VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Je čas řezu ořešáků

Ořešákům se nejlépe daří na lehké, propustné a sušší půdě s dostatkem vápníku. Mají rády plné slunce. Pokud je vaše zahrádka ve svahu, ořešáku se bude nejlépe dařit v nejvyšší části. Není výjimkou, že rostou i v polohách nad 600 metrů nad mořem. Běžně se dožívají sta i více let.

17.8.2013
SDÍLEJ:

VZDUŠNÁ KORUNA. Prosvětlování není nutné.Foto: autor

Ořešák poměrně dobře snáší mráz i v českých nejchladnějších oblastech, ovšem je na něj velmi choulostivý v době květu. Také neprospívá v mrazových kotlinách.

Velké škody ale může způsobit sám pěstitel, a to nevhodným řezem. Ten by se měl provádět v období července až srpna. V jinou dobu totiž silně roní a při odstraňování silnějších větví mohou vzniknout hluboké kaverny, které někdy vedou i k uhynutí celého stromu. Prosvětlování prakticky není nutné, strom sám o sobě tvoří vzdušnou korunu. Dělá se jen výchovný řez a odstraňování nežádoucích větví, které nám prostě překáží.

Má velmi křehké větve, proto bychom se měli vyvarovat nebezpečných ekvilibristických kousků s ruční pilkou a používat pily teleskopické. Rány je také třeba ošetřit stromovým balzámem.

Řez by měl být prováděn pouze v uvedeném období, protože v této době téměř „neslzí" produkuje nejméně lepkavé mízy.

A možná se ještě hodí jedna rada pro ty, kteří litují toho, prořezávat strom s nedozrálými plody. Vězte, že zelené ořechy se dají i se slupkou perfektně nakládat do alkoholu, vznikne tak úžasná ořechovka.

Více na webu www.telereceptar.cz/denik.

JAN KOPŘIVA

Autor: Redakce

17.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Ze soboty na neděli se mění čas. Na posun jsou citliví lidé i zvířata

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík (vlevo) a první místopředseda Vít Rakušan.
AKTUALIZOVÁNO
4 5

Jeden program, jedno logo! Hnutí STAN půjde do voleb v koalici s lidovci

Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

/INFOGRAFIKA/ Ctí odkaz předků a naplno využívají potenciál přírody. Hrozny sbírají ručně, někteří je místo lisování šlapou. Vinaři autentisté se zřekli používání chemie a krášlících zásahů. „Nabízíme alternativu proti rychle vyrobeným a komerčním vínům," řekl Jaroslav Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Návštěva interiéru: petrolejová modř

Vydejme se do bytu mladého muže, úspěšného muže, fanouška dobrého umění, fotografie a modré barvy ve všech jejích odstínech. Pojďme se podívat do bytu s petrolejovou modří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies