VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapry už doma zabíjíme čím dál méně. Máme na to lidi

Zabít si vlastní štědrovečerní pokrm v podobě kapra doma již není v současnosti tak běžným jevem, na nějž jsme byli zvyklí. Raději totiž přenecháváme tyto práce odborníkům.

24.12.2012
SDÍLEJ:

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Vrbka

Někdy i týden okupoval v koupelně vanu. Poté, až přišel čas, se kapr vyndal na kuchyňskou linku, omráčil paličkou a začal porcovat a připravovat. Těmto časům už odzvoňuje a podobný obrázek je v našich domácnostech k vidění čím dál méně. Částečně na tom nese vinu dnešní uspěchaná doba, kdy co nemusíme dělat sami, necháváme raději udělat jiné. Prostě na to nemáme čas. Zároveň v tom však svou roli hrají podle odborníků i jiné faktory. Rovněž praktické.

„Usmrcování kapra v městské domácnosti bylo běžné zejména v dobách, kdy byly ledničky vzácností a kapři nedostatkoví. Ale dnes? Kaprů je dost, lednice veliké a temných chladných chodeb je ve městě pomálu," vysvětluje tiskový mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Z toho důvodu si dnes už většina zákazníků nechává kapra zabít a popřípadě i vykuchat rovnou při koupi.

Zároveň je prý ovšem tato varianta lepší pro samotné zvíře. Živý kapr, pokud si ho uchováváme nějakou dobu doma ve vaně, totiž trpí teplem, světlem i chlorovanou vodou a je vystresovaný.

Zacházení s kaprem i jeho zabíjení má svá přísná pravidla. Když už vše nepřenecháme odborníkovi, je nejprve nutné omráčit zvíře tupým předmětem kousek nad očima, a poté okamžitě vykrvit přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. „Prodejce i ten, kdo ryby usmrcuje na přání zákazníka, musí splňovat zásadní povinnosti, a to oznámit věc příslušné krajské veterinární správě sedm dnů před zahájením prodeje, mít zdravotní průkaz, ochranné pomůcky, patřičné vybavení a musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání," doplňuje Duben.

Jako tradičně se mnoho Čechů, Moravanů i Slezanů nechá zlomit svými dětmi a poputuje s nimi o Vánocích k řece či rybníku vypustit kapra zpět na svobodu. Mnohdy si ale neuvědomí, že tím dělají danému živočichu medvědí službu. Vyhladovělý kapr totiž není s to po vypuštění přežít a v sedmdesáti případech ze sta uhyne.

Autor: Tomáš Pustka

24.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ekonom Pavel Kohout
1

Komentář Pavla Kohouta: Jak je tomu s eurem

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
AKTUALIZOVÁNO
13

Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

Příběhy falešných obětí z Manchesteru. Naletěl i slavný deník Daily Mail

Každá událost přináší nejen opravdové hrdiny a oběti. Už od nepaměti se rodí nepraví hrdinové, vítězové a poražení. Titanic měl své nepravé přeživší i nepřeživší. Sociální sítě umožňují lhářům ucházet se o pozornost. Také výbuch sebevražedného atentátníka v Manchesteru už zrodil na internetu neexistující oběti.

Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

Jste číšníkem v restauraci a host, který vypil třeba tři piva a jednu štamprli, se zvedne s tím, že si jde ven zapálit. Budete mu důvěřovat, nebo ho zkasírujete hned? I s takovými situacemi si budou muset v restauracích poradit poté, co začne 31. května platit protikuřácký zákon.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Na Sicílii jednají státy G7. Venku je léto, v jednacím sále bude chladno

Všechno je jednou „poprvé". Pro amerického prezidenta Donalda Trumpa je toho tento týden „napoprvé" dost. První zahraniční cesta, první setkání s papežem, první jednání v NATO. Také setkání osmi světových ekonomických velmocí pod hlavičkou G7 je pro amerického politika první. Tentokrát se na něj vydal do Taorminy na Sicílii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies