VYBERTE SI REGION

Jó, sladký třešně zrály

Léto budiž pochváleno! Konečně je tady doba, kdy se sady a stromořadí červenají. Chrupkami, srdcovkami nebo višněmi. A protože všechno se naráz nesní, hospodyňky začínají pilně zavařovat.

30.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Třešně patří mezi vůbec nejoblíbenější ovoce. Král Ludvík XIV. je miloval tak, že právě za jeho vlády došlo k vyšlechtění různých odrůd. Krásné kulaté nebo srdčité plody rudé barvy jsou velmi osvěžující, protože obsahují až 80 procent vody. Kromě toho ale mají i hodně vitaminů (A, B i C), jsou bohaté na zinek či draslík, zlepšují tvorbu krve, podporují imunitu a (bohužel) podporují chuť k jídlu. Díky obsahu antokyanů chrání cévy a srdce. Jsou také zásobárnou kyseliny listové, která má příznivý vliv na psychiku.

Trhat se stopkou

Dozrávají v takzvaných osmi třešňových týdnech v červnu a červenci, vše ale samozřejmě ovlivňuje počasí. Nejranější bývají srdcovky. Ale ať už srdcovky, polochrupky, nebo chrupky, všechny jsou lahodné.

Pokud jde o samotný sběr, ideální je trhat třešně i se stopkou. Plody, které jsou porušené, červavé nebo zasažené hnilobou, nechte na stromě ptákům. Stopky odstraňte až po omytí třešní, nikoli před ním.

Zamražené, nebo sušené?

V čerstvém stavu bohužel nevydrží příliš dlouho, ani když je dáte do ledničky – bez újmy tak maximálně dva až tři dny. Neměli byste je dávat do blízkosti jiných aromatických potravin, protože mají schopnost nasáknout do sebe pachy – třešeň s klobásovým odérem by asi nebyla nic pro labužníky.

Třešně také nepatří mezi nejvhodnější ovoce k zamražování, i když udělat to lze. Později je můžete používat na pečení. Vhodnější je usušit je v sušičce. Mají pak jemnou sladkou chuť, podobnou rozinkám, ale nejsou tolik ostré. Sušené třešně pak poslouží buď jen tak k zobání u televize nebo na cestách, na výletě a skvělé budou, i když je přidáte k vločkám a dáte si je k snídani. Třešně také můžete kandovat nebo naložit do rumu – tuto lahůdku ocení jak muži, tak ženy.

Jako od babičky

Nejoblíbenější je ale zužitkovat třešně na kompoty, džemy a marmelády. Přestože letošní jaro bylo hodně upršené, což třešním neprospívá, určitě bude k tradičnímu letnímu zavařování příležitost. Vybírejte si k němu plody, které jsou pevné, tvrdé a nepřezrálé.

Zavařovat je lze jak bez pecek, tak s peckami, které dodají lehce mandlovou příchuť.

Třešně omyjte – chcete-li si být jisti, že nebudou červavé, můžete je dát do velké mísy nebo kbelíku a zalít je vodou, do které přidáte asi 1 dcl octa. Kdyby se v plodech přece jen nalézali červíci, vyplaví je to. Máčet je nechte asi dvě
hodiny. Potom je vložte do sklenic.

S kořením nebo čokoládou

Chcete-li, přidejte koření, které dodá zavařeným třešním příchuť – oblíbený je hřebíček, může to být ale i kousek skořice nebo kolečko citronu. Svaříte vodu s cukrem (asi 30 dkg na 1 l vody) a horkým nálevem třešně ve sklenici zalijete. Ne až po okraj, kdyby ještě ovoce pustilo šťávu. Poté zavařujte v hrnci asi 30 minut při 80 °C. Čím kratší dobu budete zavařovat, tím více vitaminů zůstane zachováno, proto nezavařujte zbytečně dlouho.

Krásné letní dny vám u zimní snídaně dokáže na chvíli vrátit vlastnoručně vyrobená třešňová marmeláda. Většinou chutná skvěle i dětem, a chcete-li nějakou méně obvyklou variantu, zkuste třeba třešňovou marmeládu s čokoládou. Jak na to? Třešně opláchněte, nechte důkladně okapat, vypeckujte a rozmixujte – vzniklá hmota by měla vážit asi 1 kg.

Smíchejte Gelfix se dvěma lžícemi cukru. Nastrouhejte nahrubo kvalitní čokoládu. Do hrnce dejte pyré, promíchejte ho s Gelfixem a cukrem a uveďte vše do varu.

Povařte asi minutu a poté přidejte zbylý cukr, nastrouhanou čokoládu a kyselinu citronovou. Směs znovu uveďte do varu a za občasného míchání vařte asi 10 minut. Poté už můžete skvělou horkou marmeládou plnit sklenice.

Tip na závěr

Patříte-li mezi ty, kdo rádi experimentují, můžete zkusit přidat i různé druhy alkoholu, například grappu, anebo bylinky, třeba meduňku. Uvidíte, že se celá rodina bude olizovat až za ušima.

ABY SE DÍLO PODAŘILO

• Když marmeláda moc pění, dejte do ní kousek másla.
• Nemá-li se ovocná pochoutka kazit, před plněním sklenice (i nové) a víčka převařte a nechte důkladně vyschnout.
• Po uzavření sklenice plné horké dobroty na 5 až 10 minut otočte dnem nahoru. Víčko si „sedne".
• Marmeládu skladujte ve tmě a chladu, otevřenou v lednici.
• Na odebírání používejte zásadně čisté lžičky. Lepší jsou umělohmotné než kovové.

NEZBYTNÍ POMOCNÍCI

• vypeckovávač
• gumičky
• sklenice
• držák sklenic pro zavařovací hrnce
• pasírovací strojek
• pasírovací tkanina a síto

Autor: Redakce

30.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
12 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
1 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies