Ano, právě leden je ideální čas, i když vás možná napadá, že je to snad trochu předčasné.

Muškáty a begonie, které jsou nejčastějšími ozdobami českých balkonů, patří mezi rostliny s velmi dlouhou vegetační dobou. A tak není na co čekat. Nejoblíbenější jsou muškáty vzpřímené, které se vyskytují v široké barevné škále a vždy nádherně kvetou.

A jak správně postupovat při jejich výsevu? Máme hned dvě možnosti. Pro první způsob výsadby můžete použít k tomuto účelu vyrobené rašelinové vysévače.

Slisované knoflíky

Poznáte je jednoduše. Vypadají jako velké slisované knoflíky. Tyto vysévače stačí pouze umístit do nádoby s vysokým okrajem a zalít vodou. Asi za tři minuty naboptnají a stanou se z nich malé živinami nasycené květináče. Do každého už jenom stačí vložit jedno semínko muškátu a práce je hotová.

Na závěr nezapomeňte semínko do rašeliny jemně zatlačit, vždy však musí být viditelné. Bude se vám lépe kontrolovat, v jaké fázi jeho růst právě je. Muškáty budou klíčit velmi rychle, obzvláště při teplotě kolem 20 stupňů Celsia. Teplotu nejlépe udržíte pomocí fólie, kterou nádobu s vysévači překryjete. Vždy by měla být průhledná kvůli dostatku světla. Nezapomeňte také na mírnou a pravidelnou zálivku. Výhodou rašelinových vysévačů je především to, že rostlinu z nich budete přesazovat přímo do květináčů až v době, kdy bude mít listy. To by mělo být asi za dva měsíce.

Pokojový skleníček

Druhý způsob vysévání muškátů je také velmi jednoduchý. Stačí použít pokojový skleníček a naplnit jej kvalitním výsevovým substrátem.

Poté je nutné zeminu lehkým tlakem zpevnit a srovnat. Použít můžete například kuchyňské prkénko.

Do zeminy naznačte mělké řádky a jednotlivá semínka vysaďte ve vzdálenosti asi čtyř centimetrů. Opět stačí jen lehce zatlačit na semínka a udržovat skleníček v pokojové teplotě při pravidelné zálivce. Kromě muškátů je i doba na výsadbu begonií. V jejich případě nelze použít vysévače, protože semínka jsou tak malá, že je nelze od sebe oddělit.

Proto použijte druhý způsob výsadby. Po pár týdnech vás bude čekat oddělování jednotlivých rostlinek do květináčů.

I u begonií platí, že zemina musí být neustále zvlhčená. Doporučujeme spíše rosení, protože proudem vody z konvičky byste semínka mohli nejenom zatlačit hluboce do zeminy, ale především poškodit mladé rostlinky.

Ani jednoho způsobu vysazování balkonových květin se nemusíte bát. Zvládne je i úplný začátečník.

Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová