Ještě teplé přelijte přes brambory, po vychladnutí přidejte nakrájené ředkvičky, šalotku a olej a promíchejte. Dejte do lednice uležet a před servírováním posypejte nasekanou pažitkou.

Informace navíc:
Ředkvičky – jejich konzumací se chráníme proti bakteriím a plísním, které vznikají na sliznicích uvnitř organismu. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a také kyseliny listové, která přispívá k dobré kondici organismu a chrání ho proti stresu. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny.

VEPŘOVÁ ROLÁDA S KAROTKOU PLNĚNÁ MLADÝMI KOPŘIVAMI

Suroviny:
Roláda: 800 g vepřové kýty, 200 g mladých kopřiv (listů), 50 g česneku, 40 g másla, 1 svazek jarní cibulky, 1 svazek petrželky kudrnky, olej, tymián, pepř, sůl, 200 g svazkové karotky, 100 g cukru krupice, 50 g másla

Ilustrační foto.Postup:
Rozdrťte a na másle orestujte česnek, přidejte a znovu orestujte spařené a nadrobno nasekané kopřivy, doplňte nakrájenou jarní cibulkou, osolte a opepřete. Maso rozkrojte na plát a rozklepejte, osolte, opepřete, posypejte tymiánem a poklaďte hotovým kopřivovým špenátem. Zarolujte a svažte motouzem. Osolte, opepřete a opečte ze všech stran zprudka na oleji. Vyjměte z pánve a obalte v sekané kudrnce. Roládu zabalte do pečicího papíru, vložte na pekáč a pečte na 160 °C asi hodinu. Mrkev očistěte a asi tři minuty ji povařte, poté vložte na pánev s přepuštěným máslem, přidejte cukr a restujte asi dvě minuty, mírně osolte. Po vychladnutí krájejte roládu na šikmé plátky, podávejte s mrkví a brambory vařenými ve slupce nebo šťouchanými bramborami.

Informace navíc:
Kopřivy jsou přímo nabité zdravím. Povzbuzují metabolismus, zabraňují chudokrevnosti, využívají se při léčbě revma, zánětů nebo pro urychlení hojení ran. Její listy obsahují řadu prospěšných látek –(například chlorofyl) a vitaminy (B2, B6 a C). Ty obsahují především mladé kopřivy.

RIZOTO SE ZELENÝM CHŘESTEM

Suroviny (na 2 porce):
6 stonků zeleného chřestu, 2 lžíce oleje, 8 lžic základního rizota (kulatozrnného), 160 ml zeleninového vývaru, strouhaný parmazán, lžíce másla

Postup:
Chřest omyjte a odkrojte spodní tři cm. Spodní třetinu oloupejte a celý stonek pak nakrájejte na asi 5 mm silná kolečka. Hlavičky nechte vcelku. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm pokrájený chřest. Zhruba po dvou minutách přidejte základní rizoto a zalijte vývarem. Vmíchejte máslo společně s parmazánem a můžete podávat.

Informace navíc:
Pro své močopudné vlastnosti pomáhá chřest při zánětech močového měchýře.

TAŠTIČKY S JEHNĚČÍM MASEM A ZELENINOVO- BYLINKOVOU SMĚSÍ

Suroviny na těsto:
půl kostky droždí, špetka cukru, 400 g mouky, 3 lžíce oleje, sůl

Ilustrační foto.Suroviny na náplň:
230 g mletého jehněčího masa, 3 jarní cibulky, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, čerstvá petrželka, čerstvá máta, 1 a půl lžičky mleté papriky, olej, sůl, pepř, žloutek na potření.

Postup:
V asi 50 ml vlažné vody rozmíchejte droždí se špetkou cukru. Přimíchejte mouku, olej, 130 ml vody a trochu soli a vytvořte hladké těsto. V míse ho přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout zhruba na 30 minut. Na pánvi rozehřejte olej a na něm zprudka opečte mleté maso. Mrkev a cibulky nakrájejte na malé kousky, posekejte bylinky, utřete česnek. Spolu s mletou paprikou přidejte k masu a restujte ještě pár minut. Dochuťte solí a pepřem. Z kynutého těsta vyválejte 8 placek a naplňte je směsí z pánve. Překlopte na půl, stiskněte, potřete rozmíchaným žloutkem a vložte do trouby na druhou pozici zespoda. Pačte 25 až 30 minut do zlatova.

Informace navíc:
Jehněčí maso má málo tuku a výborné výživové vlastnosti. Obsahuje několik důležitých vitaminů (A, C, B) a stopových prvků (hořčík, železo, zinek).

Lenka Vašková

Autor: Redakce

25.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Lidl
21

Lidl otevřel e-shop. Zboží jde objednat ještě dřív, než bude na prodejně

Hurikán Maria
11

Hurikán Maria zabil na Dominice nejméně patnáct lidí, dvacet se pohřešuje

Výbuch v kasárnách: munice neměla v administrativní budově co dělat

Armáda ve čtvrtek potvrdila, že v ubytovně Jugo ve vyškovské vojenské posádce byla munice nelegálně. Při explozi tam v úterý zemřel jeden voják.

Modelce, která chtěla dobýt svět, hrozí mnohaletý žalář

Chtěla dobýt modelingový svět, nyní jí však hrozí, že svou krásou bude dlouhé roky ohromovat pouze osazenstvo věznice.

Dědička ĽOrealu a nejbohatší žena světa zemřela ve věku 94 let

Ve věku 94 let zemřela francouzská podnikatelka a dědička globální kosmetické značky ĽOreal Liliane Bettencourtová. Oznámila to její dcera. Rodina Bettencourtů, kteří ĽOreal založili, drží v této společnosti dodnes 33 procent.

Záchranáři v Mexiku stále bojují o životy zavalených

Mexičtí záchranáři se stále snaží vyprostit zpod zřícených budov přežívající lidi, včetně dětí z Rébsamenovy školy a dále pěti tchajwanských továrních dělníků, u nichž je naděje, že stále zůstávají naživu. Při úterním ničivém zemětřesení zahynulo nejméně 233 lidí, 1900 lidí bylo zraněno.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení