VYBERTE SI REGION

Je libo houby s octem?

Nakládání plodů lesa do kyselého láku je oblíbený způsob jejich uchovávání. Jsou ale i jiné.

11.8.2012
SDÍLEJ:

VYLEPŠENÍ. Do každé skleničky s houbami můžete přidat čerstvou papriku a cibuli.Foto: DENÍK/Martin Divíšek

Houbařská sezona v Čechách je v plném proudu. A právě v letních měsících se houby konzumují čerstvé a připravují smažené, dušené, přidávají se do salátů nebo si na nich můžete pochutnat v masových pokrmech. Ještě na podzim se dají v lese najít některé druhy hub. Dobrým příkladem jsou václavky, které můžete přidat do polévek nebo omáček.

Ale jak houby správně a chutně uchovat pro zimní období? Nejstarším způsobem uchovávání hub je sušení. Před sušením je nutné houby řádně očistit a nezapomínat na to, že musejí být v mírném průvanu.

Při sušení totiž postupným odpařováním vody zůstane z původního obsahu 90 procent vody jen 14 procent.

Dají se i zmrazit

Stejně tak můžete houby zmrazit nebo je naložit do octa či tuku. Nakládání do tuku je velmi jednoduchý způsob uchovávání hub, kdy houby po očištění pokrájíte, vložíte do hrnce a podusíte na menším množství kvalitního oleje či přímo ve vlastní šťávě.

Můžete mírně přisolit nebo i přidat mletý pepř a drcený kmín. Duste asi 15 minut, pak nechte směs vychladnout. Houby vložte do sklenic a sterilujte. V posledním vydání Receptáře nás navštívil pan Karel Thér, aby nás naučil recept na nakládané houby ve sladkokyselém nálevu. Obecně pro nakládání hub platí, že je lepší používat spíše tvrdé a menší houby. Nejdříve je očistěte a pokrájejte na menší kousky. Poté je vložte do osolené vody a krátce povařte.

Kyselina pro barvu

Do vody ještě při vaření přidejte půl kávové lžičky kyseliny citronové. Udrží si tak svoji svěží barvu. Houby nechte po vyjmutí dobře okapat a můžete je naložit.

Pro nakládání připravíte jednoduchý a velmi chutný lák. Budete potřebovat:

1,75 l vody, 0,5 l octa, 6 lžic cukru, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 10 ks hřebíčku, 2 kusy bobkového listu, půl kávové lžičky fenyklu

Povařené houby dejte do sklenic. Při plnění nezapomeňte, že houby mohou být maximálně 1,5 centimetru pod okrajem sklenice. Pokud byste sklenice naplnily až po okraj, víčko po sterilování nemusí držet.

Ještě rada na závěr. Rozhodně nic nezkazíte, když k houbám přidáte před sterilováním kousky čerstvé červené papriky a plátky cibule. Sterilovat stačí 20 minut při teplotě 95 °C.

Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová

Autor: Redakce

11.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Spisovatel Jiří Stránský: Škoda každého dobrého slova, které se neřeklo

Praha /ROZHOVOR/ - Autorem oblíbených dětských knih O dešťovém kameni, Povídačky pro moje slunce nebo Perlorodky je spisovatel a scénárista Jiří Stránský (85). Čtenáři a diváci jej přitom znají více jako autora filmů Zdivočelé země, Bumerangu či Štěstí, zachycujících atmosféru komunistického režimu a života politických vězňů v kriminálech a lágrech. „Slíbil jsem ve vězení básníkovi Honzovi Zahradníčkovi, že podám svědectví o lidech, kteří s námi seděli," říká Jiří Stránský, který připravuje další tři scénáře, povídkové knížky a prozrazuje, že brzo vyjde kniha Doktor vězeňských věd, kterou napsali s novinářkou Renatou Kalenskou.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies