VYBERTE SI REGION

Jó, sladký třešně zrály

Léto budiž pochváleno! Konečně je tady doba, kdy se sady a stromořadí červenají. Chrupkami, srdcovkami nebo višněmi. A protože všechno se naráz nesní, hospodyňky začínají pilně zavařovat.

30.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Třešně patří mezi vůbec nejoblíbenější ovoce. Král Ludvík XIV. je miloval tak, že právě za jeho vlády došlo k vyšlechtění různých odrůd. Krásné kulaté nebo srdčité plody rudé barvy jsou velmi osvěžující, protože obsahují až 80 procent vody. Kromě toho ale mají i hodně vitaminů (A, B i C), jsou bohaté na zinek či draslík, zlepšují tvorbu krve, podporují imunitu a (bohužel) podporují chuť k jídlu. Díky obsahu antokyanů chrání cévy a srdce. Jsou také zásobárnou kyseliny listové, která má příznivý vliv na psychiku.

Trhat se stopkou

Dozrávají v takzvaných osmi třešňových týdnech v červnu a červenci, vše ale samozřejmě ovlivňuje počasí. Nejranější bývají srdcovky. Ale ať už srdcovky, polochrupky, nebo chrupky, všechny jsou lahodné.

Pokud jde o samotný sběr, ideální je trhat třešně i se stopkou. Plody, které jsou porušené, červavé nebo zasažené hnilobou, nechte na stromě ptákům. Stopky odstraňte až po omytí třešní, nikoli před ním.

Zamražené, nebo sušené?

V čerstvém stavu bohužel nevydrží příliš dlouho, ani když je dáte do ledničky – bez újmy tak maximálně dva až tři dny. Neměli byste je dávat do blízkosti jiných aromatických potravin, protože mají schopnost nasáknout do sebe pachy – třešeň s klobásovým odérem by asi nebyla nic pro labužníky.

Třešně také nepatří mezi nejvhodnější ovoce k zamražování, i když udělat to lze. Později je můžete používat na pečení. Vhodnější je usušit je v sušičce. Mají pak jemnou sladkou chuť, podobnou rozinkám, ale nejsou tolik ostré. Sušené třešně pak poslouží buď jen tak k zobání u televize nebo na cestách, na výletě a skvělé budou, i když je přidáte k vločkám a dáte si je k snídani. Třešně také můžete kandovat nebo naložit do rumu – tuto lahůdku ocení jak muži, tak ženy.

Jako od babičky

Nejoblíbenější je ale zužitkovat třešně na kompoty, džemy a marmelády. Přestože letošní jaro bylo hodně upršené, což třešním neprospívá, určitě bude k tradičnímu letnímu zavařování příležitost. Vybírejte si k němu plody, které jsou pevné, tvrdé a nepřezrálé.

Zavařovat je lze jak bez pecek, tak s peckami, které dodají lehce mandlovou příchuť.

Třešně omyjte – chcete-li si být jisti, že nebudou červavé, můžete je dát do velké mísy nebo kbelíku a zalít je vodou, do které přidáte asi 1 dcl octa. Kdyby se v plodech přece jen nalézali červíci, vyplaví je to. Máčet je nechte asi dvě
hodiny. Potom je vložte do sklenic.

S kořením nebo čokoládou

Chcete-li, přidejte koření, které dodá zavařeným třešním příchuť – oblíbený je hřebíček, může to být ale i kousek skořice nebo kolečko citronu. Svaříte vodu s cukrem (asi 30 dkg na 1 l vody) a horkým nálevem třešně ve sklenici zalijete. Ne až po okraj, kdyby ještě ovoce pustilo šťávu. Poté zavařujte v hrnci asi 30 minut při 80 °C. Čím kratší dobu budete zavařovat, tím více vitaminů zůstane zachováno, proto nezavařujte zbytečně dlouho.

Krásné letní dny vám u zimní snídaně dokáže na chvíli vrátit vlastnoručně vyrobená třešňová marmeláda. Většinou chutná skvěle i dětem, a chcete-li nějakou méně obvyklou variantu, zkuste třeba třešňovou marmeládu s čokoládou. Jak na to? Třešně opláchněte, nechte důkladně okapat, vypeckujte a rozmixujte – vzniklá hmota by měla vážit asi 1 kg.

Smíchejte Gelfix se dvěma lžícemi cukru. Nastrouhejte nahrubo kvalitní čokoládu. Do hrnce dejte pyré, promíchejte ho s Gelfixem a cukrem a uveďte vše do varu.

Povařte asi minutu a poté přidejte zbylý cukr, nastrouhanou čokoládu a kyselinu citronovou. Směs znovu uveďte do varu a za občasného míchání vařte asi 10 minut. Poté už můžete skvělou horkou marmeládou plnit sklenice.

Tip na závěr

Patříte-li mezi ty, kdo rádi experimentují, můžete zkusit přidat i různé druhy alkoholu, například grappu, anebo bylinky, třeba meduňku. Uvidíte, že se celá rodina bude olizovat až za ušima.

ABY SE DÍLO PODAŘILO

• Když marmeláda moc pění, dejte do ní kousek másla.
• Nemá-li se ovocná pochoutka kazit, před plněním sklenice (i nové) a víčka převařte a nechte důkladně vyschnout.
• Po uzavření sklenice plné horké dobroty na 5 až 10 minut otočte dnem nahoru. Víčko si „sedne".
• Marmeládu skladujte ve tmě a chladu, otevřenou v lednici.
• Na odebírání používejte zásadně čisté lžičky. Lepší jsou umělohmotné než kovové.

NEZBYTNÍ POMOCNÍCI

• vypeckovávač
• gumičky
• sklenice
• držák sklenic pro zavařovací hrnce
• pasírovací strojek
• pasírovací tkanina a síto

Autor: Redakce

30.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Postrach Vysočiny: Žena zničila desítky aut a zapálila volejbalové kabiny

Havlíčkův Brod – Bývalou řidičku kamionu a uklízečku Bohumilu Šustrovou ze Ždírce nad Doubravou poslal v úterý Okresní soud v Havlíčkově Brodě na devět měsíců do vězení, a to za podpálení kabin havlíčkobrodským sportovcům.

Mikuláše, anděla a čerta na Slovensku zadržela policie

Bratislava - Tři sourozence převlečené za Mikuláše, anděla a čerta zadržela v západoslovenské Skalici policie. Bratr a jeho dvě sestry v kostýmech měli neobvykle rozdělené role: zatímco Mikuláš koledoval, anděl kradl, informovala slovenská média.

Šedesátiletá řidička smetla před semafory dítě, je těžce zraněné

Česká Třebová - Vážná nehoda se stala ještě za bílého dne uprostřed České Třebové. Auto zde srazilo dítě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies