VYBERTE SI REGION

Kapry už doma zabíjíme čím dál méně. Máme na to lidi

Zabít si vlastní štědrovečerní pokrm v podobě kapra doma již není v současnosti tak běžným jevem, na nějž jsme byli zvyklí. Raději totiž přenecháváme tyto práce odborníkům.

24.12.2012
SDÍLEJ:

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Vrbka

Někdy i týden okupoval v koupelně vanu. Poté, až přišel čas, se kapr vyndal na kuchyňskou linku, omráčil paličkou a začal porcovat a připravovat. Těmto časům už odzvoňuje a podobný obrázek je v našich domácnostech k vidění čím dál méně. Částečně na tom nese vinu dnešní uspěchaná doba, kdy co nemusíme dělat sami, necháváme raději udělat jiné. Prostě na to nemáme čas. Zároveň v tom však svou roli hrají podle odborníků i jiné faktory. Rovněž praktické.

„Usmrcování kapra v městské domácnosti bylo běžné zejména v dobách, kdy byly ledničky vzácností a kapři nedostatkoví. Ale dnes? Kaprů je dost, lednice veliké a temných chladných chodeb je ve městě pomálu," vysvětluje tiskový mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Z toho důvodu si dnes už většina zákazníků nechává kapra zabít a popřípadě i vykuchat rovnou při koupi.

Zároveň je prý ovšem tato varianta lepší pro samotné zvíře. Živý kapr, pokud si ho uchováváme nějakou dobu doma ve vaně, totiž trpí teplem, světlem i chlorovanou vodou a je vystresovaný.

Zacházení s kaprem i jeho zabíjení má svá přísná pravidla. Když už vše nepřenecháme odborníkovi, je nejprve nutné omráčit zvíře tupým předmětem kousek nad očima, a poté okamžitě vykrvit přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. „Prodejce i ten, kdo ryby usmrcuje na přání zákazníka, musí splňovat zásadní povinnosti, a to oznámit věc příslušné krajské veterinární správě sedm dnů před zahájením prodeje, mít zdravotní průkaz, ochranné pomůcky, patřičné vybavení a musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání," doplňuje Duben.

Jako tradičně se mnoho Čechů, Moravanů i Slezanů nechá zlomit svými dětmi a poputuje s nimi o Vánocích k řece či rybníku vypustit kapra zpět na svobodu. Mnohdy si ale neuvědomí, že tím dělají danému živočichu medvědí službu. Vyhladovělý kapr totiž není s to po vypuštění přežít a v sedmdesáti případech ze sta uhyne.

Autor: Tomáš Pustka

24.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies