VYBERTE SI REGION

Je nejvyšší čas myslet na předklíčení brambor

I když to venku ještě zdaleka nevypadá na příchod jara, zahrádkáři by měli už v těchto dnech myslet na budoucí úrodu brambor. Konec února a začátek března je totiž nejvhodnějším obdobím, kdy se na pěstování připravit.

7.3.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Lenka Novotná

V posledním vydání Receptáře nám o tématu předklíčení brambor prozradil vše potřebné Jiří Procházka.

Předklíčení brambor se netýká pouze velkopěstitelů, ale všech, kteří si chtějí vypěstovat svoji oblíbenou odrůdu na zahrádce a být s výsledkem maximálně spokojeni. Předklíčení brambor zaručí při dobrém počasí také to, že úrodu můžete začít sklízet i na začátku června.

Poctivě a pořádně

Pokud se chcete do této problematiky pustit, mějte na paměti, že musíte vše udělat poctivě a pořádně. Jedině tak se výsledek dostaví. Prvním důležitým krokem je pořídit si velmi ranou odrůdu brambor. Jejím předklíčením zkrátíte dobu vegetace o týden až čtrnáct dní.

To znamená, že zkrátíte dobu mezi sázením a vzcházením porostu.

Potřebné je světlo

Pamatujte i na to, že předklíčení se vám povede, pokud uložíte předkličovací bedýnky s hlízami do místnosti s teplotou 16 až 18 stupňů Celsia. Nezapomeňte ani na světlo. Ve sklepě, kde budete mít správnou teplotu, ale žádné světlo, se vám brambory určitě dobře nenaklíčí. Za našich babiček se brambory nechaly naklíčit přímo v obytných místnostech. Dnes můžete zvolit například chodbu domu nebo zimní zahradu.

A jak na samotné předkličování?

Způsobů je hned několik. Sadbu můžete ukládat do obyčejných přepravek nebo na perforované polyetylenové sáčky. Na přepravku můžete uložit i několik kilogramů hlíz, ale vždy maximálně ve dvou vrstvách. Samotné přepravky potom můžete vrstvit do výšky dvou až tří metrů. Záleží jen na podmínkách prostoru, ve kterém budete mít přepravky uloženy.

Důležité je i ukládání samotných hlíz. Vždy je ukládejte korunkovou částí směrem nahoru. Pokud se rozhodnete k předkličování v zemině, nezapomeňte na zálivku. Hlízy zakoření a budete je tedy sázet už jako sazenice.

Otužujte hlízy

Hlízy musí do výsadby vytvořit klíčky v délce jeden až dva centimetry, elastické a odrůdově zbarvené. Celou proceduru zahajte pět až šest týdnů před výsadbou. Pokud budete předkličovat v chladnějších prostorách, počítejte až s osmi týdny.

Týden před výsadbou snižte teplotu na šest až osm stupňů a začněte hlízy otužovat a připravovat je na teplotu půdy. Nejlépe pravidelným větráním.

Termín samotné výsadby se různí. Obecně ale platí, že výsadbu můžete provádět od poloviny března a sklízet můžete už na začátku měsíce června.

LENKA MAHDALOVÁ

7.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Poškozenou halu v České Třeboví opraví
18

OBRAZEM: Zřícenou střechu sportovní haly postaví znovu

Ilustrační foto
10

Mrznout bude do konce ledna, pak se oteplí

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Ústí nad Labem - Pátrání po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem nepolevuje ani o víkendu. Kriminalisté vyhodnocují informace získané od veřejnosti. Kromě speciálního týmu se do pátrání zapojil rozšířený tým kriminalistů z jednotlivých územních odborů v kraji.

Zaorálek: Češi a Němci nejsou jen sousedé, ale i partneři

Česko-německá deklarace před 20 lety pootočila vzájemné vztahy obou zemí směrem do budoucna a umožnila jim spolupracovat, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle šéfa české diplomacie význam deklarace, v níž se vlády obou států zavázaly, že se nebudou vracet k minulým křivdám, trvá i dnes. Češi a Němci díky ní jsou nejen sousedy, ale i významnými partnery.

AKTUALIZOVÁNO

Ze zavaleného hotelu v Itálii se zachránilo 11 lidí, pět zahynulo

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi. Podle čerstvé bilance se tak zachránilo 11 lidí, potvrzeno je pět mrtvých. Úřady provincie Pescara dnes oznámily, že nejméně 23 lidí se stále pohřešuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies