VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jó, sladký třešně zrály

Léto budiž pochváleno! Konečně je tady doba, kdy se sady a stromořadí červenají. Chrupkami, srdcovkami nebo višněmi. A protože všechno se naráz nesní, hospodyňky začínají pilně zavařovat.

30.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Třešně patří mezi vůbec nejoblíbenější ovoce. Král Ludvík XIV. je miloval tak, že právě za jeho vlády došlo k vyšlechtění různých odrůd. Krásné kulaté nebo srdčité plody rudé barvy jsou velmi osvěžující, protože obsahují až 80 procent vody. Kromě toho ale mají i hodně vitaminů (A, B i C), jsou bohaté na zinek či draslík, zlepšují tvorbu krve, podporují imunitu a (bohužel) podporují chuť k jídlu. Díky obsahu antokyanů chrání cévy a srdce. Jsou také zásobárnou kyseliny listové, která má příznivý vliv na psychiku.

Trhat se stopkou

Dozrávají v takzvaných osmi třešňových týdnech v červnu a červenci, vše ale samozřejmě ovlivňuje počasí. Nejranější bývají srdcovky. Ale ať už srdcovky, polochrupky, nebo chrupky, všechny jsou lahodné.

Pokud jde o samotný sběr, ideální je trhat třešně i se stopkou. Plody, které jsou porušené, červavé nebo zasažené hnilobou, nechte na stromě ptákům. Stopky odstraňte až po omytí třešní, nikoli před ním.

Zamražené, nebo sušené?

V čerstvém stavu bohužel nevydrží příliš dlouho, ani když je dáte do ledničky – bez újmy tak maximálně dva až tři dny. Neměli byste je dávat do blízkosti jiných aromatických potravin, protože mají schopnost nasáknout do sebe pachy – třešeň s klobásovým odérem by asi nebyla nic pro labužníky.

Třešně také nepatří mezi nejvhodnější ovoce k zamražování, i když udělat to lze. Později je můžete používat na pečení. Vhodnější je usušit je v sušičce. Mají pak jemnou sladkou chuť, podobnou rozinkám, ale nejsou tolik ostré. Sušené třešně pak poslouží buď jen tak k zobání u televize nebo na cestách, na výletě a skvělé budou, i když je přidáte k vločkám a dáte si je k snídani. Třešně také můžete kandovat nebo naložit do rumu – tuto lahůdku ocení jak muži, tak ženy.

Jako od babičky

Nejoblíbenější je ale zužitkovat třešně na kompoty, džemy a marmelády. Přestože letošní jaro bylo hodně upršené, což třešním neprospívá, určitě bude k tradičnímu letnímu zavařování příležitost. Vybírejte si k němu plody, které jsou pevné, tvrdé a nepřezrálé.

Zavařovat je lze jak bez pecek, tak s peckami, které dodají lehce mandlovou příchuť.

Třešně omyjte – chcete-li si být jisti, že nebudou červavé, můžete je dát do velké mísy nebo kbelíku a zalít je vodou, do které přidáte asi 1 dcl octa. Kdyby se v plodech přece jen nalézali červíci, vyplaví je to. Máčet je nechte asi dvě
hodiny. Potom je vložte do sklenic.

S kořením nebo čokoládou

Chcete-li, přidejte koření, které dodá zavařeným třešním příchuť – oblíbený je hřebíček, může to být ale i kousek skořice nebo kolečko citronu. Svaříte vodu s cukrem (asi 30 dkg na 1 l vody) a horkým nálevem třešně ve sklenici zalijete. Ne až po okraj, kdyby ještě ovoce pustilo šťávu. Poté zavařujte v hrnci asi 30 minut při 80 °C. Čím kratší dobu budete zavařovat, tím více vitaminů zůstane zachováno, proto nezavařujte zbytečně dlouho.

Krásné letní dny vám u zimní snídaně dokáže na chvíli vrátit vlastnoručně vyrobená třešňová marmeláda. Většinou chutná skvěle i dětem, a chcete-li nějakou méně obvyklou variantu, zkuste třeba třešňovou marmeládu s čokoládou. Jak na to? Třešně opláchněte, nechte důkladně okapat, vypeckujte a rozmixujte – vzniklá hmota by měla vážit asi 1 kg.

Smíchejte Gelfix se dvěma lžícemi cukru. Nastrouhejte nahrubo kvalitní čokoládu. Do hrnce dejte pyré, promíchejte ho s Gelfixem a cukrem a uveďte vše do varu.

Povařte asi minutu a poté přidejte zbylý cukr, nastrouhanou čokoládu a kyselinu citronovou. Směs znovu uveďte do varu a za občasného míchání vařte asi 10 minut. Poté už můžete skvělou horkou marmeládou plnit sklenice.

Tip na závěr

Patříte-li mezi ty, kdo rádi experimentují, můžete zkusit přidat i různé druhy alkoholu, například grappu, anebo bylinky, třeba meduňku. Uvidíte, že se celá rodina bude olizovat až za ušima.

ABY SE DÍLO PODAŘILO

• Když marmeláda moc pění, dejte do ní kousek másla.
• Nemá-li se ovocná pochoutka kazit, před plněním sklenice (i nové) a víčka převařte a nechte důkladně vyschnout.
• Po uzavření sklenice plné horké dobroty na 5 až 10 minut otočte dnem nahoru. Víčko si „sedne".
• Marmeládu skladujte ve tmě a chladu, otevřenou v lednici.
• Na odebírání používejte zásadně čisté lžičky. Lepší jsou umělohmotné než kovové.

NEZBYTNÍ POMOCNÍCI

• vypeckovávač
• gumičky
• sklenice
• držák sklenic pro zavařovací hrnce
• pasírovací strojek
• pasírovací tkanina a síto

Autor: Redakce

30.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nissan Leaf patří k menším autům, přesto stojí téměř tři čtvrtě milionu korun
11

Češi elektromobily nechtějí. Důvod? Malý výběr, vysoká cena a dlouhá návratnost

Sídlo společnosti na Borských polích v Plzni
VÍME PRVNÍ
1 3

V Plzni končí masokombinát Schneider, na 400 lidí přijde o práci

AKTUALIZUJEME

ON-LINE: Pro zelené aktivisty vytvořme rezervaci, řekl Zeman na jihu Moravy

/ANKETA/ Prezident Miloš Zeman dorazil na návštěvu Jihomoravského kraje. Před vstupem do budovy krajského úřadu ho vítalo několik protestujících s plakáty odkazujícími na jeho nedávnou cestu do Číny.

AKTUALIZOVÁNO

V Balkové na Plzeňsku se vzbouřili cizinci. Policie proti nim zasáhla

Část cizinců v záchytném zařízení v Balkové na Plzeňsku dnes zahájila vzpouru a zabarikádovala se. Zakročila proti nim policejní zásahová jednotka. Při zákroku nebyl nikdo zraněn. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové bylo důvodem pro vzpouru pravděpodobně to, že jeden z cizinců obdržel informaci o vyhoštění ze země  

VIDEO: Černý dým nad Libercem. Hoří v areálu Severochemy na Františkově

Černý dým je vidět nad celým Libercem. Hoří totiž sklad hořlavých kapalin v areálu Severochemy, platí tam třetí stupeň nebezpečí. Na místě zasahuje přes 12 hasičských jednotek, je tam i státní a městská policie. Záchranná služba odvezla jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal i zplodin, do nemocnice. Houkání sirén je slyšet po celém městě, do Liberce míří jednotky profesionálních hasičů z celého okreseu Liberec, povoláni jsou i hasiči z Mladé Boleslavi. Policie uzavřela pro veškerou dopravu ulici Vilová, kde Severochema sídlí.

AKTUALIZOVÁNO

Odstartovaly dotace na dešťovou vodu. Zájem je obrovský

Během prvních dvou hodin od otevření nového dotačního programu Dešťovka přijal stát přes 800 žádostí za zhruba 39,5 milionu korun. Je to zhruba 40 procent celkového rozpočtu programu, ve kterém chce stát přerozdělit 100 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies